Brak filtra przeciwpyłkowego – co na to poradzić?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Redoo » 27 wrz 2007, 18:09

barren a wiesz może czy dają gwarancje!? hahaha no i oczywiscie czy da sie rozbic na raty <jelen>
Śmierć Jezdzi Szybko!!!My Jezdzimy Jeszcze Szybciej:)
Forumowicz

Od: 29 cze 2004, 12:09
Auto: Mazda 626 GE 2.0 16v.LPG.

Postprzez MadziaForever » 28 wrz 2007, 16:28

Ze schowka wykręciłeś rure? sam u siebie spojrze? chłopaki a oco wam chodzi z tymi liśćmi?
Przez nawiewy wam liście lecą??? :| a może okno trzeba by zamknąć <lol>

Jest Sedan jest hatchback, i każdy z tych modeli może mieć dwa rodzaje wnętrza (mówie o kształcie deski w GE) może od tego zależy czy ten filtr jest czy nie.. a może to samoróba.. u mnie w każdym razie też liście nielecą? oczym wy mówicie?
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 17:55
Auto: 626 GEA 2,0 DOHC

Postprzez Redoo » 28 wrz 2007, 16:40

MadziaForever kolego nam liscie nie leca ale kurz i takie tam <lol> <lol> ale zobacz sobie na nawiewach na szyby boczne ile masz szyfuuu!!!
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 28 wrz 2007, 19:31

ehh coś wam pokażę ... trochę to druciarskie i do końca z tego dumny nie jestem, ale nic lepszego i prostszego nie byłem w stanie wymyślić w moim MX-6 GE...

Rozebrałem podszybie..

Obrazek

Po czym rozebrałem i wyczyściłem z liści dmuchawę nawiewu – niestety nie mam zdjęć z tego etapu, ale dla niewtajemniczonych – trzeba rozebrać deskę rozdzielczą wokół schowka pasażera by dostać się do śrub trzymających dmuchawę, po odłączać kabelki i takie tam inne sprawy. Dmuchawa czyli silnik z wentylatorem po odkręceniu 3 śrubek opuszcza się w dół i można ją sobie elegancko wyczyścić ... o tak (zdjęcie po montażu):

Obrazek

Korzystając z dobrodziejstw mojego garażu wyciąłem sobie kawałek maty filtracyjnej, naciągnąłem na wlot powietrza do dmuchawy i zacisnąłem opaską plastikową (wymagane sprawne paluszki – w tym miejscu pozdrawiam wszystkie panie :D – bo dostęp do wlotu dmuchawy nie należy łatwych), zwaną również "elektryczną' lub "do kabli" hehehe
Tak to wyglądało przed pierwszymi poprawkami:

Obrazek

Opaskę oczywiście skróciłem i mate dociąłem tak by nic nie odstawało, ale też nie za mocno by opaska miała za co trzymać. Przeprowadziłem krótki test, by sprawdzić czy aby na najszybszym biegu nawiewu mata nie wyląduje wessana w dmuchawie. Testy zakończyły się oczywiście pełnym sukcesem, opaska trzyma solidnie już ponad 4 miesiące.

Wiem, że to nie jest szczyt myśli technologicznej i po zimie trzeba będzie rozbierać jeszcze raz podszybie by wymienić mate, ale nie mam już problemów z liśćmi w samochodzie, dmuchawa bez liści w środku pracuje ciszej, tylko podczas testowania nawiewu to z matą – to bez zauważyłem, że z matą słychać delikatny szum powietrza dobiegający z dmuchawy – jednak tylko przy absolutnej ciszy której byłem w stanie doświadczyć tylko w zamkniętym garażu.
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez Hazu » 28 wrz 2007, 20:53

hahaha
Przerabiałem ten temat
tylko w xedosie jest trudniejszy dostęp do do tego dolotu.
Załoożyłem tam pończochę.
wszystko było dobrze ale w zimie

zaciągneło tam śniegu który się rozpuszczał i zamarzał
aż w końcu przestało dmuchać i wpadła ta pończocha z lodem do wentylatora
zblokowało wentylator
Beznadziejnie się jeździ w zimie bez dmuchawy.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Redoo » 29 wrz 2007, 10:19

emmarek napisał(a):Beznadziejnie się jeździ w zimie bez dmuchawy.

<lol> <lol> <lol> <lol>
Forumowicz

Postprzez yaro626 » 12 kwi 2012, 10:15

W sumie na ten wlot powietrza można dać filtr od okapu,tylko dobrze go ścisnąć,ja w sobote będę zakładał taki.

Zamontowany filtr węglowy.
Forumowicz

Od: 20 cze 2008, 11:17
Auto: 626 GH 2.2 163km