Tweetery – montaż, pytania, problemy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Radosław Połeć » 29 lip 2005, 08:57

Witajcie

Mam w desce miejsce na syczki, sa nawet wyprowadzone przewody zakonczone zlaczka, zakladam ze wystarczy tylko podlaczyc glosniczki i bedzie git.
Pytanie moje jest takie, czy ktoras z firm produkuje syczki pod wymiar, tak zeby wszystko pasowalo jak ulal (rozmiar glosnika i zlacza) ????

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdro
Czy ciemno czy jasno sunie Mazda przez miasto....
Forumowicz

Od: 7 wrz 2004, 12:13
Auto: bezfurewie

Postprzez Gajnek » 29 lip 2005, 09:04

Podjedz gdzies do caraudio bez problemu ci dopasuja jakies gwizdki i zamontuja ci jeszcze zwrotnice . Same gwizdki nie daja efektu bez zwrotnic.
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
Forumowicz

Od: 12 maja 2005, 21:00
Auto: Mazda 626 cronos 2.0i 95r.

Postprzez Pajko » 25 sie 2005, 00:35

Witajcie ,

Nie tak dawno przegladajac dzial sprzedam dowiedzialem sie ze w 626 GE byly montowane tweetery i chcialbym je podlaczyc tylko nie wiem jak macie moze jakies schematy lub jakies inne pomocne rady itp itd ?? POZDRAWIAM
Forumowicz

Od: 17 sty 2005, 21:18
Auto: GMC Safari Hi-top , Skoda Fabia III 1,2 Tsi

Postprzez Dlugi_wr » 25 sie 2005, 10:09

Witam. Mam też taką mazdę i u mnie nie ma tweeterów lecz instalacja jest gotowa trzeba tylko poszukać wtyczki i podłączyć tweetery. Po wyciągnięciu zaślepek u mnie kable są widoczne.
Początkujący

Od: 11 sie 2005, 10:44
Auto: Mazda 626 GF 2.0 z 2000r.

Postprzez tatian » 31 sie 2005, 21:11

Dokładnie. Ważne wymiary – o marce nie wspomnę.
„Zegar tyka. Wszystkich.”
Forumowicz

Od: 21 maja 2004, 23:18
Auto: Mazda SKY-G 2.0 (PE) 165 KM 6MT 2017 Sky Energy

Postprzez zulek » 21 wrz 2005, 11:13

Dopiszę się do tego wątku bo mam podobny problem: Chcę podłączyć głośniki wysokotonowe, ale jak zdemontować te piękne osłonki z siatki drucianej na podszybiu żeby ich nie "ześlimaczyć"? A może dobrać się należy do tego od dołu – dechy rozdzielczej?

P.S. Tak na marginesie do tych, którzy używają terminologii "cykacz", "świstak", "syczek", "gwizdek"... pizdek – chcę sprostować iż ten przedmiot nazywa się po polsku "głośnik wysokotonowy" (z ang. "Tweeter") Bo juz nie wytrzymać nie mogłem... <killer>
Forumowicz

Od: 14 wrz 2005, 11:16
Auto: Mazda 626 GE(GLX) 1,8l 16V '95

Postprzez mbmaster » 21 wrz 2005, 11:46

Juz mowie. Wtyczka jest fabrycnie pociagnieta do tweeterow. Znajduje sie ona tak jakby do srodka deski rozdzielczej jest wpieta na haczyk. Czyli jak w lewy tweeter wsadzisz lape to po prawej stronie jest dosc plytko. Po drugiej stronie odwrotnie wystarczy pociagnac. Rzuca sie w oczy bo ma taki jasno zielono zolty-kolor. Sam tweeter czy tez oslonke mona norlamnie podwazyc np nozykiem bez uszkadzanie jej trzeba tylko to zrobic otroznie i z czuciem
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Od: 19 sie 2004, 23:26
Auto: Mazda RX-8

Postprzez Gość » 22 wrz 2005, 11:10

Tak sie sklada ze ostatnio z tym walczylem. Po zdieciu zaslepek okazuje sie ze kable sa naprawde bardzo krotkie. Chyba mazda wymusza tym uzywanie oryginalow, bo majac takie nie bylo by problemu. Dotarlem do kabli od dolu – koszmarna robota.
Mozna wyciagnac gorna czesc konsoli w ksztalcie ksiezyca, co troche pomaga w pracy ale wyskakuka blaszki i trzeba ich szukac magnesami..
Bol, cierpienie, nerwica ale warto bylo..........
Gość

Postprzez zulek » 22 wrz 2005, 17:02

Dzięki Mbmaster za poradę jednak, Likols mnie nie pocieszył ;) no nic w ten weekend sam już będę wiedział jak to jest i na pewno się podzielę "wrażeniami".
Forumowicz

Postprzez Misiek-Bełchatów » 1 paź 2005, 12:39

A ja mam pytanko ! Chce włożyć tweeterki na deske rozdzielczą tam gdzie są zaślepki przy szybie.
Niech mi ktoś podpowie jakiej firmy są najlepsze i jak z wielkością jakie tam wrzucić no i gdzie się podpina kabelki od nich ?!
Może ktoś znajdzie na allegro jakąś aukcje z dobrymi i tanimi które będą pasowały ?!?!

Pozdrawiam
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje ;)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2005, 18:55
Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i

Postprzez zulek » 10 paź 2005, 22:17

Likols napisał(a):Tak sie sklada ze ostatnio z tym walczylem. Po zdieciu zaslepek okazuje sie ze kable sa naprawde bardzo krotkie. Chyba mazda wymusza tym uzywanie oryginalow........

Nic z tych rzeczy Likols ;) , właśnie dziś się z tym tematem rozprawiłem. Po wyjęciu zaślepek firmowych widać taką złączkę (u mnie biała) – jest ona dość głęboko przypięta do ramy za pomocą plastikowego spinacza co wydaje się sprawą beznadzieją (ale to tylko pozory) :P . Giętą pensetą chwytamy ją mocno i wyciągamy – spinacz się zsuwa i już (długość przewodów starcza do otworu) jeśli zgubimy wtyczkę chwycić ją można za pomocą wygiętego w haczyk drutu. Jak już złapiemy i podciągniemy do otworu naszą wtyczkę chwytamy ją palcami i już jesteśmy w domu! Jeśli zaś nie mamy oryginalnej wtyczki (zonk) bo akurat zakupione głośniczki takiej nie posiadają i na to jest sposób. Osobiście zastosowałem małe skówki telefonicznie powleczone termokurczliwą koszulką, które wcisnąłem na wystające we wtyczce piny (skówki muszą być zaizolowane z uwagi na b.małą odległość pomiędzy pinami). Oczywiście nie zapominamy o kondensatorze podłączonym w szereg z jednym z przewodów (u mnie 3,3 uF).

Jeszcze coś dla Miśka-Bełchatów: Będą pasowały głośniczki Alphard EPT-109T, które się ładnie rozbierają i górna część oprawki z głośnikiem i siateczką idealnie pasuje do fabrycznego otworu na głośnik wysokotonowy w MADZI 626 glx. Oczywiście te głośniki nie zaspokoją twoich potrzeb jeśli jesteś "audiofilem" jednak uważam, że nie ma mowy o "audiofilstwie" w samochodzie ;) to tyle pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Xionc » 10 paź 2005, 23:27

zulek napisał(a):ście te głośniki nie zaspokoją twoich potrzeb jeśli jesteś "audiofilem" jednak uważam, że nie ma mowy o "audiofilstwie" w samochodzie to tyle pozdrawiam

Niestety ale wydaje mi się że przesadzasz. Aplhardy grają Tragicznie, Voice Kraft gra nędznie, Akustic power gra kiepsko, Sinus Live gra znośnie (jak za swoją cenę), Hertz DSK gra w miare (ale mogły by lepiej?), Hertz ESK gra juz nawet nieźle (nadal to jednaj nie to) ale dopiero lepsze głośniki grają na tyle dobrze, że nie drażnią ucha nawet gdy grają głośno. Obrazowo można by rzec, że nie kłują w uszy!
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez JimmyK » 11 paź 2005, 08:44

Xionc <spoko> za wywód <ok>
Pozdrawiam, JimmyK™ Obrazek

!!! Sprzedam alufelgi !!!

Od: 10 cze 2004, 16:10
Auto: 626 GE FS sedan

Postprzez mbmaster » 11 paź 2005, 11:22

Mnie zaczarowaly PHD nie pamietam jaki model ale z wielka zolta membrana...
niesamowita detalicznosc i wlasnie brak klujacego basu chyba to byla jedwabna kopulka
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez zulek » 11 paź 2005, 18:54

Xionc napisał(a):Niestety ale wydaje mi się że przesadzasz. Aplhardy grają Tragicznie (...)

Xionc Oczywiście zgadzam się z tobą, w kwestii takiej że Alphardy w kategoriach audio hi-fi albo hi-end (co uważam za absurd w technice car-audio ba samochodem się jedzie i słucha muzyki a nie słucha muzyki leżąc na siedzeniu z wył. silnikiem :] ) są głośnikami, które "wcale nie grają" jednak warto spróbować je zamontować szególnie, że są tanie.

Jednak nie rozumiem dlaczego "przesadzam" skoro w mojej odpowiedzi dla kolegi Miśka poradziłem jedynie, które głośniki będą pasowały do otworów w jego aucie uprzednio zaznaczając, że te nie są rewelacją... ?

P.S. Proponuję kwestie związane z oceną sprzętu oraz głośników kontynuować w dziale "AUDIO" bo robi nam się offtopic :|
Forumowicz

Postprzez Hans » 15 paź 2005, 19:36

mbmaster napisał(a):Mnie zaczarowaly PHD nie pamietam jaki model ale z wielka zolta membrana...
niesamowita detalicznosc i wlasnie brak klujacego basu chyba to byla jedwabna kopulka

no to slyszales MF 1.3tw ktory jest dodawany do calej serii MF (jest zastosowana kopulka kompozytowa)– mam akurat ROma kit 6.2 i akurat mnie te tweetery dobijaja i bede niedlugo je wymienial, wiec jak cos to mozesz kupic ;) akurat w tweeterze nie uswiadczysz basu :P wiec sie nie dziw ;) ja mam nadzieje ze moze po pomiarach i korekcji zwrotnicy troche sie zlagodzi ale i tak chce je wymienic
POZdr
Ostatnio edytowano 16 paź 2005, 13:11 przez Hans, łącznie edytowano 1 raz
bylo gsi po koksie ;) 271km/348nm , i corsa 3,2 V6 ;)
Hamownia/CHIPTUNING by V-Tech/DEAKTYWACJA FAP & DPF/CHIPTUNING EDC 17!!!\ chiptuning MAzdy, usuwanie dpf MAzda 3,5,6 1.6/2.0 zapraszamy – > strefatuningu.pl
Forumowicz

Od: 11 lip 2004, 10:54
Auto: byl gastrolot 3.0v6+NX i corsa A 3.2 v6
jest w215 cl500 ;)

Postprzez mbmaster » 16 paź 2005, 00:03

Jaka propozycja cenowa?
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Hans » 16 paź 2005, 13:07

nowe masz w zaleznosci od sklepu w cenie ok 300-359 zl, moje maja niecale 1,5 miesiaca czyli sa nowe, wygrzane, jak graja slyszal Huano ;) sadze ze cena 280 zl bedzie dobra ;) jezeli nie to mozemy ewentulanie minimalnie ponegocjiowac :) moge wystawic tweetery na allegro
a tak wygladaja
http://3miasto.makor.pl/~skoki/1/au1.jpg
na razie ich nie wrzucalem w slupki bo i tak chcialem je wymienic
w komplecie masz uchyty do monarzy na plasko i pod katem jak ja mam
POZdr
Hamownia/CHIPTUNING by V-Tech/DEAKTYWACJA FAP & DPF/CHIPTUNING EDC 17!!!\ chiptuning MAzdy, usuwanie dpf MAzda 3,5,6 1.6/2.0 zapraszamy – > strefatuningu.pl
Forumowicz

jest w215 cl500 ;)

Postprzez mbmaster » 16 paź 2005, 13:10

ee niemam tyle hajsu :P Kolega je za 100 kupil uzywane
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Hans » 16 paź 2005, 13:19

no to w ciekawej cenie kupil ( za to sie nei dostanie skrzeczacych Ht hertz'a) zdrugiej jednak strony cena daje do myslenia o pochodzeniu :/ jak cos moje beda na allegro jak by sie ktos skusil ;)
POZdr
Forumowicz

jest w215 cl500 ;)