Car Audio i nie tylko... 626 GE
Witam wszystkich w moim pierwszym poście w tym dziale
Szukałem szukajką ale nic ciekawego nie znalazłem.
Mam komplecik głośniczków: JBL GTO6507C (odseparowany 165mm) i mazdę 626 ge
Do tego będę kupował basik (CS-1200) z wzmakiem (byle jaki byle ciągnął).
i teraz pytanko...
Jako iż docelowego radia jeszcze nie ma i siedzi jakiś tam philips (będzie prawdopodobnie alpine) chciałbym dorzucić wzmak pod głośniczki na przód, jako iż głośniczki są 2ohmowe nie wymagają dużego wzmocnienia, czy nadał by sie wzmacniacz bose z mazdy 6 – czy w ogóle idzie to podłączyć?
chodzi mi o coś takiego:
http://allegro.pl/item321909549_mazda_6_wzmacniacz_bose.html
wiem że pewnie lepiej było by kupić jakiś firmowy 4 kanałowiec pod cały ten mój skromny system ale ze względów budżetowych i możliwości zakupu skrzyni razem ze wzmakiem zastanawiam się nad takim właśnie rozwiązaniem.
Szukałem szukajką ale nic ciekawego nie znalazłem.
Mam komplecik głośniczków: JBL GTO6507C (odseparowany 165mm) i mazdę 626 ge
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Do tego będę kupował basik (CS-1200) z wzmakiem (byle jaki byle ciągnął).
i teraz pytanko...
Jako iż docelowego radia jeszcze nie ma i siedzi jakiś tam philips (będzie prawdopodobnie alpine) chciałbym dorzucić wzmak pod głośniczki na przód, jako iż głośniczki są 2ohmowe nie wymagają dużego wzmocnienia, czy nadał by sie wzmacniacz bose z mazdy 6 – czy w ogóle idzie to podłączyć?
chodzi mi o coś takiego:

wiem że pewnie lepiej było by kupić jakiś firmowy 4 kanałowiec pod cały ten mój skromny system ale ze względów budżetowych i możliwości zakupu skrzyni razem ze wzmakiem zastanawiam się nad takim właśnie rozwiązaniem.
barren może i by się nadał, ale to padaka i nikt nie wie jak to coś podłączyć – bedziesz pierwszy który wyważy te otwarte drzwi 
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc – eeee gdyby to był wypas to bym wyważał... ale pewnie już nie pierwszy
no dziś właśnie zakupiłem skrzynie CS-1200b plus jakiś nieznany wzmak który ją pociągnie
skoro temat bose chyli się ku upadkowi to może polecicie mi jakiś wzmak do GTO6507C
radyjko będzie prawdopodobnie jakiś alpine w granicach 700-1000zł a może nie ma sensu wzmaka przy lepszym radiu??
no dziś właśnie zakupiłem skrzynie CS-1200b plus jakiś nieznany wzmak który ją pociągnie
skoro temat bose chyli się ku upadkowi to może polecicie mi jakiś wzmak do GTO6507C
Zakładam ten temat, aby przyszłym posiadaczom tego subwoofera było łatwiej go podłączyć. Mowa jest oczywiście o fabrycznym zestawie audio do MX-6 GE firmy BOSE. Zestaw ten dostępny był tylko na rynku japońskim, w opcji dilera.
Tak wygląda subwoofer:

Subwoofer posiada dwa kanały o różnej długości, każdy kanał obsługuje osobny głośnik niskotonowy. Cały zestaw posiada 4 kanałowy wzmacniacz. Dwa kanały służą do zasilenia głośników basowych, dwa kolejne do głośników wysokotonowych, które znajdują się w tylnej półce. Poniższe zestawienie opisuje kolory kabli do poprawnego podłączenia.
Zasilanie. Cztery piny w zielonej wtyczce:
– pomarańczowy – 12V (2x),
– czarny – GND (2x).
IN1: biały i brązowy (do głośnika wysokotonowego 1).
IN2: żółty i fioletowy (do głośnika wysokotonowego 2).
IN3: biały i szary (SUB 1).
IN4: biało-żółty i biało-fioletowy (SUB 2).
OUT1: czarno-biały i czarno-czerwony (do głośnika wysokotonowego 1).
OUT2: biało-czerwony i biało-zielony (do głośnika wysokotonowego 2).
OUT3: czerwony i zielony.
OUT4: biało-niebieski i biało-czarny.
Mała wtyczka pomiędzy wzmacniaczami służy do podpięcia dodatkowego subwoofera. Relacja z montażu oraz z wrażeń słuchowych wkrótce. Najpierw muszę zreanimować dwa głośniki wysokotonowe.
ps. wielkie dzięki dla kolegi elektronika, który to wszystko rozpisał
Tak wygląda subwoofer:

Subwoofer posiada dwa kanały o różnej długości, każdy kanał obsługuje osobny głośnik niskotonowy. Cały zestaw posiada 4 kanałowy wzmacniacz. Dwa kanały służą do zasilenia głośników basowych, dwa kolejne do głośników wysokotonowych, które znajdują się w tylnej półce. Poniższe zestawienie opisuje kolory kabli do poprawnego podłączenia.
Zasilanie. Cztery piny w zielonej wtyczce:
– pomarańczowy – 12V (2x),
– czarny – GND (2x).
IN1: biały i brązowy (do głośnika wysokotonowego 1).
IN2: żółty i fioletowy (do głośnika wysokotonowego 2).
IN3: biały i szary (SUB 1).
IN4: biało-żółty i biało-fioletowy (SUB 2).
OUT1: czarno-biały i czarno-czerwony (do głośnika wysokotonowego 1).
OUT2: biało-czerwony i biało-zielony (do głośnika wysokotonowego 2).
OUT3: czerwony i zielony.
OUT4: biało-niebieski i biało-czarny.
Mała wtyczka pomiędzy wzmacniaczami służy do podpięcia dodatkowego subwoofera. Relacja z montażu oraz z wrażeń słuchowych wkrótce. Najpierw muszę zreanimować dwa głośniki wysokotonowe.
ps. wielkie dzięki dla kolegi elektronika, który to wszystko rozpisał
Siemanko w "nowym otoczeniu" jak tu teraz obco:?
Mam banalne pytanie (jednak nigdy wcześniej nieużytkowałe navi).. Chciałbym do swojej staruszki na stałe wrzucić jakąś navi (wytne plastiki i ją sobie ładnie wkomponuje nad dźwignią zmiany biegów) tylko tak..
JAki tani model polecacie, żeby miał mp3 i możliwość odtwarzania video z dyskiem min 2gb?
1 Taki żeby dźwięk szedł przez głośniki samochodowe (i żebym dał rade sam to zrobić:)
2 ponieważ będzie na stałe, a nie na jakimś tam przylepcu, podpięcie do prądu chcę zrobić ukryte, z pod zapalniczki czy coś więc żeby mi dany model w trakcie ładowania też działał:))
podpowiedzcie coś.
Mam banalne pytanie (jednak nigdy wcześniej nieużytkowałe navi).. Chciałbym do swojej staruszki na stałe wrzucić jakąś navi (wytne plastiki i ją sobie ładnie wkomponuje nad dźwignią zmiany biegów) tylko tak..
JAki tani model polecacie, żeby miał mp3 i możliwość odtwarzania video z dyskiem min 2gb?
1 Taki żeby dźwięk szedł przez głośniki samochodowe (i żebym dał rade sam to zrobić:)
2 ponieważ będzie na stałe, a nie na jakimś tam przylepcu, podpięcie do prądu chcę zrobić ukryte, z pod zapalniczki czy coś więc żeby mi dany model w trakcie ładowania też działał:))
podpowiedzcie coś.
- Od: 10 mar 2007, 17:55
- Auto: 626 GEA 2,0 DOHC
czarną 626 w sedanie. jedną z pierwszych sztuk GE (z 91r:) Protoplasta modelu
Kurcze naprawdę nikt takiego prostego patentu patentu nierobił? wszyscy macie navi na przylepcach i katujecie się z tego śmiesznego głośniczka?:))
Kurcze naprawdę nikt takiego prostego patentu patentu nierobił? wszyscy macie navi na przylepcach i katujecie się z tego śmiesznego głośniczka?:))
- Od: 10 mar 2007, 17:55
- Auto: 626 GEA 2,0 DOHC
Witaj MadziaForever
powiem tak, widziałem na forum u kogoś wstawioną navi w kratkę od nawiewu.
sam miałem taki sam pomysł jak sobie kupowałem navi, a kupiłem AKIRA – ma wszytko to co napisałeś, odtwarza mp3, nawet jakieś filmiki, karte 4GB i wszystko byłoby ok, ale na pierwsze kilka dni przykleiłem ją do szyby (pod dachem koło lusterka) i tak zostało. jest dość wygodnie i słońce nie świeci w wyświetlacz. planuje przeprowadzić kablem do zasilania za plastikami, ale jeszcze nie zebrałem się do tego, natomiast odnoście odtwarzacza mp3, to jak się podłączy ja do radio (by grało przez głośniki) to podczas ładowania słychać zakłócenia z alternatora – jakoś z braku czasu jeszcze tego nie zrobiłem, jak zrobię pojawi się info w moim wątku
powiem tak, widziałem na forum u kogoś wstawioną navi w kratkę od nawiewu.
sam miałem taki sam pomysł jak sobie kupowałem navi, a kupiłem AKIRA – ma wszytko to co napisałeś, odtwarza mp3, nawet jakieś filmiki, karte 4GB i wszystko byłoby ok, ale na pierwsze kilka dni przykleiłem ją do szyby (pod dachem koło lusterka) i tak zostało. jest dość wygodnie i słońce nie świeci w wyświetlacz. planuje przeprowadzić kablem do zasilania za plastikami, ale jeszcze nie zebrałem się do tego, natomiast odnoście odtwarzacza mp3, to jak się podłączy ja do radio (by grało przez głośniki) to podczas ładowania słychać zakłócenia z alternatora – jakoś z braku czasu jeszcze tego nie zrobiłem, jak zrobię pojawi się info w moim wątku
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
PLaster napisał(a):podczas ładowania słychać zakłócenia z alternatora
może jakiś kondensator zainstalować albo filtr przeciwzakłóceniowy
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
marimart81 napisał(a):PLaster napisał(a):podczas ładowania słychać zakłócenia z alternatora
może jakiś kondensator zainstalować albo filtr przeciwzakłóceniowy
tak, wiem o tym, tylko nie mam czasu tego zrobić a i tak w większości słucham radio, choć przydałoby się za to kiedyś wziąć bo moje radio nie odbiera wszystkich stacji
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Witam,
Czy głosniki z drzwi MAzdy 6 będa pasowały do MX6 do tylnej pułki?
takie jak tu :
http://allegro.pl/show_item.php?item=34 ... 71e1e483bb
Czy głosniki z drzwi MAzdy 6 będa pasowały do MX6 do tylnej pułki?
takie jak tu :

- Od: 12 maja 2013, 20:09
- Auto: MX6 2.0 LPG
Wyglądają podobnie, ale czemu chcesz kupować zwykłe głośniki, które są kiepskie?
ogólnie to na tył wchodzą elipsy 5x7 cali, ale po przeróbce włoży się też 6x9.
Półka się pisze
ogólnie to na tył wchodzą elipsy 5x7 cali, ale po przeróbce włoży się też 6x9.
Półka się pisze
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Bez problemu sie przerabiakamilspider napisał(a):przeróbce włoży się też 6x9.
Półka się pisze
Co do glosnikow Spider czemu mowisz ze kiepskie ? maja ladny czysty dzwiek niskie i srednie tony graja bardzo czysto , do tego jak zarzucisz wysokotonowce 15watowe zeby moc byla zgrana to do uzytku na trasie wystarczy .
Co do przerobki i glosnikow tylnej polki polecam 6x9 z drobna przerobka bo bass lepszy i glosniej przy tej samej dawce mocy
Jezeli jak cos to polecam glosniki o skutecznosci 93dB

bedzie glosniej niz seria ale pamietaj radio i tak ma 18Wat RMS mocy
W ogóle bez sensu. Po co pakować kasę w tył? To przód powinieneś zrobić w pierwszej kolejności.
Buszmeny są niestety bez szaleństw będą prawie na równi z ori z M6 z plusem dla M6.
Dołożysz 20-30zł i masz całkiem fajne diory(zestaw odseparowany) dobry na przód.
Buszmeny są niestety bez szaleństw będą prawie na równi z ori z M6 z plusem dla M6.
Dołożysz 20-30zł i masz całkiem fajne diory(zestaw odseparowany) dobry na przód.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0