Płytka elektroniki od tylnych kierunkowskazów. RATUNKU!!!!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MackTheKnife » 30 cze 2005, 21:36

Krótko:
W myjni nieopodal zażyczyłem sobie wczoraj pranie tapicerki w mojej Madzi. Okazalo sie że panowie myjcowie ZALALI puszke z elektroniką od tylnych kierunkowskazów, świateł cofania i przeciwmgielnych. Rozładowali w ten sposób akumulator.
Jestem elektronikiem – prawdopodobnie naprawie płytkę ale zanim uda mi sie połatać rozpuszczone w wodzie ściezki minie kilka dni, nie wiem ile czasu bede sciagal elementy (w sumie proste).

1. Czy ktoś posiada schemat tej płytki (szukałem na forum – w schematach dostepnych do siagniecia blok ten jest określony tylko mgliście)

2. Czy ktoś z grona guru tego forum (O wielki Jakso, Smirnoffie i inni wielcy – przyzywam was!!!) wie czy pasuje do innej Madzi (w zasiegu szefa "myjni" jest rozbita 323 pewnie gdzies na szrocie)

3. Czy ktos ma to do sprzedania – koleś pokrywa koszty.

Bardzo zależy mi na wyjeździe w weekend

Licze na was panowie – jeszcze sie nie rozczarowałem.

Mack
Rekin zęby ma jak noże i nie musi kryć sie z tym,
Mackie noża użyć może, ale kto go widział z nim?
Początkujący

Od: 14 cze 2005, 07:06
Auto: 626 GE-FS '94r

Postprzez magicadm » 30 cze 2005, 23:54

MackTheKnife napisał(a): Okazalo sie że panowie myjcowie ZALALI puszke z elektroniką od tylnych kierunkowskazów, świateł cofania i przeciwmgielnych

Co to jest?????????????????
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez MackTheKnife » 1 lip 2005, 07:57

Już wiem co to jest – elektroniczny przerywacz zrealizoawny na tranzystorach IPS i rostej logice CMOS+sterownaie swiatlem cofania +nie wiem jeszcze co

Łatałem to do 2 w nocy i połatałem – dziala o tyle o ile, ale nie wiem jak długo jeszcze podziala – rozpściły sie ścieżki (elektroliza nie zna litosci), końcówki elementów, poleciał jeden z IPS'ów – wymontowałem bo sie grzeje.... tylko ze nie wiem czego teraz nie mam z tyłu (kierunki są, cofanie tysz, przeciwmgielne jedno (żarówka) – nie sprawdzalem awaryjnych).

Nadal bardzo prosze o jakies info tych którzy rzecz znają.

Mack
Początkujący

Postprzez tomekrvf » 1 lip 2005, 08:31

Ta kostka nadzoruje swiatla pozycyjne z tylu i chyba swiatla stopu. Moge przeslac Ci schemat z manuala
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez MackTheKnife » 1 lip 2005, 09:04

Witam tomkurvf.

Bardzo prosze o schemat z manuala. Adres ciągle ten sam (od pietnastu juz lat)
przemd1@wp.p

Mam nadzieje ze jest to SCHEMAT płytki, chociaz samo okablowanie ez sie przyda.

Po moich nocnych doswiadczeniach – chyba jestem w stanie naprawic to komus jak sie mu spindoli albo mu cepy w myjni/pralni zalejom.

Mack
Początkujący

Postprzez MackTheKnife » 1 lip 2005, 11:32

UWAGA UWAGA

Po zebraniu kilku informacji zaczynam podejrzewać ze wspomniana płytka nie jest standardowym elementem elektroniki Mazdy.
Czyli pytanie evoluuje: Czy ktoś wogóle ma coś takiego w swoim aucie??

Mack
Początkujący

Postprzez tomekrvf » 1 lip 2005, 12:15

Jezeli mowisz o module z 6(niezbyt dobrze pamietam)pinowa wtyczka zamontownym pod wykladzina bagaznika w okolicy anteny elektrycznej to to jest standard
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez MackTheKnife » 1 lip 2005, 14:42

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Wszystko jasne – wpadłem na to przed chwilą – opadła mi czerwona mgła zasnuwająca oczy ze wsciekłości na gutkuff z pralni. <killer>

Moja Madzia ma hak!!! Nieoryginalny hak, dodam – płytka jest dodana po to żeby nie uszkodzić policzonych na mniejsze obciążenie prądowe obwodów świateł – po to elektroniczne przerywacze – do swiateł przyczepy.
Mazda nie zamontowałaby w tak debilnym miejscu elektroniki w nieszczelnym pudełku. Pozostaje obczaić jaki pływ ma toto na instalacje i naprawić. Pewnie stanowi szeregowo wpiety element instalacji z równolegle odprowadzonymi obwodami swiateł sterowanymi z tranzystorów mocy.

Stad napis VoltaGMbH na płytce

Moderatorów prosze o zamknięcie wątku. Za zadyme przepraszam. Za przyzywanie guru – przepraszam po dwakroć :)

Mack
Początkujący