Jak zdjąć boczek z drzwi kierowcy, pasażera?
Strona 1 z 1
Jak zdjąć po kolei boczek z drzwi kierowcy, Wersja z szybami elektrycznymi. Może ktoś posiada jakiś schemat, bo na forum znalazłem tylko do xedosa. Nie chciał bym nic urwać bo wiem że są tam plastkowe kołeczki, ktore są dość kruche!

Jak będziesz zdejmował w niskiej temperaturze to pewnie, że będą kruche i szlg je trafi. Wkręty: w klamce wewnętrznej, na dole pod zaślepką koło lampki drzwi i pod zaślepką koło zawiasów (chyba w połowie wysokości). Później powoli odchylasz boczek od drzwi poczynając od miejsca w którym jest lampka drzwi i kierujesz się w stronę zawiasów. Kołki są dookoła krawędzi drzwi, od zamka drzwi poprzez dolną krawędź i do zawiasów. Jest chyba też jakiś kołek czy dwa w środku boczka. Jak odepniesz wszystkie kołki nie szarp boczka od drzwi, trzeba wyjąć klamkę (z boczka drzwi), rozpiąć kostkę sterowania szybą i wyjąć żarówkę z lampki. Wtedy pociągasz do góry, bo przeszkadza bolec zamka i masz boczek w rękach.
P.S.
Ja bym to odłożył na wiosnę/lato.

P.S.
Ja bym to odłożył na wiosnę/lato.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

dyszel85, jeszcze coś.
Przy zdejmowaniu boczka drzwi kierowcy trzeba odkręcić jeszcze jeden wkręt: we wnęce do zamykania drzwi, pod tym materiałem wykończeniowym.
Jak wiem, to podpowiem
Przy zdejmowaniu boczka drzwi kierowcy trzeba odkręcić jeszcze jeden wkręt: we wnęce do zamykania drzwi, pod tym materiałem wykończeniowym.
Jak wiem, to podpowiem
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

Najlepiej obejrzyj cały boczek dookoła czy nie ma jakichś niespodzianek w postaci dodatkowych "niefabrycznych" wkrętów po poprzednich właścicielach (lub "serwisantach"). I zamiast odrywać złap od spodu końcami palców i delikatnie odciągaj od drzwi po kilka milimetrów jak trafisz opór to kołek mocujący lub wkręt jak wkręt wykręć jak nie to najlepiej włożyć coś sztywnego i bez ostrych krawędzi i "wymacać" tym kołek jak trafisz to odegnij powoli i kolek wyskoczy, ewentualnie użyj intuicyjnie palców i też wyskoczy. Odkręć klamkę bo wkurza jak się zapomni się o niej.
Ostatnio edytowano 29 sty 2009, 23:05 przez i9i, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 9 lis 2008, 12:20
- Auto: Cronos FS/Astra 1.6 8V '95 LPG / Carisma GDI
dyszel85 napisał(a):Jak zdjąć boczek z drzwi kierowcy
ciezka sprawa.Kiedys zdejmowalem z drzwi szynke,kilka razy salami a raz kaszanke.Ale boczek raczej jest tlusty i zostawi slady na tapicerce.Takze jak juz zdejmiesz ten boczek to plame wyczysc jakims ACZE.I na przyszlosc,nie jedz w aucie
-
waldii
waldii napisał(a):ciezka sprawa.Kiedys zdejmowalem z drzwi szynke,kilka razy salami a raz kaszanke.Ale boczek raczej jest tlusty i zostawi slady na tapicerce.Takze jak juz zdejmiesz ten boczek to plame wyczysc jakims ACZE.I na przyszlosc,nie jedz w aucie
Żartowniś

Jak zdjąć tapicerkę dzwi? – lepiej waldii?

dyszel85 napisał(a):Żartowniś
a uwazaj,bo tam od tego swiatelka jest krotki kabel.I zacznij sciaganie z kolkow od dolu
-
waldii
dyszel85 a od czego masz nas?? zdejmowanie boczków z drzwi to moje drugie imie (i kudłatego
i obliviona)
foch...

foch...
waldii napisał(a):ciezka sprawa.Kiedys zdejmowalem z drzwi szynke,kilka razy salami a raz kaszanke.Ale boczek raczej jest tlusty i zostawi slady na tapicerce.Takze jak juz zdejmiesz ten boczek to plame wyczysc jakims ACZE.I na przyszlosc,nie jedz w aucie

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
jutro jak będzie w miarę ciepło, spróbuję się zabrać za zdarcie tych bocz... znaczy się tapicerek
w celu montażu tweterków które od dwóch tygodni leżą na półce. Może ma ktoś jaką rycinę taką jak widziałem na forum do xedosa? Nie chcę nic popsuć!

Jedna sruba w klamce wewnetrzenj. Druga sruba oid storny wylacznika krancowego w budzie auta, trzecia sryuba od strony zawiasów reszte musisz ciagnac do wenwtarz auta az zatrzaskipuszcza i pote unosisz w gore i boczek zjdety 
- Od: 31 sty 2006, 17:30
- Auto: Bezawaryjne i Niebite
bazyl wspaniały napisał(a):dyszel85 a od czego masz nas?? zdejmowanie boczków z drzwi to moje drugie imie (i kudłategoi obliviona)
Ja już tyle razy ściągałem że... Ale zawsze jak było ciepło i plastiki są ok.
Widzę po fotorelacji, że dałeś sobie radę

angelhod zobacz w mojej fotorelacji, tam jest to opisane krok po kroku – temat przerabiałem
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=68254
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=68254

Strona 1 z 1