Jestem z zawodu elektronikiem i chcę zrobić sterowanie vrisami gdyż mam po odpaleniu otwarty vris 1. Koncepcja mojego układu jest taka:
Wyświetlacz obrotów z ustawianymi przez użytkownika progami otwarcia vrisów. Całość oparta na mikroprocesorze.
Nie wiem właśnie skąd pobrać sygnał o obrotach i jaki ma on kształt.
– albo gdzieś przy zegrach wyciągnąć
– ewentualnie z czujników hala na aparacie zapłonowym
Skąd wziąć impulsy do sterowania obrotomierza?
Strona 1 z 1
ozman napisał(a):Jestem z zawodu elektronikiem i chcę zrobić sterowanie vrisami gdyż mam po odpaleniu otwarty vris 1. Koncepcja mojego układu jest taka:
Wyświetlacz obrotów z ustawianymi przez użytkownika progami otwarcia vrisów. Całość oparta na mikroprocesorze.
Nie wiem właśnie skąd pobrać sygnał o obrotach i jaki ma on kształt.
– albo gdzieś przy zegrach wyciągnąć
– ewentualnie z czujników hala na aparacie zapłonowym
AFAIK – jezeli sie nie myle, to w zlaczu diagnostycznym jest wyprowadzony pin z obrotami silnika.
EDIT: w Twoim ukladzie dolotowym w 323 BG sa VRISy? Jestes tego pewien?
Mev napisał(a):Vrisy były zastosowane wyłącznie w silnikach serii K, także w BG ich na pewno nie ma
mylisz się w silnikach z seri B też było coś podobnego tylko trochę inaczj się nazywa.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0
ozman nie wiem jaki masz problem skoro jesteś elektronikiem.
Oscyloskop i jazda.
A jaki jest temat panowie?-silnik KL -czyli o ile się nie mylę to jest sygnał na którymś z pinów przy aparacie zapłonowym...
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
zielony przewód przy aparacie zapłonowym -tak jest u mnie w mx-6 -powinno być identycznie w probe
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
Strona 1 z 1