Regulacja ogrzewania wnętrza
Strona 1 z 1
Mam "chyba" problem z regulacją ogrzewania powietrza. Kiedy przesuwam z zimnego na ciepłe to muszę dojść prawie do końca czerwonej skali i dopiero się uruchamia i daje na maxa. Jak chcę zmniejszyć to muszę przesunąć prawie na początek niebieskiego aby zareagowała i zaczęła puszczać chłodne . Opcje pośrednie wydają się być nieobecne. Trudno tak nagrzać wnętrze bo stale albo za gorąco albo za zimno.
Czy u was też tak jest? A może ktoś wie jak temu zaradzić?
Czy u was też tak jest? A może ktoś wie jak temu zaradzić?
DamianMX6 napisał(a):Czy u was też tak jest? A może ktoś wie jak temu zaradzić?
Tez tak jest. Zauwazylem to dopiero jak mialem rozebrane pol deski i uslyszalem silnik od regulowania temperatury, ze jakos tak dziwnie dziala. Przyjzalem mu sie dokladniej i jest identycznie jak opisujesz, albo na maksa w jedna lub druga, rozwiazanie jest takie – wymieniasz potencjometr (bo pewnie problem w nim lezy?) albo przesuwasz suwak na maks w prawo, jak juz bedzie to ciepelko lecialo, ustawiasz go na chwile na maks w lewo, silniczek troche wajche przesunie i zostawiasz suwak na srodku, jezeli dalej za cieple, to znowu na maks w lewo i na srodek itd...
Rozwiazanie niecodzienne, ale skuteczne
Przy zgaszonym silniku, a wlaczonym zaplonie mozesz posluchac kiedy u Ciebie ta regulacja dziala, dosc dobrze slychac silniczek.

Niezły patent, sprawdzę u siebie czy też tak dział.
Dzięki

Dzięki
DamianMX6 mam cały sterownik ogrzewania -chyba ze dwie sztuki jakby Was interesował to za 30 zł + koszty wysyłki oddam je w dobre ręce 
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
pawelc czy mam rozumieć że u ciebie strowanie działa tak jak powinno i nie było problemu z ustawieniem dokładnym ciepła?
A jak się dostać do tego sterownika? co i gdzie odłączać w plastikach?
A jak się dostać do tego sterownika? co i gdzie odłączać w plastikach?
Ostatnio edytowano 26 sie 2008, 18:47 przez DamianMX6, łącznie edytowano 1 raz
działa u mnie bez problemu -nie muszę latać po skrajnych położeniach ,a jak się dostać -zdejmujesz konsolę czyli ten plastik wokoło trzyma się ona na trzech śrubkach przy liczniku i zatrzaskach ,wyjmujesz wszystkie wtyczki z włączników i linkę sterownia nawiewem -później odkręcasz sterownik -odłączasz wtyczki i masz już go na wierzchu -dla mnie jest to robota na 15-20 minut dla Ciebie jak nie robiłeś tego to w 1h powinieneś dać radę
OK dzieki, wymontuję sprawdzę i jak czyszczenie nic nie da to chetnie kupię.
y wiadomość poszła na PW
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
u mnie działa w całym zakresie
jedyne co mnie drażni to ciężko działający suwak od regulacji prędkości wentylatora, jak potrzebuję przesunąć o jeden to przeskakuje o dwa i potem muszę wracać
da się to jakoś przeczyścić, nasmarować
jedyne co mnie drażni to ciężko działający suwak od regulacji prędkości wentylatora, jak potrzebuję przesunąć o jeden to przeskakuje o dwa i potem muszę wracać
da się to jakoś przeczyścić, nasmarować
Siw-y napisał(a):da się to jakoś przeczyścić, nasmarować
ten suwak jest prościutki w budowie i doczepiany do tego pudełka od regulacji
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Strona 1 z 1