Amortyzatory samopoziomujące

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Wacek » 5 paź 2009, 20:57

Jak sprawdzić czy amortyzatory tylne są samopoziomujące?

Jestem zmuszony do zakupu amortyzatorów (kompletu) jestem zdecydowany na Kayaba. Handlarz z netu zapytał mnie jakie są amortyzatory z tyłu. Samopoziomujące czy nie i jeszcze coś tam... Jam ma sprawdzić jakie mam?

Proszę o rzeczowe porady. Jeśli to sprawę załatwia to podaję VIN:
JMZGW19R201208718
Mazda 626 GW, 2000rok, 2,0 DITD, kolor niebieski.

Pozdrawiam.

Wacek z Rudy Śląskiej
Ostatnio edytowano 5 paź 2009, 21:58 przez Wacek, łącznie edytowano 2 razy
Wacek

Postprzez Tubi » 5 paź 2009, 21:22

1. Przeczytaj regulamin i popraw temat ;)
2. Mówimy o fiacie 126p czy o czym? :P
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Forumowicz

Od: 20 lip 2009, 12:54
Auto: Był:
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1992
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1994
Mazda Xedos 9 TA 2.5 AT 2000
Mazda 6 GY 2.3 MT 2005 fl
Jest:
Mazda 6 GJ SE 2.0 MT 2012

Postprzez MazDarek » 5 paź 2009, 23:05

Wacek, tym razem temat został poprawiony przez moderatora ale na przyszłość – zapoznaj się proszę z regulaminem forum –> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=34301 . Po drugie – pytania dotyczące zakupu części eksploatacyjnych nie związane z usterkami zadajemy w dziale –> Eksploatacja. Tam też przenoszę ten temat.
Pozdrawiam,
Darek
Forumowicz

Od: 25 gru 2004, 15:35
Auto: DE ZJ

Postprzez Pankuba » 6 paź 2009, 13:10

Wacek napisał(a):Jak sprawdzić czy amortyzatory tylne są samopoziomujące?

Jestem zmuszony do zakupu amortyzatorów (kompletu) jestem zdecydowany na Kayaba. Handlarz z netu zapytał mnie jakie są amortyzatory z tyłu. Samopoziomujące czy nie i jeszcze coś tam... Jam ma sprawdzić jakie mam?

Wacek z Rudy Śląskiej

Amortyzatory Kayaba na tył: Excel-G, symbol KYB 335028 i KYB 335029
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Autko » 6 paź 2009, 15:08

Temat o amortyzatorach na tyl do GW juz byl kilkakrotnie poruszany (m.in. przeze mnie)– wystarczy poszukac ;) Jezeli miales te z poziomowaniem z tylu to po wymianie pamietaj o zalozeniu mocniejszych sprezyn! Ogolnie polecam wyszukiwarki VIN (w dziale Kupuje Mazde w jednym z pierwszych watkow jest kilka do wyboru)– sa po rosyjsku ale zawsze jakis translator sie znajdzie ;)

EDIT:
wrzucam odnosnik do jednej z wyszukiwarek VIN (moim zdaniem najlepszej do takiego sprawdzenia)
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
If youre gonna DIE, DIE with your boots on!

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 mar 2008, 11:43
Auto: Mazda 323BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez Wacek » 6 paź 2009, 19:19

powiem szczerze że nie wiem jakie mam... Jak mam sprawdzić czy sa samopoziomujące? Mają jakiś specjalny wygląd? Jakaś cecha szczególna? Powiem szczerze że nawet nie wiem że takowe są...:( No i za bardzo nie chce sie bawić w wymianę sprężyn... Przepraszam za ignorancję w temacie ale przez 7 lat byłem użytkownikiem VW i wiem o nim naprawdę sporo (szczególnie passat przejściówka). Co do TOYOTY też miałbym dużo do powiedzenia. Ale mazda póki co mnie przerasta. Mało informacji, same niejsaności – póki co sie gubie... Pozdrawiam.
Wacek

Postprzez Autko » 7 paź 2009, 09:58

Tak- te samopoziomujace sie maja dodatkowy zbiorniczek :) Pozatym w VIN masz zapisane jakie masz/miales zamontowane oryginalnie. Pomimo to porada Pnakuba jest jak najbardzie dobra- bez wzgledu jakie masz teraz zaloz te KYB a po numerze VIN sprawdz czy aby nie musisz wymienic rowniez sprezyn (dla wersji samopoziomujacej sie sa slabsze- mi bez wymiany sprezyn samochod prawie na oponach usiadl). Warto sie upewnic PRZED wymiana ;)

Wiesz- ja przez ponad 1,5 roku posiadania GW'99 zbyt duzo okazji nie mialem do nauki budowy tego samochodu ( tylne zawieszenie bylo wlasnie takim wyjatkiem i to na samym stracie po zamianie kretych i dziorawych szos niemieckich na nasze autostrady) i mam nadzieje, ze moja mucka nie zmusi mnie do doglebnego poznania swojej struktury ;)
If youre gonna DIE, DIE with your boots on!

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 mar 2008, 11:43
Auto: Mazda 323BJ 2.0 DiTD '99