Jak sprawdzić czy amortyzatory tylne są samopoziomujące?
Jestem zmuszony do zakupu amortyzatorów (kompletu) jestem zdecydowany na Kayaba. Handlarz z netu zapytał mnie jakie są amortyzatory z tyłu. Samopoziomujące czy nie i jeszcze coś tam... Jam ma sprawdzić jakie mam?
Proszę o rzeczowe porady. Jeśli to sprawę załatwia to podaję VIN:
JMZGW19R201208718
Mazda 626 GW, 2000rok, 2,0 DITD, kolor niebieski.
Pozdrawiam.
Wacek z Rudy Śląskiej
Amortyzatory samopoziomujące
Strona 1 z 1
1. Przeczytaj regulamin i popraw temat
2. Mówimy o fiacie 126p czy o czym?
2. Mówimy o fiacie 126p czy o czym?
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Wacek, tym razem temat został poprawiony przez moderatora ale na przyszłość – zapoznaj się proszę z regulaminem forum –> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=34301 . Po drugie – pytania dotyczące zakupu części eksploatacyjnych nie związane z usterkami zadajemy w dziale –> Eksploatacja. Tam też przenoszę ten temat.
Pozdrawiam,
Darek
Darek
Wacek napisał(a):Jak sprawdzić czy amortyzatory tylne są samopoziomujące?
Jestem zmuszony do zakupu amortyzatorów (kompletu) jestem zdecydowany na Kayaba. Handlarz z netu zapytał mnie jakie są amortyzatory z tyłu. Samopoziomujące czy nie i jeszcze coś tam... Jam ma sprawdzić jakie mam?
Wacek z Rudy Śląskiej
Amortyzatory Kayaba na tył: Excel-G, symbol KYB 335028 i KYB 335029
Temat o amortyzatorach na tyl do GW juz byl kilkakrotnie poruszany (m.in. przeze mnie)– wystarczy poszukac
Jezeli miales te z poziomowaniem z tylu to po wymianie pamietaj o zalozeniu mocniejszych sprezyn! Ogolnie polecam wyszukiwarki VIN (w dziale Kupuje Mazde w jednym z pierwszych watkow jest kilka do wyboru)– sa po rosyjsku ale zawsze jakis translator sie znajdzie
EDIT:
wrzucam odnosnik do jednej z wyszukiwarek VIN (moim zdaniem najlepszej do takiego sprawdzenia)
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
EDIT:
wrzucam odnosnik do jednej z wyszukiwarek VIN (moim zdaniem najlepszej do takiego sprawdzenia)
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
- Od: 25 mar 2008, 11:43
- Auto: Mazda 323BJ 2.0 DiTD '99
powiem szczerze że nie wiem jakie mam... Jak mam sprawdzić czy sa samopoziomujące? Mają jakiś specjalny wygląd? Jakaś cecha szczególna? Powiem szczerze że nawet nie wiem że takowe są...
No i za bardzo nie chce sie bawić w wymianę sprężyn... Przepraszam za ignorancję w temacie ale przez 7 lat byłem użytkownikiem VW i wiem o nim naprawdę sporo (szczególnie passat przejściówka). Co do TOYOTY też miałbym dużo do powiedzenia. Ale mazda póki co mnie przerasta. Mało informacji, same niejsaności – póki co sie gubie... Pozdrawiam.
-
Wacek
Tak- te samopoziomujace sie maja dodatkowy zbiorniczek
Pozatym w VIN masz zapisane jakie masz/miales zamontowane oryginalnie. Pomimo to porada Pnakuba jest jak najbardzie dobra- bez wzgledu jakie masz teraz zaloz te KYB a po numerze VIN sprawdz czy aby nie musisz wymienic rowniez sprezyn (dla wersji samopoziomujacej sie sa slabsze- mi bez wymiany sprezyn samochod prawie na oponach usiadl). Warto sie upewnic PRZED wymiana
Wiesz- ja przez ponad 1,5 roku posiadania GW'99 zbyt duzo okazji nie mialem do nauki budowy tego samochodu ( tylne zawieszenie bylo wlasnie takim wyjatkiem i to na samym stracie po zamianie kretych i dziorawych szos niemieckich na nasze autostrady) i mam nadzieje, ze moja mucka nie zmusi mnie do doglebnego poznania swojej struktury
Wiesz- ja przez ponad 1,5 roku posiadania GW'99 zbyt duzo okazji nie mialem do nauki budowy tego samochodu ( tylne zawieszenie bylo wlasnie takim wyjatkiem i to na samym stracie po zamianie kretych i dziorawych szos niemieckich na nasze autostrady) i mam nadzieje, ze moja mucka nie zmusi mnie do doglebnego poznania swojej struktury
- Od: 25 mar 2008, 11:43
- Auto: Mazda 323BJ 2.0 DiTD '99
Strona 1 z 1