TCS jest czy go nie ma ?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez bartezgo » 10 lis 2007, 16:46

Witam!

Grzebiąc dzisiaj w aucie – szukałem przyczyny hałasu w desce rozdzielczej – znalazłem w miejscu, gdzie znajduje sie przycisk do wł/wył TCS`u kostkę niepodłączoną do niczego – zamieszczam ją na zdjęciu. Ja w tym miejscu mam zaślepkę.

Sytuacja zaczęła mnie zastanawiać, ponieważ jak kupowałem auto w Niemczech w ogłoszeniu było napisane ze Mazda ma TCS. Kupując auto okazało sie, że Mazdę, która należała do zmarłego ojca, sprzedaje syn, który w rozmowie nie potrafił powiedzieć czy auto ma TCS czy nie. Przez ponad rok czasu pogodziłem sie z tym że nie ma tego systemu do dnia dzisiejszego. Zastanawiam sie dlaczego pisząc ogłoszenie napisał informację o tym ze auto ma TCS – wydaje mi się, że pisząc je musiał w jakiś papierach to wyczytać. Nie był to handlarz, była to osoba prywatna. Ogólnie nie był zorientowany w temacie tego auta. Kupując auto nie byłem obeznany wiedziałem gdzie szukać włacznika TCS- teraz bym wiedział gdzie szukać włącznika TCS :P

Załóżmy, że właściciel nie chciał używać tego systemu i wymontował przycisk – pomijam fakt, że można było wyłączyć TCS za pomocą tego przycisku – czy jak kupię włącznik i go podłączę, nie mając jednak tego systemu, nic sie nie stanie z kompem, instalacją elektryczną itp.? Jeżeli jest w moim aucie TCS i podłączę włącznik to zakładam, że nic nie powinno złego sie dziać z autem – czy mam rację?

Druga rzecz jaka przychodzi mi do głowy to to, że po prostu standardowo była wyprowadzana instalacja pod TCS i dlatego mam tą kostkę?

Ewentualnie jak można stwierdzić czy auto wyjeżdżając z fabryki było wyposażone w TCS – po numerach ?

Moja Mazda to wersja Exclusive – klimatronic, 4 x airbag, ABS, elektryczne szyby itp.

Co myślicie na ten temat?

Fajnie byłoby mieć TCS szczególnie w automacie :D

Dzięki za odpowiedzi!
Obrazek

Pozdrawiam,
bartezgo.
Początkujący

Od: 3 lut 2006, 15:25
Auto: GF 626 2.0i `98
GY 6 2.0i `03

Postprzez Yackoba » 10 lis 2007, 17:38

Ja również mam taką kostkę a tcs nie mam. Kostke znalazłem ją gdy montowałem alarm i szukałem miejsca na diode .
Forumowicz

Od: 26 kwi 2007, 19:29
Auto: 6 gy diesel 2005 i w168 1.9

Postprzez pinky » 11 lis 2007, 12:18

bartezgo napisał(a):wentualnie jak można stwierdzić czy auto wyjeżdżając z fabryki było wyposażone w TCS – po numerach ?

Podeślij VIN zobaczymy co to miało w oryginale.
ex MSP
Forumowicz

Od: 9 mar 2005, 17:11
Auto: FD3S, SE3P, NC1

Postprzez bartezgo » 11 lis 2007, 21:22

VIN przesłany na priv
Początkujący

Od: 3 lut 2006, 15:25
Auto: GF 626 2.0i `98
GY 6 2.0i `03

Postprzez pinky » 12 lis 2007, 22:53

Podeślij jeszcze raz bo nic nie doszło, albo napisz w wątku.
ex MSP
Forumowicz

Od: 9 mar 2005, 17:11
Auto: FD3S, SE3P, NC1

Postprzez spike72 » 15 lis 2007, 00:20

Moja GF-ka też jest w automacie i u mnie TCS jest i działa. Nie wydaje mi się aby auto wyposażone w ABS w tej wersji pozbawione było TCS-u, te dwa systemy są ze sobą zintegrowane, nie działa ABS = nie działa TCS!
W moim przypadku uszkodzony był prawy tylny czujnik ABS-u co spowodowało wyłączenie całego systemy.
Problem tylnych czujników ABS w GF-kach to normalka.
Sprawdzenie układu w ASO Mazdy w Łodzi kosztowało mnie 80zł,–. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź to w ASO, a będziesz wiedział wszystko.
Pozdro.
Każdy ma prawo do szczęścia, nie każdy ma szczęście do prawa. Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2007, 00:55