Ciężko wchodzące biegi i duży luz pedału sprzęgła
k.el napisał(a):a gdzie szukać odpowietrznika?
Na siłowniku przy łapie wyciskowej sprzęgła. Poobserwuj jak pracuje – czy rusza się w pełnym zakresie i poszukaj ew. wycieków.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
dzięki próba odpowietrzenia (z kobietą
) nie wiele pomogła jutro podjadę do mechaniora może coś poradzi. W czasie wykonywania tej operacji były kłopoty z powrotem pedału na miejsce tzn nie odbijał do końca i zawisał +/– w połowie drogi.
- Od: 27 mar 2007, 06:09
- Auto: było DiTD '00 jest HDi '07
k.el napisał(a):W czasie wykonywania tej operacji były kłopoty z powrotem pedału na miejsce tzn nie odbijał do końca i zawisał +/– w połowie drogi.
to chyba akurat normalne przy odpowietrzaniu sprzęgła – ja go musiałem ręką cofać po każdorazowym wciśnięciu...
k.el napisał(a):próba odpowietrzenia (z kobietą ) nie wiele pomogła
Rozumiem, że odpowietrzaliście sprzęgło
Zaobserwowałeś zakres pracy łapy sprzęgła? Czy widać wyraźnie ruch przy wciskaniu?
k.el napisał(a):a biegów trzeba szukać z użyciem sporej siły zwłaszcza 1 i R oraz 2 przy wolnej jeździe np. na skrzyżowaniu.
Miałem to samo w benzyniaku, a powodem były pozrywane poduszki silnika. Sprawdź bo może akurat to jest to. Ja już zacząłem szukać uzywanych skrzyń biegów i pytałem o ceny sprzęgła a po założeniu poduszek wszystko zaczęło działać.
- Od: 16 mar 2007, 13:27
- Auto: 323F BJ DITD, KIA CEED 2.0 CRDI SW
k.el napisał(a):problem polega na tym, że sprzęgło chwyta prawie przy podłodze
waldek2000 napisał(a):powodem były pozrywane poduszki silnika.
Nie widzę tutaj związku
to faktycznie musi być coś z powietrzem bo jeżdżę stosując następującą technikę:
kilka (2-3) krótkie stuknięcia w sprzęgło i pedał prawidłowy więc zmiana biegu i tak wkoło
Byłem u mechaniora powiedział, że miał takie przypadki i podregulował pedał 3 min roboty w pozycji stanie na głowie ;–) tyle, że to pomogło na 30 km i jutro znowu na warsztat
chyba, że ktoś poda precyzyjnie co to może być.
NA razie dzięki.
kilka (2-3) krótkie stuknięcia w sprzęgło i pedał prawidłowy więc zmiana biegu i tak wkoło
Byłem u mechaniora powiedział, że miał takie przypadki i podregulował pedał 3 min roboty w pozycji stanie na głowie ;–) tyle, że to pomogło na 30 km i jutro znowu na warsztat
chyba, że ktoś poda precyzyjnie co to może być.
NA razie dzięki.
k.el napisał(a):kilka (2-3) krótkie stuknięcia w sprzęgło i pedał prawidłowy
Tu już nie ma nic do dodania – moim zdaniem zapowietrzone sprzęgło i nic więcej. Analogicznie jak w hamulcach.
Oczywiście trzeba ustalić przyczyny zapowietrzenia.
..... a moze wystarczy przeprowadzic regulacje luzu na pedale sprzegła ?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Podpompowywanie wskazuje na wysprzeglik – kolega chyba nie bardzo wie co z szczym aby to rozkminić.( wizyta u mechanika wskazana )magicadm napisał(a):Nie pasuje mi to podpompywanie
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
W wysprzegliku wymienia się gumki ( zestawy naprawcze ) koszty małe ...
ponowna regulacja rozwiązała problem obyło się więc bez wymiany czy naprawy.
na wszelki wypadek sprawdziłem ceny:
1. reperaturka wysprzęglika 12-15 zł
2. wysprzęglik 55-65 zł
w sieci jest tego multum, ale trzeba doliczyć koszty przesyłki.

na wszelki wypadek sprawdziłem ceny:
1. reperaturka wysprzęglika 12-15 zł
2. wysprzęglik 55-65 zł
w sieci jest tego multum, ale trzeba doliczyć koszty przesyłki.
k.el napisał(a):ponowna regulacja rozwiązała problem obyło się więc bez wymiany czy naprawy

k.el napisał(a):1. reperaturka wysprzęglika 12-15 zł
2. wysprzęglik 55-65 zł
Ceny OK... ale obawiam się że tam warto wkładać tylko oryginały
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam.