Tłok hamulcowy – wymiana

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez kopr3 » 22 lip 2016, 20:27

Witajcie,
Na wstępie napiszę, że nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat samochodów dlatego proszę o pomoc.

Dzisiaj byłem u mechanika, aby zmienił klocki hamulcowe. Okazało się, że z jednej strony są prawie całe, a z drugiej doszczędnie starte.
Po zdjęciu kół mechanik powiedział mi, że tłok się zepsuł nie wracał na swoje miejsce ponieważ gumka się uszkodziła i wchodziły jakieś części do środka, przez co tłok nie mógł się cofnąć. Kupno nowej części "tłoka z regeneracja" albo całego mechanizmu (sam nie wiem) wycenił na 600 zł.
W internecie widzę, że cały zacisk kosztuje ok. 250zł.
Proszę o radę co powinien zrobić, co wystarczy wymienić w takiej sytuacji, jaką część zakupić i zawieźć do wymiany? z góry olbrzymie dzięki za pomoc :)

Pozdr
kopr3

Postprzez Sonek » 22 lip 2016, 20:43

Po prostu zaciski masz do regeneracji – tak mi się wydaje. Nie kupuj żadnych nowych tylko zestaw naprawczy i napraw sam, są tematy na forum co i jak. Sporo osób przerabiało ten temat i zawsze najlepiej wychodzi samodzielna regeneracja.
Forumowicz

Od: 22 lip 2015, 19:33
Auto: Volvo S60 2.5T

Postprzez kopr3 » 22 lip 2016, 20:55

Moje umiejętności naprawiania samochodów są poniżej poziomu krytyki. :(
Mam z tego powodu kompleksy.

CZy takie coś wystarczy jak kupie: http://allegro.pl/zacisk-prawy-przod-pr ... 73779.html

Pozdr.
KP
kopr3

Postprzez alk80 » 22 lip 2016, 22:36

kup zestawy naprawcze z tłoczkiem marki Autofren, po starannie wykonanej regeneracji będziesz miał spokój na lata,
jak nie chcesz sam tego zrobić to zleć to mechanikowi, jeśli nie będzie chciał tego zrobić to jedź do innego

Wysłane z mojego m2 przy użyciu Tapatalka
Avensis VersoObrazek
Forumowicz

Od: 24 lut 2008, 12:20
Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.

Postprzez Dominator » 22 lip 2016, 22:43

Jeżeli masz Ge to będzie ten zacisk. Jednak zanim złożysz to sprawdź czy tłok dobrze się wciska i przesmaruj prowadnice zacisku. Jeśli wszystko ok to będzie działać. Można też tak jak alk napisał, kupić reperaturke zacisku i zrobić regenerację, tyle że to już więcej cierpliwości jeśli nie ogarniasz mechaniki.
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka