Witam wszystkich i proszę o poradę. Planuję wymianę tylnych amortyzatorów w Mazda 626 GW (kombi) 2001 i właśnie dzisiaj zakupiłem parę marki KYB. Niestety po fakcie zorientowałem się, że sprzedano mi amortyzatory z numerami 334202 i 334201, a więc do wersji sedan, zamiast 335029 i 335028 do kombi.
Szukając informacji na ten temat, trafiłem na kilka wątków na mazdaspeed.pl o tym jak to tył "usiadł" po założeniu nowych amortyzatorów w GW, ale nie trafiłem na stuprocentową odpowiedź czym to było powodowane. Zacząłem podejrzewać, że może wpływ na obniżenie zawieszenia miał właśnie taki sam błąd w doborze (amorki do sedan zamiast do kombi).
Jak rozumiem, zewnętrznie nie ma żadnych różnic między tylnymi amortyzatorami do GW i GF, a diabeł tkwi w parametrach. Czy ktoś byłby w stanie potwierdzić jaki wpływ na auto będzie miało założenie amortyzatorów, które właśnie nabyłem?
Ładowność jest dla mnie bardzo ważna, dlatego jeśli istnieje szansa, że auto "usiądzie" to dla mnie duży problem i będę musiał poużerać się o wymianę na właściwy model. Chwilę to pewnie zajmie bo chyba na stanie nie mieli żadnych innych do 626.
Z góry dzięki za sugestie.
GF vs GW – różnica między amortyzatorami tylnymi
Strona 1 z 1
Widziałeś katalog?
www.kyb-europe.com/kyb-poland/pdf/KYB_k ... atorow.pdf
Na dole tabelki str 142 jest legenda i są różnice w cyferkach ale się nie znam na katalogowych oznaczeniach:( Może ktoś bardziej oczytany rozjaśni kwestję.
Wg mnie na wysokość tyłu ma wpływ długość amortyzatora po rozciągnięciu i gdyby znaleźć gdzieś te wartości to można by coś wywnioskować.
Ewentualnie zadzwoń np do Hipola, oni też mają amory w ofercie i jak trafisz na rozgarniętego handlowca to może w swoim katalogu doczyta wymiary i powie czy jest różnica.
Suzuki fajniej rozwiązała tylną amortyzację – w grand vitarze mogę sobie wstawić nawet od poloneza trucka
www.kyb-europe.com/kyb-poland/pdf/KYB_k ... atorow.pdf
Na dole tabelki str 142 jest legenda i są różnice w cyferkach ale się nie znam na katalogowych oznaczeniach:( Może ktoś bardziej oczytany rozjaśni kwestję.
Wg mnie na wysokość tyłu ma wpływ długość amortyzatora po rozciągnięciu i gdyby znaleźć gdzieś te wartości to można by coś wywnioskować.
Ewentualnie zadzwoń np do Hipola, oni też mają amory w ofercie i jak trafisz na rozgarniętego handlowca to może w swoim katalogu doczyta wymiary i powie czy jest różnica.
Suzuki fajniej rozwiązała tylną amortyzację – w grand vitarze mogę sobie wstawić nawet od poloneza trucka
szerokości
grzech
grzech
Strona 1 z 1