Założony mam już trzeci przegub na lewej stronie( tamte poszły na gwarancje) i jak jadę sam to strzela przy skręcaniu i przy ruszaniu nie ma tego efektu jak auto jest obciążone wystarczy ze siedzi pasażer na przednim siedzeniu. Nawet mechanicy nie wiedzą co jest grane. Proszę o pomoc
strzelający nowy przegub
1, 2
Witam.
Założony mam już trzeci przegub na lewej stronie( tamte poszły na gwarancje) i jak jadę sam to strzela przy skręcaniu i przy ruszaniu nie ma tego efektu jak auto jest obciążone wystarczy ze siedzi pasażer na przednim siedzeniu. Nawet mechanicy nie wiedzą co jest grane. Proszę o pomoc
- Od: 11 paź 2011, 15:33
- Auto: Mazda 626 GF
Rozumiem, że zewnętrzny przegub.
Czy trzeba go zbijać z wieloklina, czy wychodzi ręką przy wymianie? jak ręką, to pewnie źle założony pierścień zabezpieczający. Albo źle dobrany przegub. Albo półoś do wymiany. Ciężko coś poradzić nie widząc tego i nie znając szczegółów.
Jeden mechanik wymieniał te przeguby?
ile wytrzymywały?
Smar był dany?
Czy trzeba go zbijać z wieloklina, czy wychodzi ręką przy wymianie? jak ręką, to pewnie źle założony pierścień zabezpieczający. Albo źle dobrany przegub. Albo półoś do wymiany. Ciężko coś poradzić nie widząc tego i nie znając szczegółów.
Jeden mechanik wymieniał te przeguby?
ile wytrzymywały?
Smar był dany?
Tak jeden mechanik wymieniał. Przegub(zewnętrzny) odrazu po wyjechaniu zaczął strzelać. Smar był dawany. Przegub był zakładany zgonie z instrukcją montażu.Trzeba go zbijać z wieloklina. Też podejrzewałem półoś ale mechanik twierdzi ze nie ma na niej bicia. Już nie wiem co mam robić. 
- Od: 11 paź 2011, 15:33
- Auto: Mazda 626 GF
Pytanie czy to wina przegubu. Proponuję sprawdzić zwrotnicę, czy tu nie ma jakiś luzów.
Albo zmień mechanika. Widziałeś go przy robocie?
Mi kiedyś jeden ściągnął przegub, wyczyścił i założył z powrotem, a stary zwyczajnie ukradł. po 3 tygodniach przegub wyciągnąłem ręką, bez zbijania.
Jednego mechanika sam prosiłem aby nie wymieniał tylko odratował, bo osłonka pękła i jeżdżę już na tym rok:)
Mi kiedyś jeden ściągnął przegub, wyczyścił i założył z powrotem, a stary zwyczajnie ukradł. po 3 tygodniach przegub wyciągnąłem ręką, bez zbijania.
Jednego mechanika sam prosiłem aby nie wymieniał tylko odratował, bo osłonka pękła i jeżdżę już na tym rok:)
PeKa86 napisał(a):U mnie, na skręconych max kołach i przy ruszaniu (po wbiciu 2ki już nie) słychać strzelanie. Rozumiem, że to własnie przegub?
Tak. Zakupiłem to strzelanie razem z mazdą i się do siebie przyzwyczailiśmy:) Ponad 2 lata tak mam i nic się z tym nie dzieje. Teraz mniej km nakręcam i z tego strzelania "korzystam" raz dziennie:)
Jeżeli mechanik nie wykrył u ciebie uszkodzonej półosi, to więcej do niego nie jeździj, bo to pewnie jakiś kowal. Wieloklin można uszkodzić podczas demontażu i montażu przegubu i jak jest zmasakrowany, to wręcz nie da założyć przegubu. Jak za mocno przeszlifowany, to może przeskakiwać na ząbkach. Zaś wykrzywienie półosi może nastąpić podczas jazdy. Co było z ta półosią dokładnie chyba się nie dowiemy.
Najważniejsze, że już śmiga jak należy
Najważniejsze, że już śmiga jak należy

W sumie ja mam podobny problem choć trochę inny 
Coś stukało przy ostrych skrętach lub szybszym ruszeniu (objaw taki jak przy uszkodzonym przegubie). Wymieniłem kompletną półoś z dwoma przegubami (używaną) i objaw jest dokładnie taki sam
Dziwne byłoby gdyby druga półoś była tak samo uszkodzona.
Coś stukało przy ostrych skrętach lub szybszym ruszeniu (objaw taki jak przy uszkodzonym przegubie). Wymieniłem kompletną półoś z dwoma przegubami (używaną) i objaw jest dokładnie taki sam
1, 2