Skrzypienie z tyłu przy powolnym skręcaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez dopawcia » 8 wrz 2012, 15:37

Witam wszystkich,

nie wiem czy to coś poważnego ale zauważyłem takie objawy:
– przy powolnej jeździe (czyt. toczeniu się) i skręcaniu czasami z tyłu słychać tak jakby skrzypienie (jak resory w polonezie :D ).
Również słyszalne to jest przy powolnym zjeżdżaniu z np. krawężnika.
Co to może być ?
Zawieszenie było sprawdzane przy wymianie tarcz i tulejek i nic nie wyszło... Dodatkowo mechanik przejechał się i powiedział że nic niepokojącego nie słychać. Mi się jednak wydaje że z prawa strona z tyłu dużo głośniej zachowuje się na wybojach, nierównościach (jak np lewą stroną przejadę po nierówności to jest cichutko, a jak prawą stroną to słychać zawieszenie – tył)...
Czy jedno i drugie może być powiązane ze sobą ?
Trochę może jestem wyczulony ale chcę mieć wszystko na tip top :D
Proszę o rady :D
dopawcia bo tak pamiętam login ale wolę Paweł :]
Forumowicz

Od: 2 sie 2012, 18:54
Auto: Mazda 626 1.8 1999

Postprzez Radex » 11 wrz 2012, 09:56

a stukania nie słychać? ja bym chyba pojechał po prostu na stację diagnostyczną, żeby gościu od spodu wysłuchał co tam skrzypi.
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez maxim_wawa » 17 wrz 2012, 21:01

przyjrzyj się kolumnom mc phersona z przodu – często kończące się łożysko kolumny skrzypi

a taka fanaberia auta ze czasami wydaje sie ze slychac z tyłu czasami to co trzeszczy lub huczy z przodu

z tyłu trzeszczec moga zle zamontowane tuleje metalowo gumowe lub wcieła sie osłona gumowa amortyzatora w sama sztyce amortyzatora (spotkalem sie z czyms takim przy kiepskich zamiennikach z allegro + nedzne odboje)
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez dopawcia » 18 wrz 2012, 10:50

Skrzypi tylko z tyłu i tylko przy bardzo powolnym skręcaniu (ewentualnie przy powolnym zjeżdżaniu z krawężników)... w normalnej jeździe tego nie ma...
Diagnosta stwierdził że nic nie stuka i nic nie puka i zawieszenie też jest ok.
Moim zdaniem z prawej strony z tyłu jest głośniej tzn coś puka czasami , tak jakby koło zapasowe się tłukło albo coś. Nie jest to jakieś głośne ale z lewej z tyłu na mój gust tego nie ma i jest cichutko na nierównościach...
Może to być jakoś powiązane ?
dopawcia bo tak pamiętam login ale wolę Paweł :]
Forumowicz

Od: 2 sie 2012, 18:54
Auto: Mazda 626 1.8 1999

Postprzez 89matthew89 » 18 wrz 2012, 20:17

poduszki stabilizatorów mogły się przetrzeć lub same łączniki co dziwne ale u mnie skrzypiało :| oczywiście też tłukły się jak opętane :D
Forumowicz

Od: 4 lip 2009, 19:15
Auto: 626 GF 97' 2.0 16V
LPG->BRC<–

Postprzez siegu » 18 wrz 2012, 21:33

W poprzedniej GW skrzypiał mi prawy łącznik stabilizatora słyszalny przy dużym skoku koła na nierówności (np. zjeżdżając z krawężnika lub wpadając w dziurę) podczas wolnej jazdy.
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3