Witam!
Szukałem na "szukajce" ale nic nie znalazłem... chodzi o to czy jest jakaś skrzynia "szóstka" która by pasowała do mazdy 626 gf 2.0 benzyna?
Powód może prozaiczny ale już mnie wkurza jazda z prędkością 140km/h i wysokimi obrotami skoro można by było sie toczyć na szóstce. Spalanie mniejsze, hałas mniejszy, oszczędność silnika.
Acha i pytanie jeszcze jedno czy seria mazdy sześć (następcy 626) ma już większą skrzynie biegów. Mam naprawdę duży dylemat bo jak tak dalej pójdzie z moim nastawieniem to albo kupie "madzie szóstkę" lub założę do tej gaz i już mnie nie będzie wkurzać to spalanie.
Proszę o jakieś konkrety i na temat...
Dzieki
Skrzynia biegów "szóstka" do mazdy, manualna?
Strona 1 z 1
Only japanise technik...
a jakie masz teraz, że Cię tak wkurza?
Ile masz koni w tym motorku?
Wersje benzynowe rzadko mają 6 biegów co wynika z ich momentu obrotowego i mocy.

Ile masz koni w tym motorku?
Wersje benzynowe rzadko mają 6 biegów co wynika z ich momentu obrotowego i mocy.
To zmień na diesla, przy 140 będziesz miał jakieś 2900-3200 rpmsmasherbit napisał(a):wkurza jazda z prędkością 140km/h i wysokimi obrotami
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
smasherbit napisał(a):chodzi o to czy jest jakaś skrzynia "szóstka" która by pasowała do mazdy 626 gf 2.0 benzyna?
zawsze możesz wymienić koło zębate od 5 biegu na takie samo ale z silnika 1.8
Będziesz mieć mniejsze obroty (ale i słabszą dynamikę na 5 biegu)
Taki manewr był robiony przez kilka osób – zapytaj brii albo tomekrvf
Wersja silnika 2.0l 138km... a obroty przekraczają 4000obr/min przy prędkości 140km/h... dodam ze wcześniej miałem primera 1.6 i przy tej samej ilości obrotów miąłem już 160km/h, ale za to w mitshubishi colt 1.6 gti 136km to już jest 4500obr/min (samochód w Polsce, szybki jest do 160km/h
)
Z tym kołem zębatym to świetny pomysł bo i tak większość wyprzedzeń robimy w zakresie 60-130km/h a to daje nam 4'ty bieg.
Dlatego albo podmiana koła zębatego albo skrzynia "szóstka" tylko jaka i gdzie taką znaleźć? Na pewno kilka osób by sie skusiło na zmianę skrzyni co by dało dużo dla ekonomiki samochodu no i oczywiście troszkę oddechu dla portfela na stacji benzynowej
Z tym kołem zębatym to świetny pomysł bo i tak większość wyprzedzeń robimy w zakresie 60-130km/h a to daje nam 4'ty bieg.
Dlatego albo podmiana koła zębatego albo skrzynia "szóstka" tylko jaka i gdzie taką znaleźć? Na pewno kilka osób by sie skusiło na zmianę skrzyni co by dało dużo dla ekonomiki samochodu no i oczywiście troszkę oddechu dla portfela na stacji benzynowej
Only japanise technik...
xANDy napisał(a):Wersje benzynowe rzadko mają 6 biegów co wynika z ich momentu obrotowego i mocy.
Wręcz odwrotnie – przy silnikach benzynowych skrzynie 6-biegowe przydają się bardziej niż w dieslach...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Uściślając to model 136KM, który ma przesunięty moment obrotowy dla większej mocy silnika. Dalej nie napisałeś ile Ci pali...smasherbit napisał(a):Wersja silnika 2.0l 138km...
Modele kombi mają obroty jeszcze wyżej (z definicji).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Czy cisne czy jak dziadek jakies 10l/100km czasem wiecej ale nie za dużo.
Dlatego miedzy innymi zastanawiam sie nad sekwencja gazu. Co byscie polecali w tym temacie.
Acha to jest hachback (5drzwi).
A pytanie nadal aktualne...czy jest taka skrzynia "szóstka" do madzi 2.0l 136km GF?
Dlatego miedzy innymi zastanawiam sie nad sekwencja gazu. Co byscie polecali w tym temacie.
Acha to jest hachback (5drzwi).
A pytanie nadal aktualne...czy jest taka skrzynia "szóstka" do madzi 2.0l 136km GF?
Only japanise technik...
smasherbit napisał(a):a obroty przekraczają 4000obr/min przy prędkości 140km/h... dodam ze wcześniej miałem primera 1.6 i przy tej samej ilości obrotów miąłem już 160km/h
No to na mojej skrzyni (silnik 1.8 ale w GE) 4.000 rpm = 160 km/h, 4500 rpm = 180 km/h (!)
Nie ma – można tylko:smasherbit napisał(a):czy jest taka skrzynia "szóstka" do madzi 2.0l 136km GF?
Grzyby napisał(a):wymienić koło zębate od 5 biegu na takie samo ale z silnika 1.8
Strona 1 z 1