Fotorelacja – wymiana przednich klocków hamulcowych w GF 1,8 1997'1.8 z 1997 r.
Dzięki wielkie 
- Od: 21 lis 2014, 00:27
- Auto: Mazda 323f BA, 1.8, '95
Właśnie jestem po wymianie tarcz i klocków, mam pytanie: czy klocek między te blaszki powinien wchodzić lekko czy na wcisk? Pół godziny męczyłem się by go wcisnąć między blaszki w jarzmie, bezskutecznie. Włożyłem bez jednej blaszki i jest trochę luźno. Zostawić to i tak jeździć (jakie to może mieć konsekwencje?) czy włożyć na wcisk (wydaje mi się, że klocek będzie wtedy zblokowany) czy co mogę z tym zrobić?
Jak dobrze pamiętam to u siebie podpiłowałem lekko klocki tz. część, która styka się z blaszkami. Tak na chłopski rozum to jak klocki będą siedzieć na sztywno to mogą się nie cofać po hamowaniu. Czy bez blaszek coś się stanie to nie wiem. Nie montowałem tak klocków.
Ostatnio edytowano 4 kwi 2017, 20:56 przez motylek322, łącznie edytowano 1 raz
Dzięki za szybką odpowiedź. Hm, może w takim razie też tak zrobię, papier ścierny wystarczy do tego czy jakiś pilnik trzeba kupić?
Raczej pilnik bo musisz podpiłować metalową część klocka. Tylko rób to raczej na raty. Podpiłować, przymierzyć ewentualnie ponowie podpiłować.
U mnie wystarczyło zedrzeć farbę nożykiem i już luźno chodziły. Wyczyściłem też "gniazda" w którym siedzą te blaszki. Zazwyczaj jest tam rdza , która odpycha te blaszki i dodatkowo blokuje klocek.
motylek322 napisał(a):Czy bez blaszek coś się stanie to nie wiem. Nie montowałem tak klocków.
Ja tak od zawsze montuję – nic się nie dzieje. Moim zdaniem te blaszki to marketingowy wymysł bo tylko pomagają w szybszym odwiedzeniu serwisu
szerokości
grzech
grzech
No nic, będzie trzeba poprawić, dodatkowo wymienię jedną prowadnicę i będzie jak talala