Ustawienie zbieżności a luzy maglownicy

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez bajer0 » 15 kwi 2016, 15:45

Witam.
Słuchajcie mam Mazde 626 GF 2.0 Benzyna z 1998r.
Byłem niedawno u mechanika ponaprawiać zawieszenie, po wszystkim miał ustawić zbieżność.
Powymieniał części, ustawił zbieżność i obecnie podczas jazdy na wprost kierownica jest przekrzywiona w lewą stronę. Gdy zaś ją puszczę – prostuje się, ale auto zaczyna zjężdzać na prawą stronę.
Mechanik tłumaczy, że nie możę tego poprawić, gdyż mam już lekkie luzy na maglownicy i nie da się tego zniwelować. Sugeruje regeneracje maglownicy za ok 1k zł.
Czy to faktycznie może tak wyglądać, że przez luzy na maglownicy nie można prawidłowo ustawić zbieżności?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez alk80 » 15 kwi 2016, 17:35

zależy gdzie są te luzy, czy na listwie, czy na przekładni, jeśli na listwie to ma rację,
ale może też być tak że któraś tuleja z tyłu jest już na wykończeniu, wtedy podczas ustawienia zbieżności jest ok a podczas jazdy występują naprężenia i zbieżność ucieka, z przodem z resztą też tak może być, zwłaszcza jeśli była robiona jedna strona a na drugiej zostały stare tuleje

Wysłane z mojego m2 przy użyciu Tapatalka
Avensis VersoObrazek
Forumowicz

Od: 24 lut 2008, 12:20
Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.