zaciśnięty lewy przedni hamulec
Strona 1 z 1
Witam mam problem w mojej mazdzie 626 combi 1999 w lewym przednim kole zacisnęły się klocki hamulcowe i trze i strasznie się grzeje wolę nie jeździć bo hamulec się zablokuje i musiał bym na środku drogi odkręcać zapieczone hamulce proszę o poradę co robić 

-
wiktorn2
1 rozebrać.
2 wyczyścić
3 przesmarować prowadnice
4 jak konieczne zregenerować cały zacisk.
2 wyczyścić
3 przesmarować prowadnice
4 jak konieczne zregenerować cały zacisk.
Zastanawiam się nad wymianą całych przednich klocków hamulcowych ale spróbuję bez regeneracji ale wątpię bo są całe zardzewiałe
-
wiktorn2
wiktorn2 napisał(a):Zastanawiam się nad wymianą całych przednich klocków hamulcowych ale spróbuję bez regeneracji ale wątpię bo są całe zardzewiałe
Wszystko się może przytrafić ale uważam, że są małe szanse na te, że zatarł się hamulec bo klocki są zardzewiałe. One mają styczność z wodą i szybko rdzewieją. Sama ich wymiana raczej nie wiele pomoże, przynajmniej na długo i sytuacja może się powtórzyć. W hamulcu nie odbija tłoczek lub zacisk stoi na prowadnicach. Ja stawiam, że jedno i drugie.
PS
poczytaj na forum o regeneracji zacisków hamulcowych. Może to Ci wyjaśni w czym rzecz.
Potwierdzam że to prowadnice i tłoczek zapieczony przerabiam to właśnie u siebie. Te gumowe osłony pękają dostaje się piasek i się zaciera. Rozbierasz czyścisz wszystko kup sobie zestaw naprawczy ok~ 25 zł i zacisk będzie śmigał jak nowy 
Strona 1 z 1