dziwne dźwięki z tylnego zawieszenia

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez bomba504 » 7 maja 2015, 18:45

Witam

Mam problem z tylnym zawieszeniem, podczas jazdy po nie równej drodze lub przy szybszym wejściu w ciasny zakręt, z tylnego zawieszenia dochodzą dźwięki niczym z starego tapczanu.
Dźwięk dochodzi z okolić górnego mocowania amortyzatora, więc wymieniłem mocowanie amortyzatora chociaż poprzednie miało 2 lata. Niestety, wymiana nie rozwiązała problemu.
Mechanik zasugerował, że może to wina sparciałych i popękanych gum, które nachodzą na sprężynę.
Zamówiłem z ASO górę jak i dół od razu na dwie strony, po wymianie problem nadal występuje.

Przejechaliśmy się po nierównościach i nasłuchiwał stwierdził iż to prawdopodobnie wina amortyzatorów.

W pozostałych częściach zawieszenia nie widzi, żadnych luzów, zresztą w ciągu ostatnich 3 lat wymieniałem już chyba wszystko.

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, bo wydałem już 500 zł i nie chciałbym dalej tak strzelać, aż w końcu się trafi?
bomba504

Postprzez rav 75 » 8 maja 2015, 05:31

U mnie tak właśnie skrzypiał łącznik stabilizatora,luzów nie miał.Ponieważ jest to tania część zamienna,zaopatrzyłem się w strzykawkę i igłę,za pomocą której przebiłem gumkę w łączniku i nalałem kilka kropel oleju. Problem znikł,łącznik wymieniłem.
rav 75

Postprzez grzech_z » 8 maja 2015, 08:14

bomba504 napisał(a):Witam
dźwięki niczym z starego tapczanu.

Amortyzatory masz mokre? One jak się kończą to nie skrzypią tylko stukają.
Też bym zaczął od łączników stabilizatora.
Ten mechanik Ci tak doradza i wymienia?;)
Jak nie masz innego to podjedź do tego, niech odkręci z jednej strony te łączniki i się przejedź.
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez viktoria » 8 maja 2015, 08:18

bomba504 napisał(a):Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, bo wydałem już 500 zł i nie chciałbym dalej tak strzelać, aż w końcu się trafi?

A nie prościej jechać na stację diagnostyczną, gdzie mają płytę i szarpaki do sprawdzenia zawieszenia ?? Taki sprawdzian kosztuje ok 40 zł a wyjaśnia wszystkie bolączki ;)
Forumowicz

Od: 29 wrz 2014, 17:13
Auto: Pasażerka Mazdy 3

Postprzez grzech_z » 8 maja 2015, 13:48

viktoria napisał(a):
bomba504 napisał(a):Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, bo wydałem już 500 zł i nie chciałbym dalej tak strzelać, aż w końcu się trafi?

A nie prościej jechać na stację diagnostyczną, gdzie mają płytę i szarpaki do sprawdzenia zawieszenia ?? Taki sprawdzian kosztuje ok 40 zł a wyjaśnia wszystkie bolączki ;)

Viki – proszę – nie rozśmieszaj mnie :) Ja, oprócz jednej – zaprzyjaźnionej, nie trafiłem na solidną.
Przykładów podawałem kilka i nawet zrodził się w głowie niezły temat na program tv, coś jak "będzie pan zadowolony" :) tylko w roli głównej – stacje takie właśnie.
Ostatni wjazd – jakiś miesiąc temu. Stukało to pojechałem kolejną testować :) Pan mi zdiagnozował wszystkie łączniki do wymiany. Oczywiście kupiłem komplet i myślę, wymienię przy okazji, razem z tarczami. Odkręcam radośnie koło, patrze a łącznik lekko się odkręcił od górnego mocowania i to stukało :) Może, gdybym miał kamerę, czas i za dużo kasy to bym z tym luźnym łącznikiem pojeździł po "diagnostach" :) Można też wyjąć blaszki z tylnych klocków – pięknie stuka na dołkach – kilku objeździłem. Oj nawymyślali – jak bym posłuchał to bym miał całe tylne zawieszenie nowe a stukot by pozostał :)
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez bomba504 » 8 maja 2015, 18:32

łączniki wymieniałem w czerwcu zeszłego roku (7 tys temu) na MEYLE HQ i są w dobrym stanie, dźwięk dochodzi bardziej z góry, co do amortyzatorów to są suche, ale to są gazowo-olejowe
bomba504

Postprzez viktoria » 8 maja 2015, 18:45

grzech_z napisał(a):Viki – proszę – nie rozśmieszaj mnie :)

Gdzież bym śmiała :| reszty nie skomentuję <nie powiem>
Forumowicz

Od: 29 wrz 2014, 17:13
Auto: Pasażerka Mazdy 3