Witam
Mam problem z tylnym zawieszeniem, podczas jazdy po nie równej drodze lub przy szybszym wejściu w ciasny zakręt, z tylnego zawieszenia dochodzą dźwięki niczym z starego tapczanu.
Dźwięk dochodzi z okolić górnego mocowania amortyzatora, więc wymieniłem mocowanie amortyzatora chociaż poprzednie miało 2 lata. Niestety, wymiana nie rozwiązała problemu.
Mechanik zasugerował, że może to wina sparciałych i popękanych gum, które nachodzą na sprężynę.
Zamówiłem z ASO górę jak i dół od razu na dwie strony, po wymianie problem nadal występuje.
Przejechaliśmy się po nierównościach i nasłuchiwał stwierdził iż to prawdopodobnie wina amortyzatorów.
W pozostałych częściach zawieszenia nie widzi, żadnych luzów, zresztą w ciągu ostatnich 3 lat wymieniałem już chyba wszystko.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, bo wydałem już 500 zł i nie chciałbym dalej tak strzelać, aż w końcu się trafi?
dziwne dźwięki z tylnego zawieszenia
Strona 1 z 1
U mnie tak właśnie skrzypiał łącznik stabilizatora,luzów nie miał.Ponieważ jest to tania część zamienna,zaopatrzyłem się w strzykawkę i igłę,za pomocą której przebiłem gumkę w łączniku i nalałem kilka kropel oleju. Problem znikł,łącznik wymieniłem.
-
rav 75
bomba504 napisał(a):Witam
dźwięki niczym z starego tapczanu.
Amortyzatory masz mokre? One jak się kończą to nie skrzypią tylko stukają.
Też bym zaczął od łączników stabilizatora.
Ten mechanik Ci tak doradza i wymienia?;)
Jak nie masz innego to podjedź do tego, niech odkręci z jednej strony te łączniki i się przejedź.
szerokości
grzech
grzech
bomba504 napisał(a):Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, bo wydałem już 500 zł i nie chciałbym dalej tak strzelać, aż w końcu się trafi?
A nie prościej jechać na stację diagnostyczną, gdzie mają płytę i szarpaki do sprawdzenia zawieszenia
viktoria napisał(a):bomba504 napisał(a):Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, bo wydałem już 500 zł i nie chciałbym dalej tak strzelać, aż w końcu się trafi?
A nie prościej jechać na stację diagnostyczną, gdzie mają płytę i szarpaki do sprawdzenia zawieszeniaTaki sprawdzian kosztuje ok 40 zł a wyjaśnia wszystkie bolączki
Viki – proszę – nie rozśmieszaj mnie
Przykładów podawałem kilka i nawet zrodził się w głowie niezły temat na program tv, coś jak "będzie pan zadowolony"
Ostatni wjazd – jakiś miesiąc temu. Stukało to pojechałem kolejną testować
szerokości
grzech
grzech
łączniki wymieniałem w czerwcu zeszłego roku (7 tys temu) na MEYLE HQ i są w dobrym stanie, dźwięk dochodzi bardziej z góry, co do amortyzatorów to są suche, ale to są gazowo-olejowe
-
bomba504
Strona 1 z 1