Witam,
Po wymianie czujnika abs-u nie mogę usunąć błędu. Zrobiłem zworkę na gnd tbs włączyłem stacyjkę na pozycje ON nacisnąłem 10 razy pedał hamulca, błędy nadal są. Dodam że czujka absu jest nowa. Poprosze o jakąś sprawdzoną metodę.
Kasowanie błędu ABS
Strona 1 z 1
A czy przypadkiem nie należy zresetować kom przez odłączenie akumulatora i naciśnięcie hamulca przez 10-20 sekund.
Nie, tutaj potrzeba jakiejś dokładnej procedury usuwania błędów abs. Co lepsza odłączyłem dla próby inny abs podłączyłem go z powrotem i teraz pokazuje kolejny błąd i też on nie kasuje się. Masakra jakaś z tymi absami
Adoz napisał(a):Nie, tutaj potrzeba jakiejś dokładnej procedury usuwania błędów abs. Co lepsza odłączyłem dla próby inny abs podłączyłem go z powrotem i teraz pokazuje kolejny błąd i też on nie kasuje się. Masakra jakaś z tymi absami
Nie masakra z ABS-ami tylko nadal masz coś nie sprawne w układzie i system głupieje. Zmierzyłeś nowy czujnik? Sprawdziłeś kabel? W sprawnym układzie po wymianie czujnika, ABS sam "wstaje"
No właśnie o to chodzi że czujnik dobry kable i pompa też. I właśnie dziwne że jak odłączę sprawny czujnik i podłącze go znowu to już wyskakuje kolejny błąd tak jakby właśnie sama nie potrafiła usunąć tych błędów.
Adoz napisał(a):No właśnie o to chodzi że czujnik dobry kable i pompa też. I właśnie dziwne że jak odłączę sprawny czujnik i podłącze go znowu to już wyskakuje kolejny błąd tak jakby właśnie sama nie potrafiła usunąć tych błędów.
Sprawdź wtyczkę do modułu – tam czasem śniedzieje i potrafi sypać błędami.
U mnie jak walnął czujnik to też wyskoczyły mi chyba z 4 błędy ale po wymianie czujnika, bez resetu ECU wszystko wróciło do normy.
Dzisiaj wymrugałem sobie błędy – 14 i 48 czyli lewy tył. Tak więc musze zakupić czujnik.
I tutaj moje pytanie: który warto kupić? Bo allegro jest pełne czujników już od 25 zł, OEMowych nie widziałem (i pewnie to większy koszt). Dają radę takie zamienniki?
I tutaj moje pytanie: który warto kupić? Bo allegro jest pełne czujników już od 25 zł, OEMowych nie widziałem (i pewnie to większy koszt). Dają radę takie zamienniki?
slisman napisał(a):Dzisiaj wymrugałem sobie błędy – 14 i 48 czyli lewy tył. Tak więc musze zakupić czujnik.
Ja za zamiennik dałem coś koło 70pln i nie mam z nim problemów – póki co
szerokości
grzech
grzech
Dzięki, właśnie zamówiłem na allegro 
Zastanawiam się czy będzie mi się chciało to zmieniać – teoretycznie naprawa jest łatwa i niewymagająca (do tego ładna fotorelacja)...ale jest też zimno
Pomyślę jak przyjdzie do mnie przesyłka.
Zastanawiam się czy będzie mi się chciało to zmieniać – teoretycznie naprawa jest łatwa i niewymagająca (do tego ładna fotorelacja)...ale jest też zimno
slisman napisał(a):Dzięki, właśnie zamówiłem na allegro
Zastanawiam się czy będzie mi się chciało to zmieniać – teoretycznie naprawa jest łatwa i niewymagająca (do tego ładna fotorelacja)...ale jest też zimnoPomyślę jak przyjdzie do mnie przesyłka.
Zima – panie:) Latem to mi by się nie chciało:)
szerokości
grzech
grzech
grzech_z napisał(a):Zima – panie:) Latem to mi by się nie chciało:)
ale właśnie zimą ABS jest bardzo przydatny
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
slisman napisał(a):Nie chciałoby się, bo nie ma takiej potrzeby latem
Tak myślę, że w weekend sobie to zmienię jeśli będzie w miarę ciepło.
Zmierz przed zmianą bo bywa, że kabelek za kostką się uszkadza.
szerokości
grzech
grzech
Strona 1 z 1