przez radoo » 2 lut 2015, 19:36
Witam,
Znalazłem taką informację:
Kasowanie zapamiętanych błędów: podłączyć zworkę TBS-GND; włączyć kluczyk (nie odpalać!), poczekać na wszystkie kody, jak zacznie powtarzać (po pełnym wyświetleniu wszystkich kodów) nacisnąć hamulec 10x z częstotliwością mniejszą niż 1 sek.
Wydaje mi się, że jeszcze 2 lata temu tym sposobem (zwykłą zworką) wymrygałem sobie kody błędów na desce rozdzielczej i wtedy wyszło mi – z tego co pamiętam – "silnik pompy / jednostka sterująca", a więc temat odstawiłem "na później" (wykręciłem żarówki z deski od ABS i TCS (bo te świeciły) i tak pojeździłem do niedawna).
Jako, że chcę teraz auto oddać żonie, to postanowiłem naprawić tę usterkę. Zacząłem od wkręcenia żarówek raz jeszcze – wkręciłem ABS i TCS – i stwierdziłem, że zanim zamówię sterownik / pompę to wymrygam te błędy raz jeszcze. No niestety się nie dało, albo już zapomniałem jak to się robiło.. teraz po włączeniu zapłonu zapalają się m.in. właśnie wkręcone ABS i TCS i już nie gasną nawet na chwilę...
1. wyłączam silnik
2. wkładam odizolowany na końcach przewód we wtyczkę w gniazda TBS i GND (GND są 2 – próbowałem jedno i drugie_
3. kluczyk w pozycję zapłon i nic (ABS i TCS cały czas świecą nieruchomo)
Pomyślałem sterownik już zgłupiał zupełnie.. zamówiłem u HEN-CAR'a sterownik z pompą, dziś zamontowałem i zupełnie to samo.. zero reakcji, zero mrugania.. Jakieś pomysły?