rozwalona uszczelka pompy sprzęgła-co wymienić?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez metalowybaniaczklona » 12 lis 2014, 13:52

Witam na wstępie całe forum,jestem nowy ;P Podkreślam też że Madziocha jest moim pierwszym bolidem a sprawy techniczno/motoryzacyjne poznaję na zasadzie prób i błędów,także mogę pisać trochę laikowato.

Otóż...od około dwóch dni coś zaczęło dziać się ze sprzęgłem,nie wdając się w szczegóły w końcu zanurkowałem pod pedały i wykryłem winowajcę-rozwalona uszczelka od pompy,tam gdzie wchodzi popychacz,okazało się że owa uszczelka zwyczajnie pękła.

Moje pytanie brzmi-czy wystarczy wymienić samą uszczelkę czy całą pompę? nie zlokalizowałem wycieków w tym miejscu etc (być może dlatego że jakiś tydzień wcześniej solidne napsikałem całe okolice pedału sprzęgła wd40) i jestem w tym zielony. I jaki byłby ewentualny koszt naprawy w warsztacie? z góry dzięki ;) Dodam że sprzęgło od dawna "skrzypiało" i jak mi się wydaje była to wina rzeczonej uszczelki (kiedy pękła skrzypienie ustało)
metalowybaniaczklona

PostTen post został usunięty przez Marko91 12 lis 2014, 17:56.