Bicie na pedale hamulca podczas hamowania.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez seba1824 » 28 paź 2013, 00:39

Witam , mam problem z przednia szyba od kierowcy , mianowicie kiedy chcem opuscic szybe na AUTO to wtedy dochodzi ona do tylko polowy i wraca <co?> ,na zwyklym opuszczaniu(kiedy trzymam) opuszcza sie i podnosi bez problemu

mam jeszcze problem z hamulcami , przy hamowaniu czuje dosc mocne bicie na pedale hamulca :( prosze o jakies porady na temat tych dwoch problemow , mazde posiadam od kilku dni , a bardzo by mi zalezalo na usunieciu tych usterek

z gory dziekuje za odpowiedzi :)
Początkujący

Od: 27 paź 2013, 23:24
Auto: Mazda 626 GF 2000 Lift 1.8 benzyna

Postprzez kongobongo » 28 paź 2013, 22:54

seba1824 napisał(a):przy hamowaniu czuje dosc mocne bicie na pedale hamulca

możliwe że tarcze krzywe, ale może ktoś ma inne opcje.

a co do szyby, jak opuszczę na maksa w dół i dam auto do góry to dochodzi do pewnego momentu i wraca do połowy i muszę ręcznie ją dobić do góry, więc trochę podobny objaw.
Forumowicz

Od: 23 paź 2013, 18:00
Auto: Mazda 626 (GW) '00, 2.0 TD
74kW ( 101 KM ) + box.

Postprzez seba1824 » 28 paź 2013, 23:05

Dokladnie tak jak napisales krzywa tarcza , dzis wymienilem caly tyl (klocki i tarcze) i jest ok , a co do szyby to podobno trzeba ja od nowa zaprogramowac jak to nie pomoze to nie wiem ....
Początkujący

Od: 27 paź 2013, 23:24
Auto: Mazda 626 GF 2000 Lift 1.8 benzyna

Postprzez DonMateok » 28 paź 2013, 23:32

Ja mam inny problem z hamulcami, podczas delikatnego hamowania piszcza (co nie jest denerwujace), irytujace jest jednak gdy hamulce sie nagrzeja i piszcza podczas jazdy, a dokladniej odglos takiego pi-pi-pi-...

Czyscilem juz pare tygodni temu klocki oraz tarcze papierem sciernym jednak za wiele nie dalo, nie wiem co moze niby byc zlego, samochod co prawda stal ponad pol roku bez ruchu jednak hamulce sa w dobrym stanie, jedynie lekka rdza jak to bywa. W sobote planuje zmieniac kola na zimowe to bedzie trzeba pomyslec co moze byc nie tak. Chodzi tylko o przednie hamulce, na klockach sa takie hmm, plytki, czy sa one potrzebne? Wydaje mi sie ze one moga byc problemem ale oczywiscie moge sie mylic.

Szkoda mi bylo zakladac nowego tematu, ten sie dobrze nadawal :)

Co do szyby, ja takiego problemu na szczescie nie mam, manualne opuszczanie szyb :D
Forumowicz

Od: 20 paź 2013, 18:26
Auto: ST220

Postprzez kongobongo » 29 paź 2013, 00:16

DonMateok napisał(a):podczas delikatnego hamowania piszcza

kiedy wymieniałeś tarcze, klocki ?
Ja kupiłem komplet TRW na przód tarcze i klocki, po paru jazdach zaczęły piszczeć, jako że pracuję na diagnostyce sprawdziłem auto. Okazało się że jest delikatny rowek na tarczy, z początku myślałem że to jakiś kamyk, jednak po demontażu okazało się że klocki są źle zlane i przez środek klocka przechodzi grzbiet, którego ścieranie papierem nic nie daje, bo po przejechaniu kilkunastu km dalej jest to samo.

Do piszczenia już przywykłem :)
Forumowicz

Od: 23 paź 2013, 18:00
Auto: Mazda 626 (GW) '00, 2.0 TD
74kW ( 101 KM ) + box.

Postprzez DonMateok » 30 paź 2013, 21:08

Nie wymienialem ale mysle w nastepnym miesiacu zeby wymienic caly komplet czyli przod + tyl. Kiedy wymienial wczesniejszy wlasciciel niestety nie wiem, jednak hamulce nie wygladaja wcale na stare badz zniszczone, jedynie byla lekka rdza ale to nie powinien byc problem. Pisk przy hamowaniu mi nie przeszkadza, ba, nawet mysle ze nie jest to wcale glupie dlatego ze inni wiedza ze czlowiek akurat hamuje. Jednak kiedy sie jedzie i samochod, a dokladniej hamulce piszcza jest to strasznie niezreczne. W przeciagu miesiaca mialem tak chyba z 5 razy, glownie po dluzszych odcinkach. zobacze jak to bedzie w przyszlosci jednak w sobote przy zmianie opon bedzie trzeba zrobic doglebna inspekcje czy nic nie wystaje badz jest wygiete itd.
Forumowicz

Od: 20 paź 2013, 18:26
Auto: ST220

Postprzez Neonixos666 » 2 lis 2013, 11:38

klocek się blokuje albo prowadnica staje i dlatego piszczy jak nie hamujesz, jeśli hamulce nie są zmęczone (tarcza gruba i klocek też) to trzeba to rozebrać wyczyści, nasmarować i będzie git.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez VeryCoolMan » 2 lis 2013, 23:50

DonMateok napisał(a):gdy hamulce sie nagrzeja i piszcza podczas jazdy, a dokladniej odglos takiego pi-pi-pi-... Czyscilem juz pare tygodni temu klocki oraz tarcze papierem sciernym jednak za wiele nie dalo, nie wiem co moze niby byc zlego

A co z prowadnicami, gumami, blaszkami i tłoczkiem ?? zapomniałeś o tym że to też do sprawdzenia i ew. wymiany czy wyczyszczenia i przesmarowania? zajrzyj pod gumę tłoka czy nie jest skorodowany czy chodzi bez oporu to samo z prowadnicami wyciągnij je oglądnij wyczyść nasmaruj, kup pastę do tłoczków w samochodowym i do dzieła natomiast co do tego:
DonMateok napisał(a):Chodzi tylko o przednie hamulce, na klockach sa takie hmm, plytki, czy sa one potrzebne? Wydaje mi sie ze one moga byc problemem ale oczywiscie moge sie mylic.

Dobrze myślisz mylisz się na pewno to nie one są problemem a dokładniej mają przeciwdziałać tym objawom które opisujesz lecz z tym wyjątkiem że powierzchnia "klocek zacisk, klocek tłoczek" jak i izolują w pewnym stopniu przed nadmiernym nagrzewaniem się zacisku hamulcowego.
Obrazek
Obrazek
マツダ永遠に
Forumowicz

Od: 10 lip 2006, 14:10
Auto: Xedos 9 TA 2,5v6