Lub, gdzie teraz można dostać w dobrej cenie polecane tu wahacze Herth+Buss (ale oryginalne tej frimy, nie podróbki). Rok temu kupiłem taki na drugą stronę w sklepie iparts.pl za 290zł , ale to co przyszło nie wyglądało na oryginała H+B (chodź do dziś, przejechane 9kkm nie wykazuje oznak zużycia). Nadmienię, że po serii telefonów do iparts, gdzie pan stwierdził że to co mają faktycznie nie wygląda na HerthBussa dostałem upust.
Wymiana sworzni wahacza.
Stoję przed momentem wymiany wahacza w swojej maździe. Sprzedawca polecił mi japońskie zamienniki firmy JIBUKI. Czy ktoś miał z nimi do czynienia i może je polecić lub odradzić 
Lub, gdzie teraz można dostać w dobrej cenie polecane tu wahacze Herth+Buss (ale oryginalne tej frimy, nie podróbki). Rok temu kupiłem taki na drugą stronę w sklepie iparts.pl za 290zł , ale to co przyszło nie wyglądało na oryginała H+B (chodź do dziś, przejechane 9kkm nie wykazuje oznak zużycia). Nadmienię, że po serii telefonów do iparts, gdzie pan stwierdził że to co mają faktycznie nie wygląda na HerthBussa dostałem upust.
- Od: 16 wrz 2011, 00:45
- Auto: Sprzedam opony: viewtopic.php?f=5&t=190412
Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.
Witam
Ja miałem z tym problem z tym parę dni temu, tylko u mnie były w zasadzie do wymiany dwa wahacze. Zdecydowałem sie na wymiane tylko części składowych, czyli 2 sworzni, 2 gum, 2 tulei. Koszt części to około 350 zł na 2 wahacze. Polecam carspeed doradzą dobre zamienniki, bo cena org, wahaczy zabija, a zamiennik w miarę dobry to ok. 400 zł.
Pozdrawiam.
Ja miałem z tym problem z tym parę dni temu, tylko u mnie były w zasadzie do wymiany dwa wahacze. Zdecydowałem sie na wymiane tylko części składowych, czyli 2 sworzni, 2 gum, 2 tulei. Koszt części to około 350 zł na 2 wahacze. Polecam carspeed doradzą dobre zamienniki, bo cena org, wahaczy zabija, a zamiennik w miarę dobry to ok. 400 zł.
Pozdrawiam.
- Od: 16 lut 2012, 16:56
- Auto: mazda 626 kombi 2000 rok prod. ditd 101Km
Czy ktoś pamięta jaki kolor mają te plastikowe "zaślepki" na sworzeń w wahaczach Herth+Buss Jakoparts?? Niebieskie czy pomarańczowe. Jak są pakowane? W folii, pudełku?
I czy te mają na sobie jakieś "znaki firmowe" takie jak np ma Yamato (japoński znaczek – logo producenta wyryty na wahaczu):

A może ktoś dysponuje zdjęciem nowo zakupionego wahacza Herth+Buss Jakoparts. Wszelkie informacje jak rozpoznać że wahacz to na pewno oryginał HB są bardzo potrzebne.
I czy te mają na sobie jakieś "znaki firmowe" takie jak np ma Yamato (japoński znaczek – logo producenta wyryty na wahaczu):

A może ktoś dysponuje zdjęciem nowo zakupionego wahacza Herth+Buss Jakoparts. Wszelkie informacje jak rozpoznać że wahacz to na pewno oryginał HB są bardzo potrzebne.
- Od: 16 wrz 2011, 00:45
- Auto: Sprzedam opony: viewtopic.php?f=5&t=190412
Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.
Nie wiem jak to możliwe, ale 3 wahacze różnych producentów (Yamato i 2 jakichś mniej znanych) po prostu nie trzymają wymiarów, są za długie... i tak dzięki temu madzia sobie stoi i czeka, bo ja jeździć z pospawanym sworzniem nie będę 
Jutro idzie na przymiarkę blueprint, rzekomo w środku może siedzieć 555.. ciekawe...
Jutro idzie na przymiarkę blueprint, rzekomo w środku może siedzieć 555.. ciekawe...
- Od: 23 maja 2008, 16:27
- Auto: 626 GW `99 1.8
zgadzam sie z przedmówcą – najczęściej sprzedawcy i katalog maja fuckup miedzy GE i GF
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
okazało się, że w stosunku do oryginału blueprint jest 3mm za długi, co oznacza, że założyłem używkę z polecanej tutaj firmy MAAG – wymiary takie jak powinny być, madzia również się prowadzi tak jak powinna 
generalnie mierzone były 4 wahacze, z 4 roznych sklepów...
generalnie mierzone były 4 wahacze, z 4 roznych sklepów...
- Od: 23 maja 2008, 16:27
- Auto: 626 GW `99 1.8
Witam 
Nie chce robić reklamy sklepowi z częściami samochodowymi ale podam link, gdzie udało mi się zakupić pasujący wahacz do Mazdy 626 GF z rozstawem 31cm. Mam nadzieję, że pozwoli to uniknąć innym użytkownikom ponoszeniu niepotrzebnych kosztów związanych z wymiana nie wymiarowych wahaczy, zwrotem zakupionego towaru czy ustawieniu geometrii kół. http://www.autoczesci.autosowa.pl/index ... =91187#art

Nie chce robić reklamy sklepowi z częściami samochodowymi ale podam link, gdzie udało mi się zakupić pasujący wahacz do Mazdy 626 GF z rozstawem 31cm. Mam nadzieję, że pozwoli to uniknąć innym użytkownikom ponoszeniu niepotrzebnych kosztów związanych z wymiana nie wymiarowych wahaczy, zwrotem zakupionego towaru czy ustawieniu geometrii kół. http://www.autoczesci.autosowa.pl/index ... =91187#art
-
madmark
Właśnie mam do wymiany wahacze ( obie strony) nie mam pojęcia którą firmę wybrać, zważywszy że ceny są podobne:
1. OYODO 215 zł.
2. DOKUJI 240 zł.
3. Denckermann – 181 zł.
Czy są jakieś znaczące różnice w jakości tych wahaczy?
http://www.4cars.pl/samochodowe/MAZDA,6 ... ,0.php#top
http://allegro.pl/wahacz-przod-dolny-le ... 64498.html
1. OYODO 215 zł.
2. DOKUJI 240 zł.
3. Denckermann – 181 zł.
Czy są jakieś znaczące różnice w jakości tych wahaczy?
http://www.4cars.pl/samochodowe/MAZDA,6 ... ,0.php#top

Teraz nie pora myśleć o tym, czego ci brak.
Lepiej pomyśl, co możesz zrobić z tym, co masz.
— Ernest Hemingway
— Ernest Hemingway
- Od: 27 lip 2010, 17:56
- Auto: Mazda 626 V GW 1998 r. 2.0 Pb 85KW 115KM
mariob74 napisał(a):Właśnie mam do wymiany wahacze ( obie strony)
Troche piszesz nie w temacie:)
Jesteś pewien, że całe wahacze a nie sworznie? Bo te za 120pln (TRW) kupisz + 5 dych za wymianę i zostaje Ci na zatankowanie do pełna + kilka piwek:)
szerokości
grzech
grzech
Mój mechanik określił jako "nierozbieralne" wahacze w mojej madzi.
Nie mam pojęcia jaki jest faktyczny ich stan. Wiem że wymiana samych sworzni byłaby tańsza.
Sprawdzę jeszcze u innego
(czy wymiana jedynie sworzni wchodzi w grę) Gdyby jednak potwierdził poprzednika to której firmy wahacze polecacie?
Nie mam pojęcia jaki jest faktyczny ich stan. Wiem że wymiana samych sworzni byłaby tańsza.

Sprawdzę jeszcze u innego

Teraz nie pora myśleć o tym, czego ci brak.
— Ernest Hemingway
— Ernest Hemingway
- Od: 27 lip 2010, 17:56
- Auto: Mazda 626 V GW 1998 r. 2.0 Pb 85KW 115KM
Z tego co wiem to w GF-kach jest takie samo zawieszenie jak w GE. W wersji ge jest możliwość wymiany sworznia, mimo iż teoretycznie są nie wymienialne. Dorobiona tulejka, imadlo i da się wyprasować sworzeń. Nowy tak samo wprasować i złapać paroma heftami spawarką i jest
Ja tak wymieniałem sworzeń. pozdrawiam

Ja tak wymieniałem sworzeń. pozdrawiam
Bzdura, koniecznie zmień mechanika 
O ile Twój [waaaco?] nie jest pogięty lub w jakiś sposób uszkodzony, śmiało możesz wymienić taki sworzeń.
Koszt to ok 100zł (w zależności od mechanika) i obowiązkowo musisz ustawić zbieżność po wymianie sworznia.
Ja wymieniałem dwa razy, tylko dlatego że pierwszy pseudo mechanik spieprzył sprawę (pojeździłem na nim całą zimę) :/
O ile Twój [waaaco?] nie jest pogięty lub w jakiś sposób uszkodzony, śmiało możesz wymienić taki sworzeń.
Koszt to ok 100zł (w zależności od mechanika) i obowiązkowo musisz ustawić zbieżność po wymianie sworznia.
Ja wymieniałem dwa razy, tylko dlatego że pierwszy pseudo mechanik spieprzył sprawę (pojeździłem na nim całą zimę) :/
- Od: 29 lis 2011, 10:38
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 FS '99 + LPG KME
Można w prosty sposób wymienić sworzeń samemu poprzez podgrzanie wahacza jakimś palnikiem i potraktowaniu sworznia na ten przykład 3kg młotem. Następnie nowy łapie się w dwóch trzech miejscach spawem i git 

Raczej spotkać niedźwiedzicę, co straciła małe, niżeli głupiego z jego głupotą. Prz 17,12

Simas napisał(a): i obowiązkowo musisz ustawić zbieżność po wymianie sworznia.
bzdura:)
wyjaśnij, w jaki sposób wymiana sworznia może wpłynąć na geometrię?
jak wymienisz guzik w spodniach to zmieniasz dziurkę w pasku?
szerokości
grzech
grzech
grzech_z napisał(a):wyjaśnij, w jaki sposób wymiana sworznia może wpłynąć na geometrię?
Dokładnie
-
miro62