Opony – w jakim rozmiarze i na jakie felgi pasują ?
Chciałbym się upewnić, że felgi o szerokości 6,5' i et 40 powinny chyba spokojnie pasować? Czytałem, że dla opony o szerokości 195 optymalna szerokość felgi wynosi 6', myślicie, że nie będzie problemu taką oponkę założyć na felge 6,5'?
a jak wygląda sprawa z et, niby to tylko 1cm różnicy, ale wolę się upewnić.
Teraz na lato mam u siebie 15 cali i ET 38, profil opony to 65. Przy większym załadowaniu opony ocierają o nadkola, same opony wystają na oko 0,5 – 1 cm poza nadkola. Przy takich parametrach felgi 60 to raczej max
Była: Magdalena 626 GD 2.0i 90KM sedan Jest: Madzia 626 GW 2.0 FS 115KM 99r, Audi A6 3.0 Quattro Avant 02r
Bez Mazdy nie ma jazdy
Każde Porsche od Mazdy gorsze
Bez Mazdy nie ma jazdy
Fudziu napisał(a):Chciałbym się upewnić, że felgi o szerokości 6,5' i et 40 powinny chyba spokojnie pasować? Czytałem, że dla opony o szerokości 195 optymalna szerokość felgi wynosi 6', myślicie, że nie będzie problemu taką oponkę założyć na felge 6,5'?a jak wygląda sprawa z et, niby to tylko 1cm różnicy, ale wolę się upewnić.
Teraz na lato mam u siebie 15 cali i ET 38, profil opony to 65. Przy większym załadowaniu opony ocierają o nadkola, same opony wystają na oko 0,5 – 1 cm poza nadkola. Przy takich parametrach felgi 60 to raczej max
ja mam 15 '' felgi et37 i profil 60 i nic nigdzie nie ociera jadac nawet w 5 osob po pofalowanej drodze.
- Od: 12 lip 2011, 23:26
- Auto: Mazda 626 98r. 2.0 115km, Renault Clio I 1.2 , w pracy Scania R380 ;)
Małe sprostowanie, bo się zapędziłem – tylko opony mi wystają minimalnie
A co do ocierania to dlatego, że ja mam 65, gdyby były 60 to ok
A co do ocierania to dlatego, że ja mam 65, gdyby były 60 to ok

Była: Magdalena 626 GD 2.0i 90KM sedan Jest: Madzia 626 GW 2.0 FS 115KM 99r, Audi A6 3.0 Quattro Avant 02r
Bez Mazdy nie ma jazdy
Bez Mazdy nie ma jazdy
Oponki to 195/65, felgi z tego co pamiętam 6,5" i 15"
Bez Mazdy nie ma jazdy
Bez Mazdy nie ma jazdy
Witam,
Przeczytałem wcześniejsze posty odnośnie felg 16' z Mazdy 6 (7 cali szerokości) do Mazdy 626 GF z oponami 205/55.
Rozumiem że założenie dystansu z przodu nie będzie potrzebne, a z tyłu wystarczy dołożyć dystanse po 10mm (tak jak pisał Pietrek?).
Czy z dystansami 10mm trzeba zmienić szpilki na dłuższe? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
Wczoraj przyjechały mi koła z Mazdy 6 i chce wszystko ogarnąć.
Prosze o pomoc.
Przeczytałem wcześniejsze posty odnośnie felg 16' z Mazdy 6 (7 cali szerokości) do Mazdy 626 GF z oponami 205/55.
Rozumiem że założenie dystansu z przodu nie będzie potrzebne, a z tyłu wystarczy dołożyć dystanse po 10mm (tak jak pisał Pietrek?).
Czy z dystansami 10mm trzeba zmienić szpilki na dłuższe? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
Prosze o pomoc.
Tigerkotek napisał(a):Witam,
Prosze o pomoc.
Ja zalozylem dystans 5 mm tylko na tyl i wystarczylo. Zalezy to od konstrukcji opony, jej ksztaltu. przy dystansie 10mm konieczna jest juz wymiana szpilek. poszukaj 5-6mm i powinno byc ok. Nakretki na szpilki oczywiscie typu stozkowego, nie te plaskie od strony piasty.
Dominator napisał(a):Tigerkotek napisał(a):Witam,
Prosze o pomoc.
Ja zalozylem dystans 5 mm tylko na tyl i wystarczylo. Zalezy to od konstrukcji opony, jej ksztaltu. przy dystansie 10mm konieczna jest juz wymiana szpilek. poszukaj 5-6mm i powinno byc ok. Nakretki na szpilki oczywiscie typu stozkowego, nie te plaskie od strony piasty.
Spróbuje przymierzyć na parkingu i zobacze ile brakuje. Wolałbym uniknac wymiany szpilek bo to niestety już koszty wieksze..
Czy takie dystanse będą ok? Chyba że ktoś ma do polecenia jakiś sklep (tani i dobry)?

Ciekawostka odnośnie tematu ET, grubości felgi i tego żeby opony nie wystawały poza obrys nadkoli:
Felgi R15 szerokość J7,0 i ET38. Opony letnie 205/55 R15 (pierwsze foto), zimówki 195/60 R15 (drugie foto). Brak dystansy. Na letnich pasują idealnie równiutko (zewnętrzne krawędzie nadkoli i skrajne krawędzie opon są w jednej płaszczyźnie pionowej) . Przy zimówkach boki opon chowają się o 3-4mm do "środka" nadkola (praktycznie nie widoczne bez przyglądania się). Fajny efekt wizualny (nie lubie kół mocno schowanych w nadkolach). Nigdy nie uświadczyłem jakiegokolwiek tarcia o raty nadkoli.
PS. Z Mazdą się niedługo przedstawimy szerzej, mam ją już prawie 3 lata ale jeszcze jakoś nie było okazji.
A teraz pytanko. Ma ktoś na forum 626 GF na tych poniższych felgach z allegro i oponach 205/55 R16? a jeśli tak to czy mógłby opisać jak pasowały/rzucić fotką? Pytam pod kątem, czy wejdzie taki zestaw na tył do tego modelu.
http://allegro.pl/alufelgi-z-pieknymi-o ... 37351.html
Felgi R15 szerokość J7,0 i ET38. Opony letnie 205/55 R15 (pierwsze foto), zimówki 195/60 R15 (drugie foto). Brak dystansy. Na letnich pasują idealnie równiutko (zewnętrzne krawędzie nadkoli i skrajne krawędzie opon są w jednej płaszczyźnie pionowej) . Przy zimówkach boki opon chowają się o 3-4mm do "środka" nadkola (praktycznie nie widoczne bez przyglądania się). Fajny efekt wizualny (nie lubie kół mocno schowanych w nadkolach). Nigdy nie uświadczyłem jakiegokolwiek tarcia o raty nadkoli.
PS. Z Mazdą się niedługo przedstawimy szerzej, mam ją już prawie 3 lata ale jeszcze jakoś nie było okazji.
A teraz pytanko. Ma ktoś na forum 626 GF na tych poniższych felgach z allegro i oponach 205/55 R16? a jeśli tak to czy mógłby opisać jak pasowały/rzucić fotką? Pytam pod kątem, czy wejdzie taki zestaw na tył do tego modelu.

- Od: 16 wrz 2011, 00:45
- Auto: Sprzedam opony: viewtopic.php?f=5&t=190412
Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.
Wydaje mi się, że profil 60 przy 15" (czyli fabryczny) byłby najlepszym rozwiązaniem. Jednak na zimę w GW mamy 195/65r15 i wszystko pasuje aczkolwiek jest malutko luzu od amortyzatora, szczególnie z tyłu. Zapewne jakby załadować rodzinę do tyłu to by mogło coś tam trzeć.(choć nie sprawdzane).
Na lato mam dziki rozmiar 195/55r16 i jest spoko. Może też być 205/50r16
Pozdr.
Na lato mam dziki rozmiar 195/55r16 i jest spoko. Może też być 205/50r16
Pozdr.
lasic100 napisał(a): Jednak na zimę w GW mamy 195/65r15 i wszystko pasuje aczkolwiek jest malutko luzu od amortyzatora, szczególnie z tyłu. Zapewne jakby załadować rodzinę do tyłu to by mogło coś tam trzeć.(choć nie sprawdzane).
Pozdr.
Nic nie trze – mam takie zimówki i nie raz woziłem drzewo z lasu:)
szerokości
grzech
grzech
Witam,
felgi z 6tki poszly spowrotem na allegro (kupił je własciciel Mazdy 6 – wiec napewno będą mu pasowały) – obyło sie bez strat finansowych
Nie chcąc sie bawić w dystanse czy zmiane szpilek znalazłem piekny komplet felg 16' z mazdy MX5 NC z oponami Yokochama Advan 205/50/R16.
Felgi mają 6,5 cala szerokości i ET 55
Pasuja idealnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Z tyłu zostaje ok 10 mm miejsca między amortyzatorem i oponą wiec bez zagrożenia że będzie obcierać.

Wyglada super! :
felgi z 6tki poszly spowrotem na allegro (kupił je własciciel Mazdy 6 – wiec napewno będą mu pasowały) – obyło sie bez strat finansowych
Nie chcąc sie bawić w dystanse czy zmiane szpilek znalazłem piekny komplet felg 16' z mazdy MX5 NC z oponami Yokochama Advan 205/50/R16.
Felgi mają 6,5 cala szerokości i ET 55
Pasuja idealnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Z tyłu zostaje ok 10 mm miejsca między amortyzatorem i oponą wiec bez zagrożenia że będzie obcierać.

Wyglada super! :

No bardzo ładne felgi. Czy mógłbyś jeszcze dać zdjęcie z takiej perspektywy bardziej od tyłu lub przodu auta, żeby było widać ile felgi są "schowane" w nadkola?
Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.
Prosze,
Nie wystają, ale też nie chowają sie w nadkola.

Nie wystają, ale też nie chowają sie w nadkola.

Dzięki. Jak na moje gusta, to jednak te koła są za bardzo schowane w nadkola. Woje tak, jak u siebie (foto wyżej), bo auto wygląda mniej beczkowato, sprawia wrażenie nieźle trzymającego się drogi, i optycznie lekko się obniża.
Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.
To już detale, ale jak kto woli:)
Ja jestem zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji w mechanikę (dystanse, szpilki), poza tym lubię jak felgi są dedykowane do danej marki – te dodatkowo są produkowane przez ENKEI dla Mazdy (zboczenie które mam jeszcze z Hondy Integry która jeździła na białych Enkei-ach
)
Ja jestem zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji w mechanikę (dystanse, szpilki), poza tym lubię jak felgi są dedykowane do danej marki – te dodatkowo są produkowane przez ENKEI dla Mazdy (zboczenie które mam jeszcze z Hondy Integry która jeździła na białych Enkei-ach

Tigerkotek napisał(a):Pasuja idealnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Z tyłu zostaje ok 10 mm miejsca między amortyzatorem i oponą wiec bez zagrożenia że będzie obcierać.
Pewnie widziałeś (*zobacz swoje foto ) ,ze masz zerwaną osłonę amortyzatora

Pozdros. Tom
Było DEMIO Sportive 1,5 02r – Teraz jest 626 kombi 2,0 ditd 00r
Było DEMIO Sportive 1,5 02r – Teraz jest 626 kombi 2,0 ditd 00r
- Od: 16 lut 2009, 22:01
- Auto: V70 D5