Jakie tarcze hamulcowe ?
Od miesiąca mam tarcze Mikoda GT (wiercone, cięte) i klocki Ferodo Premier i ten zestaw jest świetny dużo mniej się grzeją przy schodzeniu z dużych prędkości, skuteczność jest dużo wyższa niż na standardowym zestawie.
Stare tarcze mimo iż nie były jeszcze cienkie to popękały od przegrzania i zrobiły się wżery rdzy od wypalenia. Efekt kilku hamowań 180-40, aż strach było na tym jeździć szybciej bo na ciepło się jak masło robiły.
Do tyłu wrzucę ten sam zestaw niedługo.
Stare tarcze mimo iż nie były jeszcze cienkie to popękały od przegrzania i zrobiły się wżery rdzy od wypalenia. Efekt kilku hamowań 180-40, aż strach było na tym jeździć szybciej bo na ciepło się jak masło robiły.
Do tyłu wrzucę ten sam zestaw niedługo.
- Od: 19 maja 2010, 12:16
- Auto: 626 GF 2,0 136 KM 1998
Zamówiłem dziś tarcze TRW Lucas (100/szt) a klocki Kashiyama (65/szt) w firmie motoneo.pl. Jutro zakładam i wkrótce dam znać jak się sprawują.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=87724
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

Uploaded with ImageShack.us
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

sebastian223 napisał(a):vomitory napisał(a):Doszedłem do wniosku, że zdania są podzielone co do jakości produktu marki TRW, więc "szarpnąłem" się na tarcze ATE razem z klocuszkami
Jak się sprawuje ten zestaw? Masz jakieś porównanie z poprzednimi hamulcami?
Ja myślę o zestawie tarcze Brembo i klocki ATE lub Kashiyama
Poprzednie "hantle" były pordzewiałe, dlatego też ciężko mi coś porównywać
A taki jeden gościu ma komplet Brembo w swojej GE i też jest zadowolony
- Od: 28 cze 2010, 11:54
- Auto: 626 GF '99 2.0 115KM na Propan Butan
sebastian223 napisał(a):Zamówiłem dziś tarcze TRW Lucas (100/szt) a klocki Kashiyama (65/szt) w firmie motoneo.pl. Jutro zakładam i wkrótce dam znać jak się sprawują.
Kashiyamy jednak nie doszły więc kupiłem TRW klocki. Zobaczymy...
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

sebastian223 napisał(a):sebastian223 napisał(a):Zamówiłem dziś tarcze TRW Lucas (100/szt) a klocki Kashiyama (65/szt) w firmie motoneo.pl. Jutro zakładam i wkrótce dam znać jak się sprawują.
ja mam taki zestawik juz od jakichs 10.000km poki co wszystko bardzo ladnie dziala,
nie zdzieraja sie szybko ani nie rowkuja, fajnie ze maluja tarcze na czarno na rantach, ale przed zalozeniem polecam pomalowac hammeritem na rdze bo pozniej ruda wychodzi z tych malunkow...
Radex napisał(a):sebastian223 napisał(a):sebastian223 napisał(a):Zamówiłem dziś tarcze TRW Lucas (100/szt) a klocki Kashiyama (65/szt) w firmie motoneo.pl. Jutro zakładam i wkrótce dam znać jak się sprawują.
ja mam taki zestawik juz od jakichs 10.000km poki co wszystko bardzo ladnie dziala,
nie zdzieraja sie szybko ani nie rowkuja, fajnie ze maluja tarcze na czarno na rantach, ale przed zalozeniem polecam pomalowac hammeritem na rdze bo pozniej ruda wychodzi z tych malunkow...
Hmm, moje tarcze TRW nie mają czarnych rantów... sprawdził bym dla pewnosci, ale autko juz u mechanika stoi.
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

ja mam wszedzie nowe trw i przód i tył i tarcze i klocki jest OK ale mogło by być lepiej w każdymbądz razie tył był pomalowany fabryzcnie na czarno a przód niestety nie ale co tam 
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
Po 100 km przejechanych na nowym kaplecie na przód TRW stwierdzam, że auto hamuje teraz bardzo poprawnie, można by rzec "bardzo dobrze", ale jakiejś powalającej na kolana zmiany nie odnotowałem. Nie jest to zestaw dzięki któremu auto hamuje jak żyleta.
Mam też mazde Premacy i tam hamulce są po prostu rewelacyjnie skutecznie. Bez po równania lepiej reaguje autko na wdepnięcie w pedał.
Ma ktoś porównanie GF do Premacy ? Czy faktycznie Premacy hamują dużo lepiej?
Mam też mazde Premacy i tam hamulce są po prostu rewelacyjnie skutecznie. Bez po równania lepiej reaguje autko na wdepnięcie w pedał.
Ma ktoś porównanie GF do Premacy ? Czy faktycznie Premacy hamują dużo lepiej?
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

Jest problem jednak.
Przy dohamowaniu do zatrzymania słychać dźwięk jakby otwieranie starych skrzypiących drzwi albo jakby odgłos rozciaganej spręzyny.
Zdjąłem koło żeby zobaczyć co i jak. Okazało się że klocek z jarzmie się rusza na w poprzek i wzdłuż !
I już mi ciśnienie skoczyło. Sprawdziłem też klocki na prawej stronie i to samo tyle że mniej.
Co jest tego powodem?
Dałem mechanikowi też nowy zestaw blaszek montażowych klocków TRW więc sa nowe.
Jutro jade do niego i nie chce żeby mnie zwiódł hasłem "ten typ tak ma".
Przy dohamowaniu do zatrzymania słychać dźwięk jakby otwieranie starych skrzypiących drzwi albo jakby odgłos rozciaganej spręzyny.
Zdjąłem koło żeby zobaczyć co i jak. Okazało się że klocek z jarzmie się rusza na w poprzek i wzdłuż !
I już mi ciśnienie skoczyło. Sprawdziłem też klocki na prawej stronie i to samo tyle że mniej.
Co jest tego powodem?
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

Jest problem.
Jestem po wymianie tarcz i klocków TRW.
Zrobiłem już ok 200km.
Co jest tego powodem?
Jestem po wymianie tarcz i klocków TRW.
Zrobiłem już ok 200km.
Co jest tego powodem?
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

Jaki symbol mają klocki w TRW do mojego modelu wie ktoś?
Albo ATE?
Bo są też klocki 80 zł droższe też TRW ale są troche szersze i grubsze (GDB3253). Czy to będą te?
Albo ATE?
Bo są też klocki 80 zł droższe też TRW ale są troche szersze i grubsze (GDB3253). Czy to będą te?
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

wiem ze te wieksze w kombi diesel były w benzynie raczej na pewno było to samo co przed liftem więc masz ok chyba ze ktoś wcześniej zaciski u ciebie wymieniał o czym nie powiedział w co wątpie musisz do jakiegoś speca od mazdy pojechac niech to sprawdzi ja całe szczęsice takiego mechanika mam
co rzuci okiem i wie: D
podczapiając się pod ten wątek chciałem zapytać o co chodzi z rozmiarami tarcz do tyłu w GW z 99r 101 km. będę musiał niedługo wymienić tarcze a tu dwa rodzaje tarcz wystepują jedne o średnicy 261 mm inne o średnicy 280 mm a do tego 2 rodzaje klocków jedne o szerokości 107 mm inne o szerokości 99 mm. wygląda że u mnie powinny być te tarcze o średnicy 280 mm, czy wiecie coś na ten temat?
- Od: 27 cze 2010, 21:16
- Auto: Mazda 626 DITD
podobno wieksze tarcze z tyłu są w kombi i po lifcie ale nie zawsze zacisk jest ten sam a tarcze wieksze lepiej odprowadzaja cieplo mowia ze i jedne i drugie powinny pasowac a klocki bym bral grubsze na dluzej starcza ale dopytaj i sprawdz z VIN
Orientujecie się drodzy koledzy czy przednie tarcze z GE przypasują do GF z takim samym silnikiem oraz w tej samej wersji nadwoziowej ? Analiza treści znanego portalu aukcyjnego wykazała, że w obu generacjach są te same tarcze, ale może ktoś z Was zna temat z autopsji. 
- Od: 28 cze 2010, 11:54
- Auto: 626 GF '99 2.0 115KM na Propan Butan