Mazda 6 stukot w tylnym prawym kole przy hamowaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mr.yoga » 8 sie 2010, 07:16

Witam wszystkich na dziendobry bo to moj pierwszy post tutaj i niestety zamiast z rada albo wlaczniem sie do dyskusji to z problemem.
Mam mazde 6 2.0 (2004) diesel kombi i dzisiaj zauwazylem ze nagle pojawilo sie dziwne stukanie w [jakim?] prawym kole przy hamowaniu.
Pomyslalem ze to moze cos z zawieszeniem wiec przejechalem sie po paru dziurach i nic... zawieszenie dziala bez problemu nie puka, nie halasuje...
Halas przypomina jak bym zlapal gume – cyklikcze pukanie dzwiekiem przypominajace jak by walnieta guma, ale po przegladzie wizualnym nic niepokojacego nie zauwazylem.
Chcialbym dodac ze halas sie nie pojawia ani w trakcie jazdy ani przy przyspieszaniu, ani na dziurach, tylko przy hamowaniu ... i to zarowno hamulcem noznym jak i recznym. Samoistne wytracanie predkosci tez nie generuje halasu ....
Moze mieliscie cos podobanego u siebie bo ja nie wiem co to moze byc :(
Bylbym wdzieczny za podzielenie sie Waszymi opiniami :)
Pozdrawiam All
Początkujący

Od: 8 sie 2010, 07:00
Auto: Mazda 6 (2004) kombi 136 KM

Postprzez dlysy » 8 sie 2010, 19:35

Siema jezeli dzieje sie to tylko przy hamowaniu to na99% krzywa tarcza hamulcowa . :D
Początkujący

Od: 5 lut 2010, 11:13
Auto: MAZDA 6 SPORT 136 KM

Postprzez mr.yoga » 8 sie 2010, 21:58

myslisz ze mogla sie tak sama z siebie wykrzywic ? Czy moze jakas "przyjazna" dziura w tym pomogla ?
Ale dzieki za odp, jutro go wezme do mechanika i zobacze co tam wymysla ... z ta tarcza w sumie to dobry trop ... a im blizsze i lepsze beda moja podejzenia jak pojade do warsztatu tym mniejsza szansa na to ze uslysze ze to "uszczelka pod glowica za 5 tys " hehe ;)
pozdro
Początkujący

Postprzez MI$ » 8 sie 2010, 22:30

Jestem świeżo po wymianie klocków i tarcz (tyle że przód).
U mnie było słychać terkotanie i "drżenie" na kierownicy przy hamowaniu (im większa prędkość tym gorzej). W Twoim przypadku na kierownicy nic nie powinno być czuć bo to tył.
Po wymianie jak ręką odjął. <rotfl>

Z tego co poczytałem i usłyszałem od mechaników to niestety tylko oryginały sprawują się dobrze, no ale jak to oryginały trochę kosztują. <płacze>
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 sie 2009, 20:52
Auto: Jest:
6 GH gorzka czekolada
Była:
6 GH 2,2 D
6 GY 2,0 D
6 GY 2,3 Pb

Postprzez galantgalant » 9 sie 2010, 01:59

A wymieniałeś może opony z tyłu niedawno? Ja miałem coś takiego niedawno i po reklamacji opon i wymianie stukanie ustąpiło.
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 03:42
Auto: Mazda 6 1.8 TS 2003 hatch

Postprzez mr.yoga » 9 sie 2010, 04:40

galantgalant napisał(a):A wymieniałeś może opony z tyłu niedawno? Ja miałem coś takiego niedawno i po reklamacji opon i wymianie stukanie ustąpiło.

opony wymienialem ale tylko przednie [jakie?] juz mam prawie 2 lata wiec raczej to nie to
Początkujący

Postprzez mr.yoga » 9 sie 2010, 05:01

Z tego co poczytałem i usłyszałem od mechaników to niestety tylko oryginały sprawują się dobrze, no ale jak to oryginały trochę kosztują. <płacze>[/quote]

hmm... jesli byles w serwisie mazdy to nie dziwie sie ze zaznaczaja ze tylko oryginaly sie sprawuja dobrze... tez bym tak robil na ich miejscu i sam sobie napedzal klientow ;) ale jesli by nie bylo duzej roznicy w cenie to i tak bym wzial oryginaly. Jedyny problem ze teraz jestem jakies 100 – 150 km od najblizszego warsztatu mazdy i jutro po prostu bede musial jechac ..... do garazu renault ... albo "kogucik" wiec wybiore chyba renault.
A tak z ciekawosci ile Cie kosztowala wymiana tarcz i klockow? No i czy to byl serwis mazdy czy jakis inny.
Pozdro
Początkujący

Postprzez MI$ » 9 sie 2010, 08:31

Dobrze poszukałem i kupiłem niewiele drożej niż zamienniki a wymieniałem sam :]
Ceny masz np na Allegro
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 sie 2009, 20:52
Auto: Jest:
6 GH gorzka czekolada