Witam. Dziś pojechałem wymienic oponki na zimowe w mojej Madzi. Mam ją dopiero od polowy sierpnia. do tej pory ściągała mi bardzo minimalnie w lewą strone(na autostradzie przy 140km/h mozna bylo bez obaw puscic kierownice, ale sciagalo leciutko). zaraz jak wyjechałem z zakladu wulkanizacyjnego zauważyłem bardzo mocne ściąganie w strone PRAWĄ. po puszczeniu kierownicy przy predkosci ok 50-60km/h mozna w ciagu 2s. wpakowac sie na krawężnik czy pobocze. Wróciłem do zakładu lecz sprawdzili mi jeszcze raz cisnienie we WSZYSTKICH oponach i jest ok!
czy może to by zbieżnośc? jesli tak to czemu na letnich praktycznie nie ściągała a teraz na zimowych ściaga az tak bardzo i to w drugą strone?
2.
Mechanik zwrócił mi również uwagę na stan tylnych opon. obydwie są wytarte po zewnętrznych stronach-i to mocno! Tam chyba pomoże ustawienie zbieżności? Miał któś podobny przypadek?
3.
No i ostatnia rzecz, która mnie niepokoi... nie mam juz praktycznie tylnych tarcz. Lewy tył to więcej takiego przebijającego sie chropowatego metalu niż gładkiej srebrnej powierzchni, a z prawej strony jest niewiele lepiej...
dodam że praktycznie całkowity brak ręcznego to chyba nic dziwnego przy takim stanie tarcz?
Przednie tarcze mam niesamowicie pofalowane. w moim poprzednim 15letnim VW nie bylo aż takich rowków jak tutaj! po prostu góry i doliny... a gdy mocniej przyhamuje(prawie awaryjnie) to po chwili czuc mocny zapach okładzin wewnątrz auta, lub po zatrzymaniu sie i wyjsciu z niego rowniez ta woń jest bardzo wyczuwalna...
--Jakiej firmy tarcze i klocki polecacie? Interesuje mnie jak najlepszy stosunek jakości do ceny! w poprzednim aucie zamontowalem na przód nawiercane ATM MIKODA i jak dla mnie zasługiwały na dobre, mocne 4! Na internecie znalazłem inne firmy takie jak:
-Kashiyama
-Jurid
-JPN
-Delphi
Ma ktoś z Was, drodzy forumowicze tarcze którejś z tej firm?
Materiały pomocnicze:
-2.0 DITD 110km
-Wersja KOMBI
-Przebieg 196tys. km
-Od sierpnia w Polsce(od nowości do sierpnia w Niemczech)
-Na przeglądzie do zawieszenia nikt nic nie miał-nic nawet nigdy nie zastuka!
POZDRAWIAM i czekam na odzew! Szerokości!