Tuleje tylnych wahaczy – zamienniki czy wymieniać całe wahacze ?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez frodek626 » 5 sty 2009, 13:03

Witam

Temat już był, ale odpowiedzi jakoś mnie nie usatysfakcjonowały. :|
Czy tuleje do wahaczy poprzecznych są jednakowe dla obydwu wahaczy (tzn cztery jednakowe tuleje) i czy są różnice między GF a GW ?
Czt tuleje wahaczy podłużnych są obie jednakowe (od strony koła i te mocowane do nadwozia) ?
Czy pasują jakieś tuleje od innych marek – była mowa o tulejach od Merca 124/190 – ale który rok, silnik, jaki numer – oraz tuleje od Opla Vectry. Tylko które gdzie idą...
Mogę prosić o potwierdzenie numerów katalogowych – O352300 D dla Opla – ale wg jakiego katalogu. I to samo dla drugiej tulei – F8746B Merc.
Tuleje do Madzi 626 DiTD, '99, GW.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 5 sty 2009, 23:40 przez frodek626, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 20 wrz 2007, 23:58
Auto: Aktualnie Fabia I kombi

Postprzez Sebas » 5 sty 2009, 23:20

frodek626 proszę poprawić temat na zgodny z regulaminem

frodek626 napisał(a):Mogę prosić o potwierdzenie numerów katalogowych

oczywiście ale w sklepie :P niestety nikt tu nie dysponuje takimi katalogami
Zdobywca strony 911 nie mylić z nr. informacji i 156
http://nasza-klasa.pl/school/179242/2
Forumowicz

Od: 23 gru 2006, 21:31
Auto: carisma

Postprzez JerzyBw » 6 sty 2009, 12:57

frodek626 napisał(a):Witam

Temat już był, ale odpowiedzi jakoś mnie nie usatysfakcjonowały. :|
Czy tuleje do wahaczy poprzecznych są jednakowe dla obydwu wahaczy (tzn cztery jednakowe tuleje) i czy są różnice między GF a GW ?
Czt tuleje wahaczy podłużnych są obie jednakowe (od strony koła i te mocowane do nadwozia) ?
Czy pasują jakieś tuleje od innych marek – była mowa o tulejach od Merca 124/190 – ale który rok, silnik, jaki numer – oraz tuleje od Opla Vectry. Tylko które gdzie idą...
Mogę prosić o potwierdzenie numerów katalogowych – O352300 D dla Opla – ale wg jakiego katalogu. I to samo dla drugiej tulei – F8746B Merc.
Tuleje do Madzi 626 DiTD, '99, GW.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Podam Ci nr do tylnego wzdłużnego wahacza z GF 99, które zastosowałem:
F8746 B GUMA STABIL.P.MERC.124/190 to jest tuleja, która jest przy kole,
VW Transporter T-2 (521 407 183) to jest tuleja, która wchodzi do gniazda w ramie samochodu; nie obyło się bez skrócenia tej tuleji z dwóch stron tak, żeby zachowały się gumowe grzybki i mogło to wejść owego gniazda.

Jak czytałeś wcześniej mój wątek uważnie, to napisałem, że od Opla nie zdały egzaminu. potem były chyba z Toyoty, co też odpadły a na końcu zostały WV Transporter, które do dzisiaj mi dobrze służą :) Są tam jeszcze wypowiedzi innych, także o GW. Różnica wahacza GF do GW to taka, że GW jest z rurki i jest inna długość. Możliwe, że mogą wejść tam te luleje, które ja zastosowałem ale ja nie wiem dokładnie, czy to prawda.
Forumowicz

Od: 19 paź 2005, 17:25
Auto: Mazda 626 `99 GF LPG Kotlec

Postprzez frodek626 » 6 sty 2009, 14:50

Dzięki serdeczne za odpowiedź :)

Poszukam dzisiaj tych tulei...
Mam jeszcze pytanie, czy ktoś miał przypadek uszkodzenia i wymieniał tuleje w wahaczach poprzecznych ?
Bo z tego co słyszałem to raczej padają wzdłużne niż poprzeczne.

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez JerzyBw » 6 sty 2009, 16:04

frodek626 napisał(a):Dzięki serdeczne za odpowiedź :)

Poszukam dzisiaj tych tulei...
Mam jeszcze pytanie, czy ktoś miał przypadek uszkodzenia i wymieniał tuleje w wahaczach poprzecznych ?
Bo z tego co słyszałem to raczej padają wzdłużne niż poprzeczne.

Pozdrawiam

Jak oglądałem tył zawieszenia to nie widziałem żadnych poprzecznych wahaczy. Są tylko wzdłużne. Na 100% nie jestem jednal pewien ale może ktoś mnie poprawi.
Forumowicz

Od: 19 paź 2005, 17:25
Auto: Mazda 626 `99 GF LPG Kotlec

Postprzez frodek626 » 6 sty 2009, 21:39

JerzyBw napisał(a):Jak oglądałem tył zawieszenia to nie widziałem żadnych poprzecznych wahaczy. Są tylko wzdłużne. Na 100% nie jestem jednal pewien ale może ktoś mnie poprawi.

W naszych Madziach są dwa poprzeczne wahacze na jedną stronę. Jak patrzysz od tyłu auta (choć najlepiej mieć kanał do tego) to tylny widać na pierwszym planie. Są ta takie "drążki" o średnicy około 30 mm, łożyskowane z jednej strony mniej więcej w osi samochodu, z drugiej zaś w piaście koła.

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez qbass » 7 sty 2009, 00:00

Szkoda wywalać tego tematu, więc poprawiam jego tytuł, a Ciebie frodek626, proszę o stosowanie się do poleceń Moderatora.
Sebas napisał(a): proszę poprawić temat na zgodny z regulaminem

<czytaj>
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez frodek626 » 7 sty 2009, 10:02

qbass napisał(a):Sebas napisał:
proszę poprawić temat na zgodny z regulaminem

No cóż...temat już wcześniej zmieniłem a teraz nie mam pomysłu jak go jeszcze poprawić.

Jeśli chodzi o tuleje do Merca, to w katalogu 'Fota.pl' i 'InterCars' takiego numeru jak podawał JerzyBw nie było, natomiast tulei do wahaczy jest mnóstwo... Trzeba by je tylko wziąć do ręki, zdjąć wymiary i porównać do tych z GW. Szkoda, że do Mazdy nikt nie robi samych tulei...
Pozdro
Początkujący

Postprzez Olsza » 5 lis 2009, 21:47

Witam
Mam od niedawna Madzię GW DITD ''99 i jak się ostatnio okazuje chce mnie wpędzić w spore koszty, a mianowicie mechanik powiedział mi że mam do wymiany tuleje wahaczy tył: czyli jak stwierdził całe wahacze: koszt 590 zł/ szt. :| ora\z dwie poduszki amortyzatora 200 zł/ szt. Szczególnie martwi mnie ta pierwsza pozycja. Czy coś może da się zamienić, próbował ktoś? Ponadto mam pytanko o rozrząd, jaki zestaw zastępczy kompletnego rozrządu proponujecie koledzy forumowicze. Pozdrawiam
Początkujący

Od: 5 lis 2009, 21:14
Auto: 626, DITD ''99 4/SOHC RF2A

Postprzez robertss » 6 lis 2009, 14:03

Olsza tu masz polskie zamienniki, niestety nie wiem ile kosztują, napisz zadzwoń do nich

http://www.tedgum.pl/pl/katalog/MAZDA/626/EAT.html

a tu macie cały temat o wahaczach, wystarczyło dobrze poszukać ;P

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=25603
Forumowicz

Od: 24 paź 2008, 13:41
Auto: 626 DITD