kontrolka ABS_u i hamulca ręcznego zapalają się

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez marcin-k » 26 cze 2009, 15:27

Od wczoraj mam dziwny problem z samochodem mianowicie zapala mi się kontrolka od ABS-u i hamulca ręcznego na zimnym czy gorącym silniku nie ma różnicy po prostu się pali gaszę auto i chwilę mam spokój ale po chwili znów się zapala co może być przyczyną zapalenia się tych kontrolek naraz chodzi o mazdę 626 z 2000r w diesel-u

Poprawiłem nazwę tematu i usunąłem słowo "Panowie" – nie dyskryminujmy żeńskiej części grona naszego forum ;). Proszę o stosowanie sie do zasad nazewnictwa tematów. Moderator
Początkujący

Od: 15 maja 2008, 02:53
Auto: mazda 626

Postprzez MazdaLublin » 28 cze 2009, 21:22

być może kończą się klocki i po prostu ubyło płynu w zbiorniczku
ewentualnie jest przerwany jakiś kabel do ABS lub czujnik
MAZDA 3 Mazda 6 CZĘŚCI TEL 790 370 150
Forumowicz

Od: 30 wrz 2008, 21:01

Postprzez marcin-k » 29 cze 2009, 06:58

To akurat sprawdziłem w tej chwili kontrolka pali się cały czas nie wiem czy to coś ma wspólnego z tym ale przypomniało mi się że usterka pojawiła się ok. 1 dzień po resecie kompa może to ma coś wspólnego z tym wcześniej nigdy mi się to nie zdarzało pierwszy raz robiłem reset kompa chciałem zobaczyć czy auto będzie się lepiej zbierać bo mam wrażenie że powinno być lepiej co do klocków wymieniałem tarcze i klocki jakieś miesiąc temu więc to na pewno nie to może jeszcze jakieś sugestie ? pierwsze po resecie kontrolki zapalały mi się ale wystarczyło że wyłączyłem samochód i ponownie uruchomiłem to kontrolki gasły na jakiś czas potem sytuacja się powtarzała teraz kontrolki palą się cały czas mogę wyłączać samochód i uruchamiać a one w ogóle nie gasną.

EDIT
przypomniało mi się jeszcze coś czy czujnik w zbiorniczku na płyn hamulcowy jest zwykły załącz wyłącz np. kontaktron czy jest to jakiś półprzewodnikowy bo jak go mierzę to miernik pokazuje spadek 0,6 V na testerze diod co dziwne w obydwie strony może tu leży przyczyna czy mogę ten czujnik zmostkować na próbę kawałkiem kabla czy nie uwalę sobie coś w sterowniku ? teoretycznie nic nie powinno się stać ale wolę się upewnić

Nie piszemy post pod postem lecz używamy opcji "zmień" :)
Początkujący

Od: 15 maja 2008, 02:53
Auto: mazda 626

Postprzez Kai$er » 26 lip 2009, 16:36

witam sorki ze sie wtracam ale mam pewien problem zapalam samochod i zaswiecaja mi sie wszystkie kontrolki czerwone procz od recznego i drzwi co moze byc przyczyna wiem ze alternator mi padl poniewaz nie mam ladowania aku mial ktos moze podobny problem auto to Mazda 626 comprex????
Kai$er

Postprzez Jajcek » 23 sie 2009, 19:50

Dołączam sie także do pytania, ponieważ świeci mi sie jednocześnie kontrolka abs i hamulca ręcznego, i nie mam pojęcia gdzie szukać problemu, wydaje mi sie że gdyby to był czujnik abs to świeciła by się tylko kontrolka abs – dobrze myśle ?
Ponadto zaobserwowałem że czasami po ostrym hamowaniu kontrolk te gasną i z powrotem mam abs, a nawet w zeszłym tygodniu podczas wielkie ulewy gdzie ulice zamieniały sie w rzeki to także zgasły i abs znowu działał, czyżby jakiś nie kontakt ?

No i po problemi wymienilem lewy tylny czujnik ABS i wszystko gra :)))
Forumowicz

Od: 9 wrz 2007, 21:01
Auto: Była 626 2000r. 2.0Ditd 74kw,corolla TS, CBR FS
Jest CX 7 USA