Gdzie kupić wtyczką pompy paliwa?

Postprzez mildan » 14 lip 2009, 15:24

Witam
Nie wiem jak się fachowo one nazywają , chodzi o wtyczkę ta co jest zaraz przy zaworze
pompy po lewej stronie silnika. Nie ma idealnego napięcia, wyrobiła się. Może ją czymś spryskać?? Najchętniej kupił bym nową albo w dobrym stanie. Zna ktoś jakiś dobry sklep z takimi częściami . Z góry dzięki.
Forumowicz

Od: 13 lip 2009, 13:38
Auto: Mazda 626 1999 r. DiTD 101 KM

Postprzez MarekW » 14 lip 2009, 19:03

Wtyczek samych nie kupisz nigdzie, możesz szukać na szrotach wiązek od mazdy i coś dopasować.
W ASO możesz kupić całą wiązkę za 2Kpln

Wtyczki dla mazdy robi Firma: "Sumitomo Wiring Systems, LTD". http://www.sws.co.jp/rfr_e/index.htm
Tam też jest katalog ich produktów i poświęcając trochę czasu znajdziesz tę twoją. Trzeba szukać w typach MT jak dobrze pamiętam.

Problem w tym, że ta firma nie prowadzi sprzedaży detalicznej mimo, że mają 3 fabryki w Polsce.

A możesz podać dokładnie która wtyczka, który zawór pompy bo jest tam ich kilka.

Ja mogę poratować samymi konektorkami oryginalnymi i nowymi i przy odrobinie chęci możesz je podmienić jak reszta wtyczki jest cała:–)

Powodzenia.
M
Forumowicz

Od: 4 wrz 2006, 09:13
Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)

Postprzez mildan » 14 lip 2009, 21:07

Dzięki MarekW za info.

Jutro jadę na szrot do Łasku może będę miał fart i akurat coś znajdę.

Zadzwonię też do Mazdy na Szparagową ciekawe co mają.

Jeśli chodzi o wtyczkę ta ta pierwsza od prawej przy pompie,pierwsza na lewo od bagnetu. Zrobie fotkę i będzie wiadomo, prześlę następnym postem . Zawór ? (nie chce skłamać) – poziomu paliwa w pompie? stalowy walec z duża nakrętką u góry

Wtyczka sama jest OK tylko w środku niej widać zaśniedziałe konektorki. Jakbyś miał do niej te konektorki to chętnie kupię.

Jest sens spryskiwać te wtyczkę czymś, jakimś Spray Contact, da to coś ?

Pozdro
M
Forumowicz

Postprzez MarekW » 14 lip 2009, 21:52

Acha to chodzi o zawór SPV, ten największy walec. Mam do tej wtyczki konektorki. te na zaworze musisz oczscić, ale chyba nie drapiąc bo są prawdopodobnie pozłacane.
Może na Gerberowej coś znajdziesz, ale szczerze wątpię bo kiedyś szukałem wtyczki do TCV i takowe mam, ale ta do SPV jest jej lustrzanym odbiciem :–( więc nie poratuję całością

M.

mildan napisał(a):Dzięki MarekW za info.

Jutro jadę na szrot do Łasku może będę miał fart i akurat coś znajdę.

Zadzwonię też do Mazdy na Szparagową ciekawe co mają.

Jeśli chodzi o wtyczkę ta ta pierwsza od prawej przy pompie,pierwsza na lewo od bagnetu. Zrobie fotkę i będzie wiadomo, prześlę następnym postem . Zawór ? (nie chce skłamać) – poziomu paliwa w pompie? stalowy walec z duża nakrętką u góry

Wtyczka sama jest OK tylko w środku niej widać zaśniedziałe konektorki. Jakbyś miał do niej te konektorki to chętnie kupię.

Jest sens spryskiwać te wtyczkę czymś, jakimś Spray Contact, da to coś ?

Pozdro
M
Forumowicz

Od: 4 wrz 2006, 09:13
Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)

Postprzez mildan » 16 lip 2009, 14:55

Witam

Udało mi się kupić na Gerberowej tę wtyczkę, przyjrzałem się tej starej , miała zgniłe piny, teraz zastanawiam się co spowodowało to upalenie – czy tylko starość tej wtyczki, może zawór pobierał napięcie nie tak jak trzeba.
Elektryk uciął starą wtyke i przylutował kabelki do "nowej" ze szrotu. (chyba można tak)

Teraz moja Mazda chodzi ciut inaczej, łagodnie i równo wchodzi na obroty, wcześniej do 1800- 2000 obrotów mułowato wchodziła na obroty po 2000 obr. mocne pierdyknięcie. Mam wrażenie teraz jakby straciła lekko moc.

Nic, jutro wyjeżdżam na wakacje dość daleko, mam nadzieje , że nic się nie będzie z Mazdą złego działo.Lekka paranoja mi się udziela teraz przy każdym warknięciu, szarpnięciu silnika może mi przejdzie. No właśnie, dziwny odgłos czasami dochodzi z okolic bezpieczników pod kierownicą z lewej strony.

Kończę na dziś. Pozdrawiam wszystkich Mazdo-wiczów.
Zaje..stych wakacji życzę.
Forumowicz