Witam
Mam pytanie ,w czasie jazdy zapalają mi się dwie kontrolki jednocześnie i po chwili gasną .Czy ktoś może wie co one oznaczają ? Z góry dziękuję za pomoc .
pozdrawiam serdecznie
kontrolki mazda 626 Ditd 101 km
Strona 1 z 1
oznaczają ewidentne problemy z ładowaniem akumulatora.
źródło może leżeć w samym alternatorze,jak i w instalacji/wiązce.
kumaty elektryk opanuje ten problem.wcześniej polecam kontrolę zaworu TCV pok kątem wycieków ropy.
jeśli ta kapie na alternator to niedobrze dla niego.
źródło może leżeć w samym alternatorze,jak i w instalacji/wiązce.
kumaty elektryk opanuje ten problem.wcześniej polecam kontrolę zaworu TCV pok kątem wycieków ropy.
jeśli ta kapie na alternator to niedobrze dla niego.
Ta po prawej to kontrolka od filtra paliwa. Informuje o tym że w filtrze znajduje się woda. Spuść wodę zobacz czy pomogło.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Emil1508 napisał(a): ciekawi mnie dlaczego zapalają się jednocześnie dwie kontrolki i jednocześnie gasną
ponieważ są ze sobą połączone.
a dokładnie w ten sposób,że zapalenie lampki akku powoduje jednocześnie zapalenie lampki wody w filtrze.
w przeciwnym kierunku to nie działa tzn pojawienie się wody w filtrze i zapalenie lampki wody nie powoduje zapalenia się lampki akku.
czyli cała teoria:
ewemarkam napisał(a):Spuść wodę zobacz czy pomogło.
w

zrób porządek z ładowaniem,a problem zniknie.
tadziol napisał(a):porządek z ładowaniem,a problem zniknie.
tadziol napisał(a):zapalenie lampki akku powoduje jednocześnie zapalenie lampki wody w filtrze
potwierdzam, i dotyczy to także GG/GY
To nie rozumiem jednej rzeczy ,oczywiście nie jestem mechanikiem ,ale skoro woda w filtrze ,to nie powinna zapalać się kontrolka akumulatora ,a kolega wyżej pisze ,że zapalenie lampki akumulatora powoduje zapalenie kontrolki filtra ,a odwrotnie nie ,czyli woda w filtrze powinna zapalać kontrolkę filtra ,a nie akumulatora.Tak zrozumiałem ,przepraszam za drążenie tego tematu ,ale do końca nie rozumiem.
- Od: 10 sie 2011, 14:03
- Auto: Mazda 5 2,0 BENZYNA 145KM 2005 rok
Emil1508 napisał(a):skoro woda w filtrze ,to nie powinna zapalać się kontrolka akumulatora
Emil1508 napisał(a): zapalenie lampki akumulatora powoduje zapalenie kontrolki filtra
Emil1508 napisał(a):czyli woda w filtrze powinna zapalać kontrolkę filtra ,a nie akumulatora.
Emil1508 napisał(a):Tak zrozumiałem
i dobrze zrozumiałeś

dlatego zostaw w spokoju filtr i wodę,a skup się na ładowaniu.
ostatni raz powtarzam:tam tkwi problem.
Napisałem pytanie na forum odnośnie zapalania się kontrolek(zapaliły się dwa razy w dwa różne dni),ale od momentu napisania zrobiłem około 1 tysiąc kilometrów i i nie zaświeciły się ani razu. Pytanie o co chodzi ? czy ktoś miał podobne przypadki ? uznać to za awarię ,czy jakiś przypadek ? pozdrawiam
- Od: 10 sie 2011, 14:03
- Auto: Mazda 5 2,0 BENZYNA 145KM 2005 rok
Jak mi się zapaliły te kontrolki, to niestety już nie zgasły . Kolega w 323 miał to samo . W obydwu przypadkach alternator. Wymiana na używkę. ( po 200 zł od sztuki i die godziny roboty bez kanału)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 3 lip 2011, 19:14
- Auto: Premacy 2.0 ditd, 2000r, RF2A 90 km
Strona 1 z 1