Problem ze spalaniem – zbyt dużo?
Witam
Od niedawna mam Mazdę 626 GF 2.0 DiTD (74 kW(101 KM)) z udokumentowanym przebiegiem 147 000 km. Mam pewien problem – pali ona ~ 7l/100 km przy spokojnej jeździe mieszanej 50% w mieście i poza miastem oraz przy sporadycznie włączonej klimatyzacji. Czy ten wynik jest OK lub jeżeli jest to zbyt dużo jakie mogą być przyczyny takiego stanu? Mam wymienione filtry i olej. (PS. Mazda xANDy pali chyba ok 6l/100 km).
Pozdrawiam
Wojtek
Od niedawna mam Mazdę 626 GF 2.0 DiTD (74 kW(101 KM)) z udokumentowanym przebiegiem 147 000 km. Mam pewien problem – pali ona ~ 7l/100 km przy spokojnej jeździe mieszanej 50% w mieście i poza miastem oraz przy sporadycznie włączonej klimatyzacji. Czy ten wynik jest OK lub jeżeli jest to zbyt dużo jakie mogą być przyczyny takiego stanu? Mam wymienione filtry i olej. (PS. Mazda xANDy pali chyba ok 6l/100 km).
Pozdrawiam
Wojtek
- Od: 14 kwi 2005, 15:54
- Auto: 626 2.0 DiTD GF / V70 2.5 TDI
Jak mi nagle podskoczyło spalanie z 5,3 na 6,1 to pojechałem zmienić olej a przy okazji... zafajdany filtr powietrza po prostu ograniczał moc silnika. Wystarczyło to i natychmiast pół litra mniej. Mam zamiar zmienić też w najbliższym czasie filtr paliwa (też robi swoje, chociaż mniej)
Wojtek Maj – uzupełnij profil i przedstaw się (gdzie mieszkasz), to w razie czego można Cię podesłać do zaufanego doktoromaździarza.
To wynika z tego, że jeżdżę z założenia oszczędzając, żeby przeżyć i nie przepuścić przez wydech więcej niż mogę. Po prostu jeżdżę najekonomiczniej jak mogę (nie "jak potrafię", bo potrafię bardziej). Chociaż jak przycisnę troszkę, to i tak nie przekraczam 6/100. I generalnie z tym silnikiem trudno przekroczyć szóstkę. Może jak jeździsz 100% po mieście to się uda. Ja robię połowę po mieście a połowę w trasach.
PS. Nemi – dziękuję za niebywałe zaufanie...
PS.2. Ja mam kombi, więc powinien palić 0,3 więcej jak sedan.
Wojtek Maj – uzupełnij profil i przedstaw się (gdzie mieszkasz), to w razie czego można Cię podesłać do zaufanego doktoromaździarza.
nemi napisał(a):xANDy chwali się spalaniem nawet w okolicach 5-5,5 litra/100 km. Kto jak kto, ale On na pewno nie kłamie
To wynika z tego, że jeżdżę z założenia oszczędzając, żeby przeżyć i nie przepuścić przez wydech więcej niż mogę. Po prostu jeżdżę najekonomiczniej jak mogę (nie "jak potrafię", bo potrafię bardziej). Chociaż jak przycisnę troszkę, to i tak nie przekraczam 6/100. I generalnie z tym silnikiem trudno przekroczyć szóstkę. Może jak jeździsz 100% po mieście to się uda. Ja robię połowę po mieście a połowę w trasach.
PS. Nemi – dziękuję za niebywałe zaufanie...
PS.2. Ja mam kombi, więc powinien palić 0,3 więcej jak sedan.
aha – coś jeszcze sobie przypomniałem – warto sprawdzić czy sonda lambda nie jest walnięta (albo jakiś inny system kontroli spalania). Nie wiem czy/gdzie w dieslu taka sonda jest, ale wiem, że jej uszkodzenie w zwykłym silniku powoduje najczęściej spory wzrost konsumpcji paliwa. Trzeba poszukać.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
A jest ?xANDy napisał(a):gdzie w dieslu taka sonda jest

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
dlatego napisałem "czy/gdzie" – bo nie spotkałem się raczej z takową sondą w dieslu.
Za to podpowiedz doktorze Jaksa dlaczego tak wiele pali Wojtkowi??
PS. Czy w tym silniku jest jakaś kontorla spalin na podobieństwo sondy lambda?
Za to podpowiedz doktorze Jaksa dlaczego tak wiele pali Wojtkowi??
PS. Czy w tym silniku jest jakaś kontorla spalin na podobieństwo sondy lambda?
Sprawdz rozrząd moze napinacz hydrauliczny " kuca " jak nie to zostaje tylko serwis Boscha nie wiem czy ASO da sobie radę z pompą wtryskową. (z tego co wiem) W Warszawie tylko Bosch podejmuje się napraw / regulacji pompWojtek Maj napisał(a):Czy ten wynik jest OK lub jeżeli jest to zbyt dużo jakie mogą być przyczyny takiego stanu
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Długi – może Ty coś powiedz na temat spalania owej madzi, o której wciąż rozprawiamy. Ja ostatnio dotarłem do rekordu – 6.05/100 km, ale z klimą i z prędkością taką, że lepiej nie mówić, z kompletem pasażerów, w korkach i nie tylko, na wysooookich obrotach, ultranieekonomiczna jazda.... a dobiłem ledwie do szóstki...
A Warszawa twierdzi ze jestDługi napisał(a):tys ni ma

kolega Wojtek już pewnie przefiltrowuje następną wypłatę przez wtryski w madzi a my nic mu nie pomogliśmy chyba... może jakieś konstruktywne sposoby rozwiązania problemu spalania? W moim przypadku nie wiem jak musiałbym deptać, żeby spalić siódemkę, ostatnio przekroczyłem sześć i to w sytuacji absolutnie ekstremalnej z podwójną cegłą-agresorem na gazie – a jemu pije 7.....
RaV napisał(a):Ja to sobie tłumaczę: nie piję, nie palę ... ale przyłożyć lubię zeby
Samochod jak dziecko – musi miec apetyt
- Od: 14 kwi 2005, 15:54
- Auto: 626 2.0 DiTD GF / V70 2.5 TDI
Wojtek coś tutaj nie pasuje – mondeo o którym mówisz ma silnik CommonRail (CR) i pali zazwyczaj mniej. Po mieście pali oczywiście więcej jak w trasie, ale to co piszą w gazetce to są dane wersji ze skrzynią automatem i automatyczną klimą (włączoną). Znajomy ma takie mondeo i właśnie tyle mu pali przy ostrej jeździe. W trasie zasuwa 140-150 i często wyprzedza, w dodatku ma agresor w podeszwie... Ja jeździłem moją zapakowaną kombicą po Poznaniu w największe mrozy tej zimy, miałem niedziałający przekaźnik od świec żarowych, dystanse do 10 km max i spalił mi sześć na sto (a po mieście wtedy zrobiłem prawie pół baku). Wniosek taki – albo ja jestem istnym geniuszem jeśli chodzi o ekonomiczne prowadzenie auta albo Twoja madzia jest ewidentnie walnięta.
Ten silnik tyle nie pali, a jesli pali – to musi być coś grubo nie tak.
popatrz też na wątek: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 64&start=0
Ten silnik tyle nie pali, a jesli pali – to musi być coś grubo nie tak.
popatrz też na wątek: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 64&start=0
Halo.Dawno tu nie byłem a tyle ciekawostek o GF.Jeśli chodzi o moja mazdę to testowałem spalanie jadąc z nad morza.Wyszło 4,9 l/100 km przy prawie pełnym obciażeniu właczonej chwilami klimie i przy normalnej jeżdzie max 150-160.Przy jeżdzie mieszanej wychodzi 5,5 l/100 km a poprzedni własciciel mówił że potrafi spalić nawet 4,5 l/100km.Teraz nie testuje ale nie wydaje mi sie żebym wychodził z 6l/100km.Moja madzia ma chyba 101 koników a może 110 ale nie wiem jak to sprawdzić.Tak czy siak zrywna okrutnie ale przy określonych obrotach.

- Od: 21 paź 2004, 20:27
- Auto: mazda 3 BM