trepek napisał(a):Zastanawia mnie, że te pompy tak lecą. I jeszcze ten koszt naprawy 1600zł...
Coś tutaj śmierdzi, wgryzę się w ten temat i popytam się znajomego magika od pomp.
Chciałem jeszcze trochę poczekać zanim wypowiem się na forum na temat pomp Denso (myślę, że jest to ambicją każdego kto mam DiTD), ale teraz zostałem pozytywnie sprowokowany przez Twoją wypowiedz i czasopismem "Moto – samochody używane" ze stycznia 2011.
Niniejszym postanowiłem obalić mit, że pompy wtryskowe do DiTD są awaryjne. Jakie mam na to dowody? Otóż w tejże gazecie możemy dowiedzieć się od fachowców, które samochody/silniki polecają, a które odradzają. Przyjrzałem się dokładnie dwóm opisywanym autom:
Astrze z silnikiem Isuzu 1,7 TD (miałem taką przez 4 lata) oraz Premacy/323/626 z DiTD. Mazda była polecana tylko z silnikami benzynowymi 1.6, 1.8 i 2.0, a diesel był odradzany ze względu na problemy z cieknąca pompą (domyślam się chodzi o TCV) i innymi awariami pompy (zapewne SPV).
Silnik Astry 1,7 TD Isuzu był natomiast polecany jako trwały i bezawaryjny i nie wspominano nic o problemach z pompą.
Mogę to potwierdzić. Jeździłem przez 4 lata lejąc rzepak i ostatniej zimy przed sprzedażą Astra odpalał prawie na kopa po dwukrotnym podgrzaniu przy -26 C (choć bioestrem nie powinno się jeździć poniżej -15 C, ale wiadomo.. się oszczędzało). Auto miało na liczniku 190.000, a w rzeczywistości 290.000 (sprawdzałem dzwoniąc do właścicielki z Niemiec).
Dzięki naszemu forum dowiedziałem się, że pompa ma w Isuzu i DiTD, to bliźniacza pompa
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=90674&start=80Kupując Premacy nie zdawałem sobie sprawy, że będę miał prawie identyczną pompę i że można wstawić do niej SPV i TCV od Opla. Wprawdzie wzrośnie spalanie, ale zyskamy na mocy (relacje z forum o SPV z Isuzu w DiTD).
Będę powoli puentował. Nasuwają się dwa ważne pytania:
1. Dlaczego mówi się powszechnie, że pompy w DiTD siadają, a w Isuzu są wieczne?
2. Dlaczego nie leje się rzepaku do DiTD?
Mam tam jakieś swoje teorie, ale chciałem posłuchać waszych opinii szczególnie jeśli idzie o pierwsze pyt. (dziś różnice w cenach rzepaku i zwykłego ON są niewielkie).
Kwestia monopolu Mabi na naprawę pomp DiTD jest przesądzona; pytanie nie brzmi "czy" tylko "kiedy" to nastąpi i kto to pierwszy zrobi? Może będzie to Trepek?
Małymi krokami zbliżamy się do zrozumienia jak ta pompa działa. DiTD ma jeszcze wiele do odkrycia...