Noho napisał(a):zasilikonowałem TCV a własciwie preparatem do uszczelek pod głowice
troche droższy ale lepszy do 300 stopni
chwilowo sucho
ale zobaczymy
pasty niewiele weszło we wtyczkę
bo nie chciało się zaklesczuc
2 godziny suszyłem suszarką do włosów na małej temperaturze
Nikt dokładnie nie opisał jeszcze procedury silikonowania – przynajmniej nie udało mi się znaleźć jawnego opisu.
Rozumiem, że po odtłuszczeniu wtyczki i gniazda należy najlepiej strzykawką wcisnąć nieco silikonu pomiędzy piny w gniazdku (czyli po stronie czujnika), należy zrobić to tak, by było jeszcze możliwe wciśnięcie wtyczki, później wciskamy wtyczkę i cierpliwie czekamy na wyschnięcie przed pierwszym odpalaniem.
1. czy silikony, masy szybowe itp nie przewodzą prądu?
2. można też wykonać ewolucję wyższych lotów: zrobić uszczelnienie pinów masą epoksydową, ew. klejem dwuskładnikowym – czy one też nie zrobią zwarcia? Przy nich należy jednak pamiętać o zrobieniu wyżłobień na ich objętość, gdyż bez takich nie ma już szans na wciśnięcie wtyczki w gniazdko – braknie miejsca
3. czy dobrym mykiem klasy 'na wszelki wypadek' ma być też rozcięcie przewodów idących od czujnika i ponowne ich połączenie przez lutowanie w koszulce termokurczliwej tak by ropka nie miała możliwości przesiąku wewnątrz kabla w kierunku komputera