przez MarekW » 16 paź 2007, 14:37
Problem nie jest narazie rozwiazany bo nie mam czasu sie tym zajac, a ze jazda po miescie nie wymaga krecenia powyzej 3000obr to problem nie istnieje. (Pojawia sie poza miastem).
W weekend wpadlem na pewnien pomysl co to moze byc, ze traci moc. Jak wiecie lub nie od dluzego czasu przecieka mi zawor TCV poprzez zlacze elektryczne (ten od ustawiania kata wyprzedzenia zaplonu).
Zawor TCV znajduje sie od spodu pompy po prawej stronie (bardzo kiepski dostep od gory wiec pozostaje kanal, ktorego nie mam). Do tej pory to akceptowalem bo wyciek byl znikomy.
W weekend sprawdzilem ten wyciek i chyba jest troche wiekszy niz sadzilem .. bo po dokladnym wytraciu zaworu i odpaleniu silnika po paru chwilach czuc rope na wtyczce, wiec moze i to generowac zwiekszone zuzycie paliwa.
Zaczalem glowkowac co moze sie stac jak kat wyprzedzenia zaplonu nie bedzie poprawnie ustawiany i sadze, ze moze sie to objawiac strata mocy przy wyzszych obrotach. Czy mam racje?
Dlaczego?
Bo paliwo spala sie okreslony staly czas (chyba), a gdy obroty wzrastaja to powinien byc zaplon przyspieszany czy dobrze kabinuje?
Co zamierzam teraz zrobic?
– Uszczelinic wtyczke TCV silikonem i zobaczyc czy problem ustapi. (metoda tania i sprawdzona przez wielu kolegow z tego forum)
– wymienic TCV (mam juz kupiony ze szrotu, ponoc dziala i nie cieknie).
Dam znac co sie zmienilo.