Czyszczenie intercoolera – fotorelacja oraz WNIOSKI
to właśnie miałem na myśli że lekko zaolejony intercoler może być ale nie dopuszczalne jest żeby z niego ciekło. w końcu intercoler to chłodnica zasysanego powietrza a nie oleju silnikowego.
lepiej 5 minut robić i godzinę myśleć niż 5 minut myśleć i godzinę robić
mam pytanie czy w mojej mazdzie 323 f '99 bj ditd tez jest takie same ulozenie intercoolera?? bo mam zamiar we wtorek go wyczyscic bo napewno zaszedl szlamem. nie znam sie wogole na samochodach ale ta foto relacja wiele mi pomaga tylko czy w mojej jest podobnie
wiec mam zamiar samemu zycic sie na taka gleboka wode
i musze caly zderzak odkrecac czy tylko jedna strone i go odgiac?? czy jakos to sie da zrobic bez ruszania zderzaka bo piszecie panowie ze maja krutsze rurki do wejscia. i nie mam takiego odkurzacza
jest jakis inny sposob na wysuszenie
bo w moim niema wylotu zeby rure podpiac
ewentualnie jaka jest cena tam kolo poznania calego czyszczenia??
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
Witam. boczek86 w bj żeby wmontować ic należy zdjąć górny uchwyt od mocowania chłodnicy, górny wąż miedzy ic a kolektorem ssącym, wentylator, zdjąć dolny wąż od strony ic i odkręcić górne i dolne śruby które trzymają ic. Do wymontowania ic przydałby się kanał. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
a zderzak musze odkrecac czy cokolwiek przynim ruszac?? kurde a ja nie mam kanalu
ale lipa
a chcialem to zrobic pojutrze
kurde a wie ktos moze gdzie w poblizu sosnowca mozna wjechac na jakis kanal
bo szczerze chcialbym to zrobic ale nie mam warunkow 
boczek86 napisał(a):a zderzak musze odkrecac czy cokolwiek przynim ruszac??
Witam. Nie musisz. Ktoś kiedyś na forum napisał, że wyjął ic bez kanału. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
zgadza sie byl ktos kto wyciagna IC bez kanalu ale z jednej strony musial odkrecic zderzak zeby go odgiac i wtedy mial dostep do IC. dzis u mnie pogoda nie zaciekawa bo na deszcz sie zbiera wiec niewiem czy dzis cos bede przy tym robil 
boczek86 napisał(a):kto wyciagna IC bez kanalu
Nie wiem kto wyciągał ale to 5 min roboty przed śniadaniem
Odkręcasz rurę i śruby trzymające IC u góry, odkręcasz czujnik po prawej stronie IC (chyba ciśnienia doładowania, na blaszce) oraz odczepiasz wszystkie kabelki od IC i odkręcasz filtr powietrza, kładziesz się pod auto zdejmujesz osłony, odkręcasz rurę na dole później 2 śruby trzymające IC. Wstajesz odkręcasz wentylator przy IC, odczepiasz przewód idący do niego coby nie przeszkadzał. Teraz delikatnie przekręcasz IC w stronę filtra powietrza (stojąc przed samochodem) i delikatnie wyjmujesz. Nie rób nic na siłę, troszkę trzeba poćwiczyć wyjmowanie a następnym razem zrobisz to z zamkniętymi okami
Ostatnio edytowano 9 lis 2010, 15:24 przez YgooR, łącznie edytowano 3 razy
Jesli nie masz garażu, to najlepiej zaczekac z tym do wiosny:)
była Mazda 626 w dieslu, jest Ford Mondeo w benzynie...
- Od: 12 kwi 2008, 13:49
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD '98
pitu pitu – pół dnia pogody i zrobione.
ostatnio czyściliśmy IC w BJ 90KM, EGR zaślepiony i różnica kolosalna
ja takie rzeczy mogę robić co chwilę
ostatnio czyściliśmy IC w BJ 90KM, EGR zaślepiony i różnica kolosalna
ja takie rzeczy mogę robić co chwilę
W tym roku moja kolej. Mam zamiar wyczyścić intercooler w mojej GF-ce. Mam nadzieję że nie będzie z tym problemu dzięki wspaniałej fotorelacji 
Teraz Mercedes C200 Kompresor 192 KM , 2,0 benzyna/LPG
Ale Mazdę uwielbiam nadal :)
- Od: 26 lip 2009, 17:18
- Auto: Honda Accord, 2,0 benzyna, 155KM, 2005
Czyli podsumowując czyszczenie Intercoolera działa czy nie?Dlaczego pytam?Niby roboty jest trochę przy tym a ja właśnie zmagam się z 90-cio konną Premacy.Wydaje mi się że powinna lepiej przyspieszać a tu jakoś dziwnie słabo.Filtry powymieniane i wciąż to samo.Fakt że styl mojej jazdy jest dosyć spokojny i max to 120 km/h.Może przegonić autko?Zastanawiam się też nad tym intercoolerem, bo jestem pewny iz 10-cio letnie autko nie miało go czyszczonego od początku.Co proponujecie?
- Od: 15 sty 2011, 20:44
- Auto: Premacy 2,0 Diesel 2000r.
Na pewno nie zaszkodzi ale efekty są takie że im brudniejszy tym możesz spodziewać się większej różnicy na +
Więc zdecyduję się na ten zabieg
Zobaczymy czy coś da.
- Od: 15 sty 2011, 20:44
- Auto: Premacy 2,0 Diesel 2000r.
Robertlublin jak będziesz zabierał się do intercoolera to mam prośbę strzel fotke jak się zdejmuje te ozdobne plastiki ze zderzaka.
Teraz Mercedes C200 Kompresor 192 KM , 2,0 benzyna/LPG
- Od: 26 lip 2009, 17:18
- Auto: Honda Accord, 2,0 benzyna, 155KM, 2005
Właśnie dziś robiłem czyszczenie intercoolera w mojej 626 – przebieg licznikowy 192 tyś.
Rozbierająć to wszystko myślałem ,ze bedzie tam wiecej oleju ,ale były to śladowe ilości.
Różnicy po wyczyszczeniu nie widze -to pewnie kwestia tego ,ze nie bylo to az takie zasyfione.
Myślę ,ze czyszczenie dolotu przynosi wieksze korzysci .
Rozbierająć to wszystko myślałem ,ze bedzie tam wiecej oleju ,ale były to śladowe ilości.
Różnicy po wyczyszczeniu nie widze -to pewnie kwestia tego ,ze nie bylo to az takie zasyfione.
Myślę ,ze czyszczenie dolotu przynosi wieksze korzysci .
Pozdros. Tom
Było DEMIO Sportive 1,5 02r – Teraz jest 626 kombi 2,0 ditd 00r
Było DEMIO Sportive 1,5 02r – Teraz jest 626 kombi 2,0 ditd 00r
- Od: 16 lut 2009, 22:01
- Auto: V70 D5
kolektor yo podstawa bo tam jest egr i najwiecej brudu znajduje się płaśnie tam