Równo tydzień i 3000km po „chwilowej załamce” ciężko mi zjechać do domu i zgasić to klekocząco-bucząco-wibrujące cudeńko w czerwonym akrylu
Świezo upieczony właściciel 323f DiTD, do tego bez wcześniejszych doświadczeń z japońską motoryzacją (poza sterowaniem RX-8ka wujka – dzikus wankla 1.3^^), po przeczytaniu kilku tematów na forum, pierwsza myśl w chwili refleksji nad Madzią – „ …ooOoOoo ku?#@, ale się wj&$@|em... !”
Samochodzik kupiłem osobiście w Holandii, w zasadzie na siłę, pod wpływem upalu i pod presją czasu, przez nieco ponad 20 min: obejrzałem ,osłuchałem , test-run , papiery i tablice w urzędzie. Wszystko było względnie ok. do wjazdu na autostradę… przy przyspieszaniu (na rożnych biegach i obrotach, dostawała jakby chwilową lukę w doładowaniu/zamule) po prostu totalne zaćmienie, w życiu nie widziałem żeby samochód kopcił jak lokomotywa!! Stary sposób taty: sintetic+2stroke +/– 0.8 l. na 10 ON (w TDI bez commonraila poprawiała się kultura pracy ukł. Wtrysku+dymek ) = zero poprawy w Madzi...do tego ponad ¼ mkm przejechane i czarny olej w silniku, wątpliwy rozrząd i ok. 1200km do przejechania…
-16V w dieslu? Ciekawe jak się kręci i czy dojedzie do domu?–
Ułan się odezwał –podłoga i 4700 zmiana biegu >>>> do piątki, 180/190 km/h, i a3,a4 itp. nie dawały rady

potem ~140 km/h. Dopiero po takim agresywnym wdepnięciu poczułem, że turbo ciśnie a silnik mruczy, do tego brak dymu
Kopciła przy normalnej jeździe, wtryski poszły do sprawdzenia, w efekcie źle złożony wtryskiwacz dawał paliwo z ciśnieniem +50%(chyba ok. 300bar ) takie wibracje miał, że nie szło wysiedzieć-zero poprawy. W końcu usłyszałem w klekocie syk powietrza z lewej strony przy silniku…2 nerwowe dni a okazało się, że dwuskładnikowy klej epoksydowy za 12zl zakleił pęknięty na dolnym mocowaniu IC a Madzia chodzi jak zegarek(to że rezonuje trochę na niskich, pracuje na jałowym jak dostawczak oraz kilka innych drobiazgów wszyscy znają )
Nie wiem jak będzie wyglądała dalsza eksploatacja, malutko pali więc na części odłoży;) Daje naprawdę pozytywne odczucia i masę frajdy z jazdy(Golf IV,A3,Ibiza,Passat- dla mnie wymiękają

)
Madzi magia chyba działa ;>
PS: 80-120 na V,dzisiaj zrobie lepsza jakosc
http://www.youtube.com/watch?v=tUY74FpXuCU