Filtr paliwa- jak wymienić?
Filtr znajduje się po prawej stronie komory silnika patrząc od przodu, przykręcony jest do błotnika na wysokości amortyzatora.
Trzeba ściągnąć przewody paliwowe (2), rozpiąć kostkę czujnika wody (1), odkręcić podstawę (3) od uchwytu mocującego, jak już mamy cały filtr z pompką w rękach to odkręcić trzeba plastikowy odstojnik (6) od spodu a później sam filtr (4) od pompki (3).
Oryginalne filtry produkuje Knecht – model KC100 do silnika RF2A.
Instalacja w odwrotnej kolejności. Trzeba tylko posmarować oringi ON i skręcić w rękach ale dokładnie żeby filtr nie zapowietrzał się.
Na koniec napompować paliwa pompką.

Trzeba ściągnąć przewody paliwowe (2), rozpiąć kostkę czujnika wody (1), odkręcić podstawę (3) od uchwytu mocującego, jak już mamy cały filtr z pompką w rękach to odkręcić trzeba plastikowy odstojnik (6) od spodu a później sam filtr (4) od pompki (3).
Oryginalne filtry produkuje Knecht – model KC100 do silnika RF2A.
Instalacja w odwrotnej kolejności. Trzeba tylko posmarować oringi ON i skręcić w rękach ale dokładnie żeby filtr nie zapowietrzał się.
Na koniec napompować paliwa pompką.
Rich46 napisał(a):Czy mogę zamiast Knechta zastosować filtr Nippartsa?
Możesz wszystko założyć co pasuje
Knecht nie jest drogi (ok 50PLN) a na oryginalnym jest logo Knecht'a i kosztuje 180PLN

W poradniku są wspomniane jeszcze inne sprawdzone marki.
Rich46
nie jesteś z nami od dziś... więc proszę na przyszły raz stosować sie do regulaminu tego forum.
Tym razem poprawiłem temat za Ciebie..
I najlepszy...
Pozdrawiam
Tym razem poprawiłem temat za Ciebie..
poflek napisał(a):Knecht nie jest drogi (ok 50PLN)
I najlepszy...
Pozdrawiam
poflek napisał(a):Oryginalne filtry produkuje Knecht – model KC100 do silnika RF2A.
Witam!Denso też robi orginalne.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Riki napisał(a):poflek napisał:
Knecht nie jest drogi (ok 50PLN)
I najlepszy...
Ja osobiście wymieniam wszystkie filtry zawsze na Knechta
a ja mam problem z kupieniem tego zasranego filtra, nikt w okolicy nie chce sprowadzić takiego dziwactwa, chyba trzeba będzie się do Rzeszowa wybrać
- Od: 4 mar 2008, 22:18
- Auto: 626GF 2,0DiTD 1998, Astra II
Masz przecież dostęp do internetu to poszperaj trochę i będziesz miał z dostawą do domu.Ja nie widzę żadnego problemu.Mnóstwo jest sklepów internetowych.A model to Knecht KC 100. np. www.carspeed.pl – tam spytaj ,powinni mieć .

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
kupiłem w leżajsku tylko że na zamówienie, a wymiana to banalna sprawa 
- Od: 4 mar 2008, 22:18
- Auto: 626GF 2,0DiTD 1998, Astra II
Artur76 napisał(a):Czy do silnika RF4F pasuje ten sam model filtra fimy Knecht?
Witam!Tak.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
Jeśli chodzi o części eksploatacyjne to polecam http://www.sklepmoto.pl. Mają dobre ceny i można znaleźć praktycznie wszystko.
Pozdrawiam,
Szusz
Szusz
- Od: 21 sie 2008, 10:45
- Auto: KIA Cee'd SW 1.6 benzyna
Gearsix napisał(a):Czy w BJ filtr jest w tym samym miejscu? bo nie mogę go zlokalizować. Jest coś co może być filtrem paliwa, ale nie ma pompki
Witam. Filtr przykręcony jest do grodzi. Pozdrawiam
RF2A
RF2A
Przed wymiana należy odłączyć aku

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
malkolm napisał(a):Erastotenes napisał(a):Przed wymiana należy odłączyć aku
a po co??
Bo tak mam w książce serwisowej opisany krok po kroku demontaż i wymianę. Domniemam, po to aby nie spalić czujnika wody przy filtrze – w dieselu
A tak wygląda oryginalny filtr:

Ostatnio edytowano 22 lut 2011, 20:58 przez Erastotenes, łącznie edytowano 3 razy

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Erastotenes napisał(a):po to aby nie spalić czujnika wody przy filtrze – w dieselu
u mnie jest taka złączka którą odłączam nim wezmę się do odkręcania filtra, i nic spalić się nie może