Szarpanie silnika

Postprzez gruby » 28 kwi 2007, 08:20

Witam wszystkich.
Zdecydowalem sie na zakup mazdy diesel 2 litry 2000 rok.
Mam ją pare dni i od poczatku mam kłopot z tzw. szarpaniem silnika (przerywania)

Przy zwiększonych obrotach ok 3000 ,, szarpie" impulsowo tak jakby odcinalo chwilowo paliwo. Przy mniejszych obrotach nie widze tego problemu. Auto odpala rano bez problemu czyli nie zapowietrza sie.Usterka zarówno na zimnym jak i na gorącym silniku
Wymieniłem nowe filtry i dalej to samo smutny
Może którys z szanownych kolegow mial podobną sytuacje i może mnie naprowadzić co bylo powodem podobnej usterki.
U mechaników byłem ale każdy mowi co innego. Pod tester podłaczali ale cos tam nie mieli komunikacji z silnikiem i nic mi nie pomogli a nawet zbyli
Bedę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
gruby
Ostatnio edytowano 30 kwi 2007, 22:00 przez gruby, łącznie edytowano 3 razy
Początkujący

Od: 27 kwi 2007, 21:20

Postprzez Solo » 28 kwi 2007, 08:33

Kłaniam się,

gruby popraw temat.
Pozdrawiam,
Maciek

www.tabor24.pl l maszyny i pojazdy użytkowe
Forumowicz

Od: 15 maja 2004, 16:37

Postprzez gruby » 28 kwi 2007, 09:18

Dzieki Solo za uwage. pisalem to w pośpiechu
Dzisiaj sobota idę dalej szukać przyczyny. o wszystkim poinformuję , może sie przydać innym
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez xANDy » 28 kwi 2007, 09:19

gruby – tak napisałeś, że do ostatniej linijki czytający ma cały pęczek znaków zapytania.
1. uściślij temat (pierwsza linijka -->zachowanie się auta, druga linijka dokładny TYP auta i silnika.)
2. od kogo kupiłeś – bo to klasyczna sprzedana madzia ze zniszczoną pompą, ale problem dookólny (a trochę tego jest) -->stawiam na kiepskie paliwo i zawór SPV albo coś nietety więcej. Pierwsze to sprawdzenie elektryki i osprzętu wokół pompy/silnika
3. jaki masz oficjalnie "dystans na blacie" (przy tym roczniku to z 250-300)
4. model przed liftingiem, czy po – z jakim silnikiem 74 czy 81KW?
5. na testerze uniwersalnym nie wystarczy wskazać automatyczne poszukiwanie błędów (nic nie pokaże), trzeba ręcznie wybrać model auta.
6. jeśli nie mruga kontrolka świec to znaczy, że komputer nie zgłasza błędu, więc i tester nic nie wykaże.
7. a z pompą nie dogadasz się na pewno – wątpliwe, żeby mechanikom to się udało.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez gruby » 28 kwi 2007, 21:09

Mazda 626, rocznik 2000 , przebieg 230 tys km. pojemność 1998 cc. Numerów silnika nie znam i nikt mi tego nie sprawdzał. Auto przywiezione z Belgii
Problem dotyczy szarpania przy obrotach ok 3 tys ( objaw jakby paliwo sie odcinało) i co zauważyłem ze teraz na zimnym silniku jest również szarpanie przy ok. 2 tys obrotów i jest to bardziej odczuwalne niż na gorącym silniku.,, Szarpanie” jest widoczne na postoju i w czasie jazdy.
Wymieniłem filtry na nowe , przeglądnąłem wszystkie wężyki , opaski czy nie sa gdzieś dziurawe lub niedokręcone
Wizyta u mechaników bez skutku.
Dzisiaj byłem u elektronika podłączył tester ale mial do mazdy tylko do odczytu kodów i kasowani ich. Mówił ze nie może sprawdzić parametrów. Brak błędów.
Co ciekawe , jeśli odłączył któryś z czujników to migała kontrolka na tablicy i błąd byl zapisywany w jego testerze. Moje uszkodzenie w aucie nie jest zapisywane jako błąd.
Nic mi nie poradził więcej, zapłaciłem i odjechałem.
Przypuszczam ze elektryka dobra bo przy odłączeniu czujnikow zapisywało mu bład
czyli jesli któryś z czujnikow byłby uszkodzony napewno by to zarejestrowało w komputerze auta

xANDY gdzie kupie zawór SPV ?Mam juz tego dość , auto fajne i ma jeździć a nie szarpać.
Gdzie znajdę numery silnika ?
Dziękuję za pomoc w problemie i Wasze zainteresowanie
gruby
Początkujący

Postprzez BratCukierka » 28 kwi 2007, 21:14

ale po numerze VIN możesz sprawdzić jaki masz silnik! jeśli silnik jest oryginalny nie wymieniany ;)
Podaj numer VIN i sprawdzimy albo sam sprawdź
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19

Postprzez gruby » 28 kwi 2007, 21:30

Ale świetna strona :) dzieki
uzupełniam:
data produkcji 02.12.1999

modelowo 10.1999-04.2002гг
kod silnika: RF
pompa: Denso
moc : 101

P.S
a czy przy uszkodzonym zaworze SPV bedzie odpalal na dotkniecie ? . Bo mi odpala motor bezproblemowo. Czy jest możliwośc sprawdzenia tego zaworu? np. za pomoca miernika?
Początkujący

Postprzez Jaksa » 29 kwi 2007, 12:08

gruby napisał(a):Mam juz tego dość
..... zdemontuj pompę , zadzwon tu 606-820-768 i porozmawiaj o tym problemie , gosc prowadzi naprawy tych pomp – jest tani.

gruby napisał(a):gdzie kupie zawór SPV
Nie kupuj jeszcze zaworu jak nie wiadomo czy to jego wina , chyba ze chcesz wydac w ciemno 1800 zl . W sobotę oddałem auto z takimi samymi objawami – czyszczenie pompy i zaworu SPV pomoglo .....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez xANDy » 29 kwi 2007, 15:56

Jaksa napisał(a):..... zdemontuj pompę , zadzwon tu 606-820-768 i porozmawiaj o tym problemie , gosc prowadzi naprawy tych pomp – jest tani.
Jaksa – czyżby światełko nadziei dla innych?? Kto to jest........?
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Forumowicz

Postprzez gruby » 29 kwi 2007, 17:25

Dziękuję Jaksa, bedę dzwonił i dam znać
pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Jaksa » 29 kwi 2007, 19:01

xANDy napisał(a):czyżby światełko nadziei dla innych
Moze? ;)
xANDy napisał(a):Kto to jest
Duuuuuuzo tanszy niz Mabi co prawda nie ma takiego sprzetu ale mozna zaryzykowac te pare złociszy – dla mnie wazne jest to ze za samą weryfikacje ( o ile nie oplaca sie naprawiac pompy ) nie bierze grosza ( w Mabi 1000 zl jak leci )

Naprawiałem tam z 8 pomp i nawet wszystkie jeszcze jezdzą <lol>
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Postprzez wolny » 29 kwi 2007, 20:29

A tak OT, a propo's MABi hahaha hahaha hahaha : http://www.antymabi.prv.pl Klientowi musieli niezle dowalić...
Forumowicz

Od: 2 lis 2005, 19:26

Postprzez gruby » 29 kwi 2007, 20:37

Zastanawiam sie jeszcze nad diagnoza wstepna tego uszkodzenia.
Zobyłem schemat sterownia do tego modelu. i widze że zawór SPV wysterowany jest z ukladu sterowania pompy z wyjscia 5 i sygnal wraca na pin 4 do sterownia pompy.
czyli podlaczajac sie do oscyloskopu do pinu 5 sterowania pompy powinienem sprawdzic czy dzialanie tego urzadzenia jest dobre.Czy do tego sparawdzenia wystarczy zwykly oscyloskop? tzn taki jak naprawiaja telewizory?
i jeszcze jedno mnie ciekawi bardzo , czy mierząc sygnal wejsciowy do zaworu sterowania wtryskiem sprawdzam dzialanie zaworu czy prawidłowosc sygnalu ktory wychodzi ze sterowania?
Moze znajdzie sie elektronik ktory mnie uswiadomi :) Elektronik samochodowy który sprawdzal mi kody błędow wspominal mi coś ze mozna sprawdzić to oscyloskopem ale nie mial takiego miernika
pozdrawiam
Początkujący

Postprzez xANDy » 29 kwi 2007, 21:35

gruby – zwykły oscyloskop starczy – tylko pamiętaj, że są tam dość spore napięcia.
Problem jest jednak gdzie indziej – skoro SPV działa Ci (cienko bo cienko, ale działa) to impulsy sterowania nie pokażą Ci zużycia/uszkodzenia zaworu, bo one tylko sterują samą cewką. Jeśli układ jest mechanicznie "upośledzony" to na sygnale elektronicznym nie masz jak wychwycić tego.
Forumowicz

Postprzez gruby » 29 kwi 2007, 21:42

Dziekuje xANDy za jasne i rzeczowe naświetlenie mi tego. jutro dzwonie do goscia od jaksy.
i teraz rozumiem dlaczego szarpie a nie ma bledów bo jest to uszkodzenie mechaniczne i nierejestrowane przez sterownik samochodu.bo kazdy bład jest zapisywany we wsadzie szesnastkowo a odczytywany przez tester w systemie dziesiętnym . To tak jak w komputerach :D
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez xANDy » 29 kwi 2007, 21:44

gruby – popraw temat bo normalnie nie wytrzymam........... rzut do kosza za 4 punkty będzie!
Forumowicz

Postprzez gruby » 30 kwi 2007, 08:35

xANDy napisał(a):gruby – popraw temat bo normalnie nie wytrzymam........... rzut do kosza za 4 punkty będzie!

xANDy nie rozumiem ? co mam poprawić ?
pozdrawiam
gruby
Początkujący

Postprzez Riki » 30 kwi 2007, 16:28

xANDy napisał(a):Kto to jest........?

xANDy serwis mieści sie w Nadarzynie (k. Wawki) ul. Graniczna 4 (o ile dobrze pamietam)
prowadzi go p.Podkowiński Bogdan
Tez go polecam ;) robilem u niego juz kilka pomp (w swojej GD uszczelniłem gore bo ciekła) a u znajomych byly powazniejsze naprawy.... wszystko chodzi do dziś :)
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez Jaksa » 30 kwi 2007, 18:55

Riki napisał(a):serwis mieści sie w Nadarzynie (k. Wawki) ul. Graniczna 4
Dokładnie tak , ale od goscia niczego się nie dowiesz telefonicznie , takich usług nie swiadczy ale jest dosc tani ( porównując do Mabi )
Forumowicz

Postprzez xANDy » 30 kwi 2007, 19:53

gruby napisał(a):xANDy nie rozumiem ? co mam poprawić ?

Normalnie zabiję Cię!! (rozgrzeszenie i kula w łeb!) <killer>
Więc przeczytaj regulamin i tam jest dokładnie napisane JAK nazywać posty... (jest temat o nazywaniu postów).
Jestem dziś po bardzo ciężkiej pracy – rozbierałem moją Madzię do naga, do gołej blachy... Niedługo będzie fotorelacja :D
Forumowicz