Auto sholowaliśmy do domu . Po skasowaniu błędów ( klema zdjęta , hamulec w podłogę ) auto odpala na 2 sekundy i gaśnie . Później już nie da się odpalić , pomaga tylko kolejny reset . Kontrolka świec miga od 7 lat , wiele różnych warsztatów sobie z nią nie umiało poradzić , a auto śmigało normalnie , więc to olałem . Zrobiło 65 tyś bez problemów , zjeździła całą Polske , zawsze bezawaryjna , a po ostatniej regulacji zaworów , czyszczeniu wtrysków , wymianie rozrządu , podkładek itd bla bla odpalała na rys.
Znajomy podrzucił mi myśl , ze to może immo padło . Niby takie są objawy . Po właczeniu zapłonu i odpaleniu auta ( po resecie ) kontrolka immo mignie 2 razy i gaśnie (, wcześniej nie pamiętam jak było ale zawsze gasła na czas . Z kluczykiem też nic nie było kombinowane . Niestety mam tylko 1 wiec nie sprawdze z innym.
2.
Chciałem w końcu spróbować wyczytać z migania kontrolki jaki to jest błąd ale chyba nie mam do tego głowy i odczytuję błędy , których nie mogę znaleźć w spisie OBD . Załączam więc filmik , by może ktoś to odczytał i napisał czarno na białym ich kody – byłbym niesamowicie wdzięczny
http://youtu.be/3fkvNSH0IgM
3. Ostatnia dość dziwna sprawa ma również miejsce od dłuższego czasu . Od jakiś 2 lat chyba gdy odpali się mazdy na zimno , przy niższych temperaturach ( tak poniżej 10 ) słychać jakieś popiskiwanie z okolic rozrządu . Im zimniej tym gorzej . Co sekundę jedno pisknięcie , tak jakby tylko w 1 miejscu w 1 momencie coś się ślizgało lub obcierało . Było to słyszalne przed wymianą rozrządu jak i po niej w czerwcu 2014 . Rozrząd org mazda , wymienione wszystko i ustawione po bożemu + simmering na wale korbowym co puszczał olej . Brzmi to jak w tym filmiku , tylko , że jeszcze głośniejsze są te pisknięcia https://www.youtube.com/watch?v=FQuRwIV8BMc
Podejrzewam , że to wina napinacza lub oleju ( na zimno zbyt gęsty i napinacz nie pracuje właściwie ? ) , bo kiedyś tego nie było a mazda od jakiś 2 lat jeździ na oleju GM 10W40 – choć powinno być wszystko ok bo spełnia te same normy co polecana Dexalia , wcześniej lany był Texaco
Pozdrawiam i BAAARDZO proszę o pomoc czyli jakąś podpowiedź czy to moze być immo i odczytanie błędów ( może tam to będzie ? )