Witam. Od jakiegoś już czasu mam problem ze wskaźnikiem temperatury. Polega to na tym, że wskazówka dochodzi do 3/4 skali, a powinna stać na połowie. Nie wpływa to na zachowanie silnika ale jednak wolałbym, żeby dobrze wskazywało temperaturę.
Możliwe potrzebne informacje:
-Płynu nie ubywa ani nie przybywa w zbiorniczku wyrównawczym, nie gotuję się nie czuć spalin itp.
-Termostat wymieniony i nic nie dało,
-Płyn wymieniony na nowy,
-Sprawdzałem czujnik temp. silnika (ten trójkątny 3 pinowy) wg danych które znalazłem gdzieś na forum i wartości oporu przy odp temp się zgadzają.
Komp wywala 2 błędy: p0115(od czujnika temp. który jest sprawny), i p0403(EGR, prawdopodobnie dlatego że zaślepiony).
Czy ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Wadliwe działanie wskaźnika temperatury silnika.
Strona 1 z 1
- Od: 8 gru 2012, 09:51
- Auto: Mazda 626 gf
2.0 DiTD 99r
101Hp
Pamiętam że kiedyś szukałem o tym informacji na forum i nie było dokładnie opisane który to czujnik bo były jakieś niejasności z tego co pamiętam to pisali, że odpowiada za to czujnik przy wentylatorze albo w termostacie, nawet ktoś chyba pisał że w pompie jakiś czujnik dlatego chciałbym żeby ktoś napisał kto wie jaki dokładnie czujnik odpowiada za wskazywanie temp silnika i gdzie się znajduje.
- Od: 8 gru 2012, 09:51
- Auto: Mazda 626 gf
2.0 DiTD 99r
101Hp
według moich dokumentów na temat DiTD nie znalazłem innego czujnika temperatury silnika jak ten w głowicy.
Strona 1 z 1