Witam. Problem jest taki że po przejechaniu do 5 km temp jest ok a po jakichś 7 km wskazówka temperatury wędruje prawie na samą górę( zaznaczyłem na zdjęciu). Wymieniłem termostat na wahlera, oraz płyn chłodzący. Na starym termostacie też się tak działo ale jak wrzuciłem go do wody to normalnie się otworzył całkowicie chwile przed zagotowaniem wody czyli ok. Dzisiaj zmierzyłem temp. płynu w chłodnicy i jak wskazówka na desce była powyżej połowy to temp płynu w chłodnicy wynosiła 60 stopni. Wąż u góry ten co idzie do chłodnicy był dość gorący a ten na dole chłodnicy lekko ciepły. Jak na desce wskazówka dochodzi prawie na max to wentylator się nie włącza a sam wentylator jest sprawny. Co może być nie tak?
No nie wiem z wyglądu jest w dobrym stanie tylko nie wiadomo jak w środku, ale wątpię. Jak wymieniałem płyn to weszło tyle ile ma być. Myślałem raczej o czujniki temperatury ale nie jestem pewien do końca. Da rade go sprawdzić jakoś? A może masz jeszcze jakiś inny pomysł co do tego problemu?
Nic nie słychać silnik chodzi bez zarzutu i żadnych niepokojących dźwięków nie ma.
Może jeszcze dodam że silnik wg wskaźnika temp na zegarach dość szybko nagrzewa. W zimie jak i w lecie po przejechaniu nie całych dwóch kilometrów wskazówka jest na połowie skali czyli optymalnej temp pracy.
a sprawdzałeś temperaturę na małym obiegu jest taka sama jak na chłodnicy jeżeli jest wyższa to pompa nie wydaje jeżeli taka sama to coś z czujnikiem jest nie tak
skoro się temperatura trzyma niby na tym poziomie, a wentylatory nie chodzą, to może jednak ktoś się pokusił o wymianę czujnika temperatury na jakiś nie bardzo kompatybilny? albo jakieś rezystory powkładał?
Właśnie kupowałem w zimie i na trasie właśnie już wskazówka szła wyżej niż powinna. A teraz jest tak że ledwo wyjade z domu i już wskazówka się podnosi lekko a po 1 km a czasami nawet nie jest już na połowie skali a silnik nie jest wcale gorący tylko lekko ciepły więc myśle że to wina czujnika.
Skoro przed odpaleniem poziom plynu znajduje się miedzy min a max, to raczej wina czujnika.. Podobno są dwa. Jeden jest od deski rozdzielczej i drugi, który ze wskazaniami na desce nie ma nic wspólnego.