nie odpala po lekkiej stłuczce
Strona 1 z 1
Witam wszystkich. Jadąc wpadłem w poślizg i uderzyłem bokiem samochodu w barierkę, efektem są dwa małe wgniecenia, skrzywiony drążek kierowniczy i felga, do tego dwa światła kierunków. Od tego feralnego dnia nie mogę odpalić samochodu, z wyjątkiem wczorajszego dnia, po wielu próbach się udało, wówczas po dojechaniu na miejsce i godzinnym postoju, na ciepłym silniku odpalił. Dzisiaj już się nie dało. Kręci normalnie. Mazda 626 DiTD 1999 kombi. Proszę o pomoc.
- Od: 1 lis 2011, 10:29
- Auto: Mazda 626 2.0 DiTD GW
pewnie jakaś wtyczka pod maską nie styka, niech ktoś kręci rozrusznikiem, a Ty merdaj po wtyczkach.
a kontrolka świec miga?
błędy sprawdzałeś?
a kontrolka świec miga?
błędy sprawdzałeś?
Wtyczki przepatrzyłem, wydają się być ok, kontrolka świec nie miga, zresztą sprawdziłem świece i wszystkie są ok, znajomy mechanik stwierdził że układ paliwowy się zapowietrza, ale nie wiem, bo w sumie nie miałem pustego baku, a jakby była nieszczelność to chyba byłoby czuć ropą, na mierniku oleju też nie ma nic poza stan. Dzisiaj zapalił normalnie, nie wiem jak będzie w kolejnych dniach, silnik chodzi równo na jałowym.
marcino2468 napisał(a):Wtyczki przepatrzyłem, wydają się być ok
marcino2468 napisał(a):Wtyczki przepatrzyłem, wydają się być ok
wydawać się mogą, jakby nie zapalał, to zrób jak mówiłem, ewentualnie B5B4 przekaźnik wyczyść
marcino2468 napisał(a):kontrolka świec nie miga, zresztą sprawdziłem świece i wszystkie są ok
jak miga kontrolka, to nie oznacza "nie grzania świec" tylko jakąś usterkę, którą wykrył komputer. jak sprawdzić błędy znajdziesz w poradniku do diesla
marcino2468 napisał(a):mechanik stwierdził że układ paliwowy się zapowietrza
wątpię
marcino2468 napisał(a):układ paliwowy się zapowietrza, ale nie wiem, bo w sumie nie miałem pustego baku,
nie tylko od tego może się zapowietrzać
marcino2468 napisał(a):jakby była nieszczelność to chyba byłoby czuć ropą
niekoniecznie
marcino2468 napisał(a):na mierniku oleju też nie ma nic poza stan
marcino2468 napisał(a):silnik chodzi równo na jałowym
to dobrze
marcino2468 napisał(a):Dzisiaj zapalił normalnie, nie wiem jak będzie w kolejnych dniach
może Mazda strzeliła focha za złe traktowanie i już jej przeszło?
w każdym razie daj znać czy temat się powtórzy
3 dni zapalał bez problemu, 4 dnia już nie chciał, z ,,plaka" również nie odpalił, oddałem do mechanika, stwierdził że powodem nie odpalania jest uszkodzony zawór SPV, wymienił na używany za 300 PLN + robocizna, jak narazie wszystko jest ok, zobaczymy ile pochodzi na używce, niby lekka kolizja nie miała wpływu na całą sytuację z odpalaniem, ale to od tego dnia pojawił się problem, dziwne że nie było żadnych objawów wcześniej, czyżby zbieg okoliczności?
nie oddał 
a szkoda bo niby jak masz wiedzieć czy on go na pewno wymienił?
w sumie to pokazał mi stary zawór, ale czy to na 100 % mój to nie wiem 
Strona 1 z 1