xANDy napisał(a):Ta "farba" jest rewelacyjna ale droga. Koszt 1L 56zł; 5L 233zł. Jeden litr starczył mi na oba boki (nadkola).
moze moj sposob nie byl tanszy ale...
cala goła blacha w bagazniku po zdjeciu czarnych profili i pokrywy kola zostala wyklejona elastycznymi matami bitumicznymi samoprzylepnymi 3mm... po ponownym przykreceniu "boczkow" i pokrywy kola z wierzchu przykleilem pianke samoprzylepna 10mm /taka jak stosuja w solpolu przy autobusach/ i zrobilem naciecia aby moc otwierac pokrywe kola,i na to polozylem oryginalna wykladzine, pod tapicerkami w bagazniku tez jest polozona pianka-duza plastycznosc i scisliwosc wiec nie ma problemu tak jak z matami... efekt – CISZAAAAA W TYLNEJ CZESCI....
drzwi mam wygluszone matami filcowo-gumowymi 10mm pod oryginalnymi tapicerkami – nie wyklejalem samej blachy bo to mniej daje, tylko trzeba pamietac ze jest tam ciasno i moga nie dzialac centralne zamki – duzy opor tarcia ciegien o mate, no i trzeba sciac takie "kwadraciki" z pianki oryginalnie przyklejone do tapicerek bo nie docisniemy calosci tak jak wczesniej... efekt- CISZA PO BOKACH...
p.s.: bass na glosnikach jest duzo lepszy
maska wygluszona matami samoprzylepnymi elastycznymi i na to oryginalne wyciszenie ... tez jest o wiele ciszej w srodku aczkolwiek na zewnatrz nic nie dalo bo mam duze wloty powietrza i dlatego mocno slychac silnik
sufit wygluszony pianka 10mm... nie szumi tak mocno przy szybkiej jezdzie...
dotychczasowy koszt materialow okolo 850zł... ale warto
zamierzam teraz wygluszyc jeszcze sciane grodziowa... tez matami bitumicznymi
a jesli chodzi o drgania – owszem drazek mi lekko drzy ale jak dodam gazu na biegu jalowym mam 1000rpm to drganie ustaje... kierownica stoi nieruchomo jak posag,
a co do rezonansu przy wolnej jezdzie... to urok diesla