Wczoraj pojawił się problem z odpaleniem. Rano po całej nocy (mróż -15) odpaliła bez problemu. Dojechałem do pracy (ok 8km) w pracy spędziłem ok 6h i po próbie odpalenia musiałem kręcić ok 5 sekund żeby odpaliła. Przejechałem ok 10km zgasiłem auto na ok 20 minut i przy próbie odpalenia było już lepiej ok 2sekud kręcenia. Wróciłem do domu i pod blokiem zgasiłem auto i po 2 minutach spróbowałem odpalić i to samo ok 2 sekundy kręcenia. I teraz najciekawsze. Auto bierze moja żona żeby pozałatwiać jakieś swoje sprawy. Pod blokiem musiała chwile dłużej pokręcić żeby odpalić, ale później była w kilku miejscach postoje po ok 45minut i odpalał już bez problemu od pierwszego. Czyli po dobrym rozgrzaniu silnika problem jakby zanikał. Poza tymi objawami nic więcej mu nie dolega, moc jest, spalanie tez w normie, paliwo BP ultimate. Filtry i olej wymieniane jakieś 7 tys km wcześniej, akumulator nowy ma ok 3 miesięcy.
Przeczytałem już chyba większość wątków na forum na temat takich problemów, domyslam się że to może być pompa, ale może to problem ze świecami. Gdzie w łodzi lub bliskiej okolicy ktoś będzie mi potrafił to dobrze zdiagnozować ewentualnie naprawić. Z racji pracy nie mam możliwości pojechania gdzieś dalej. Będę wdzięczny za pomoc.
Problem z uruchomieniem zimnego silnika na mrozie
Strona 1 z 1
To jaki masz problem?
Chyba normalne że jak ropa gęstnieje na zimnie to dłużej odpala?
Z tego co piszesz wszystko jest ok.
A jak chcesz skrócić te 5 s to kup aku z wyższym prądem rozruchowym i dolej jakiegoś szuwaxu do baku.
pzdr
Chyba normalne że jak ropa gęstnieje na zimnie to dłużej odpala?
Z tego co piszesz wszystko jest ok.
A jak chcesz skrócić te 5 s to kup aku z wyższym prądem rozruchowym i dolej jakiegoś szuwaxu do baku.
pzdr
W zeszłym roku przy -20C odpalała od razu a teraz nawet 10s muszę kręcić po nocy i wspomagać się pedałem gazu. Jak się rozgrzeje to jest lepiej, mam podejrzenia co do świec. Niestety sam tego nie sprawdzę wiec czeka mnie wizyta w warsztacie.
- Od: 28 wrz 2008, 22:33
- Auto: Mazda 626 GW TDVi
Strona 1 z 1