Witam
Czy filtr powietrza do silnika Diesla może być używany w wersji benzynowej? Wydaje się on być gęstszy i przez to może nieco utrudniać pobieranie powietrza.
Pytanie wynika z tego, że mechanik założył w moim benzyniaku filtr od Diesla. Praca silnika była dobra przez około 15000 km ale od 2 miesięcy silnik ma "dziurę" przy ruszaniu i ok. 2000 obr/min. A raz przy zmianie biegu wziął i sobie zgasł.
Filtr wydaje się czysty, tak jak i inne elementy dolotu powietrza.
pozdrawiam
zibike
Filtr powietrza czy pasuje od DITD.
Strona 1 z 1
Może się wydawać że jest czysty
15000 km to już sie prosi o wymianę filtra
. Spróbuj go przedmuchać kompresorem jak nie chcesz wymienić ale ja osobiście bym wymienił.Ja w oplu też miałem filtry od diesla zamiast benzyny ale regularna wymiana to jest podstawa chyba.
Witam, mam podobne objawy. Wszystko zaczęło się po tym jak oddałem auto do serwisu boscha, gdzie dokonano standardowej wymiany płynów i filtrów. Teraz auto przy przyspieszaniu w pewnym momencie dławi się po czym przyspiesza dalej. Jeżdżę tak już pół roku ale wiem że jest coś nie tak. Przyszedł mi do głowy filtr powietrza ale wygląda na czysty z resztą nie o zanieczyszczenie tu chodzi bo przecież objawy pojawiły się bezpośrednio po wizycie w warsztacie! Frajer ze mnie bo nawet nie wziąłem rachunku więc mogę jedynie ... Jak poradziłeś sobie z tym problemem Zbike?
-
Adrian626
przez Adrian626 » 09 cze 2010 wczoraj 21:49
... Jak poradziłeś sobie z tym problemem Zbike?
Witam
Objawy ustały. Może dlatego, że zrobiło się cieplej? Może dlatego, że zdjąłem osłonę filtra, filtr, przejrzałem wszystko, dokładnie ułożyłem uszczelkę? Nie wiem. Na razie obserwuję
pozdrawiam
zibike
... Jak poradziłeś sobie z tym problemem Zbike?
Witam
Objawy ustały. Może dlatego, że zrobiło się cieplej? Może dlatego, że zdjąłem osłonę filtra, filtr, przejrzałem wszystko, dokładnie ułożyłem uszczelkę? Nie wiem. Na razie obserwuję
pozdrawiam
zibike
odświeżę temat 
jedyny słuszny filtr do diesla który pasuje wymiarami z filtrem z benzyny to knecht LX 936 przeznaczony do silników DITD, jest ponad 3x bardziej wydajny i jest prawie 3x droższy od benzynowego
Powierzchnia filtra do benzyny – 0,301 m2 – to ten biały
Powierzchnia knechta – 1,340 m2 – to ten – to ten pomarańczowy

mechanicy zdecydowanie częściej (za często) wkładają filtr z benzyny do diesla, efekt jest taki że potem kopci, jest słaby i ma podwyższone spalanie
więc filtr z diesla do benzyny na pewno nie zrobi źle silnikowi, poszukał bym raczej nieszczelności w dolocie, sprawdził przepływkę, skontrolował pracę silnika krokowego przy przepustnicy (jeśli występuje)
bo czasem się zacina, warto też od czasu do czasu, wyczyścić przepustnicę z syfu
jedyny słuszny filtr do diesla który pasuje wymiarami z filtrem z benzyny to knecht LX 936 przeznaczony do silników DITD, jest ponad 3x bardziej wydajny i jest prawie 3x droższy od benzynowego
Powierzchnia filtra do benzyny – 0,301 m2 – to ten biały
Powierzchnia knechta – 1,340 m2 – to ten – to ten pomarańczowy

mechanicy zdecydowanie częściej (za często) wkładają filtr z benzyny do diesla, efekt jest taki że potem kopci, jest słaby i ma podwyższone spalanie
więc filtr z diesla do benzyny na pewno nie zrobi źle silnikowi, poszukał bym raczej nieszczelności w dolocie, sprawdził przepływkę, skontrolował pracę silnika krokowego przy przepustnicy (jeśli występuje)
bo czasem się zacina, warto też od czasu do czasu, wyczyścić przepustnicę z syfu
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
alk80 napisał(a):do benzyny – 0,301 m2 – to ten biały
alk80 napisał(a):knechta – 1,340 m2 – to ten – to ten pomarańczowy
OK ,różnice w paramterach są dośc duże ,tylko zastanawiam sie czemu Filtron na swojej stronie wprowadza klientow w błąd ,zalecjąc bialy filtr do Diesla , a pomaranczowy do benzyny .
Zobaczcie sami klikajac na katlog ;
http://www.filtron.pl/pl/index.php?idp= ... 1#idn18793
Pozdros. Tom
Było DEMIO Sportive 1,5 02r – Teraz jest 626 kombi 2,0 ditd 00r
- Od: 16 lut 2009, 22:01
- Auto: V70 D5
już to dawno zauważyłem ale, zwróć uwagę na wymiar H, dla benzyny jest mniejszy, co nie zmienia faktu że dla benzyny, przynajmniej na zdjęciu, jest o wiele większe zagęszczenie żeberek
filtron w katalogach podaje że filtr dla DITD który oferują to zamiennik Knechta – mi się wydaje że Knechta to oni na oczy nie widzieli
na zdjęciu które ja podałem (z poradnikia Diesla) pomarańczowy filtr jest Knechta a nie filtrona
a jak kupowałem tą Mazde to filtron nie miał jeszcze w ofercie filtra do 626 DITD
filtron w katalogach podaje że filtr dla DITD który oferują to zamiennik Knechta – mi się wydaje że Knechta to oni na oczy nie widzieli
na zdjęciu które ja podałem (z poradnikia Diesla) pomarańczowy filtr jest Knechta a nie filtrona
a jak kupowałem tą Mazde to filtron nie miał jeszcze w ofercie filtra do 626 DITD
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Przyznam ,ze Ja właśnie aktualnie mam zamontowany ten biały filtr w Ditd. (taki mi sprzedali)
Zastanawiam sie ,czy nie zmienić filtra spowrotem na stary jaki mialem wczesniej, bo mimo ze zabrudzony moze miec wieksza wydajnosc.
Zastanawiam sie ,czy nie zmienić filtra spowrotem na stary jaki mialem wczesniej, bo mimo ze zabrudzony moze miec wieksza wydajnosc.

Pozdros. Tom
- Od: 16 lut 2009, 22:01
- Auto: V70 D5
Strona 1 z 1