Szarpanie na LPG – cewka?

Postprzez wiewior_1993 » 20 mar 2016, 18:49

Witam. Szukałem podobnych tematów, ale dokładnie takiego nie znalazłem, jeśli taki jest to proszę o podlinkowanie :) Otóż w mojej 626 gf 2.0 115KM mam instalację LPG, ostatnio zaczęło poszarpywać na niskich obrotach na LPG, więc zaprowadziłem samochód do gazownika. Diagnoza – uszkodzony jeden wtrysk w listwie, wymienił listwę na regenerowaną i powiedział, że pojawiają się "piki" jak to nazwał i że najprawdopodobniej winna jest cewka, bo świece i kable są ok. Na ciepłym jeszcze silniku dojechałem do domu i było lepiej, niż przed naprawą, chociaż jeszcze nie do końca dobrze. Silnik ostygł, po kilku godzinach wyjazd i silnik na LPG bardzo szarpie, bardziej, niż wcześniej, chociaż mocy ma więcej. Najbardziej czuć szarpnięcia przy puszczeniu gazu i w momencie wciskania (praktycznie zawsze), czasami też przy nabieraniu obrotów. Przy wrzuceniu na luz w czasie jazdy zdarza mu się falować obrotami, a nawet zgasnąć. Na benzynie wszystko ok, nie szarpie, zbiera się.
Nie znam się zbytnio na temacie, ale skoro cewka jest do wymiany, to czy już wcześniej nie powinno być tak, jak teraz (a teraz jest w sumie gorzej)? W końcu listwa jest podobno sprawna. Jak myślicie, to kwestia cewki, czy bardziej regulacji? Dzięki za odpowiedzi :)
Forumowicz

Od: 25 wrz 2012, 12:58
Auto: Mazda 626 GF FS 2.0 115KM "01 sedan

Postprzez tower5 » 21 mar 2016, 15:27

Sam sobie odpowiedziałeś czy cewka jest ok. Skoro na Pb nic się nie dzieje to cewka przewody itp jest ok. Układ zapłonowy jest dla obu paliw ten sam. Wina leży po stronie lpg. Zmień gazownika na kumatego gościa a nie instalatora. Trzeba zmienić filterki, przyjrzeć się tej listwie wtryskowej, uszczelnieniu, no i porządnie ustawić gaz – zmapować komputer. Ale to nie jest cewka, ani czujnik Halla jak niektórzy mech zaraz wymieniają.
Początkujący

Od: 23 wrz 2014, 15:59
Auto: Mazda 626 GF, benzyna 2.0
Rok 1999

Postprzez wiewior_1993 » 21 mar 2016, 22:35

W środę jadę na poprawkę, dam znać jak poszło.

E1 Gdyby kogos interesowalo, podregulowal w komputerze, ale dalej cudow nie ma, w sobote ma byc podmieniona listwa i sterownik <rotfl>

E2 Okazało się, że założona listwa wtryskowa była walnięta, zamontowana nowa, wszystko gra.
Forumowicz

Od: 25 wrz 2012, 12:58
Auto: Mazda 626 GF FS 2.0 115KM "01 sedan