Cześć, mam taki problem, że kiedy uruchamia się chłodnica strasznie zaczyna rzucać silnikiem i co bardziej odczuwalne, drążkiem zmiany biegów. No strasznie głośno się telepie wszystko. Jeszcze jak do tego jest klima włączona to tylko potęguje.
Dodatkowo na włączonej klimie mam ok 500-600 obrotów i czasem wysada gdzieś zapłon (zarówno na benzynie jak na LPG). Świece mam prawie nowe (pół roczne Iskry LPG), natomiast kable trochę podejrzane bo z Magneti Marelli, z czego jednym już zajęła się jakaś kuna, więc może coś w tym kierunku ?
Mogę wrzuci filmik poglądowy jak to wygląda
Samochód to:
Mazda 626, V gen, 2000 rok, 1.8 74kw, 101km. Benzyna + LPG.
Strasznie trzęsie samochodem. Wypadający zapłon
Strona 1 z 1
chronix1 napisał(a):....czasem wysada gdzieś zapłon.....
.....natomiast kable trochę podejrzane bo z Magneti Marelli, z czego jednym już zajęła się jakaś kuna, więc....
No to sam sobie odpowiedziałeś. Nowe kable do tego wart dodać nowe świece a w nich ustawić odpowiednio szczelinę. Po wymianie przed pierwszym rozruchem zresetować kompa.
Hej. Nie jestem przekonany. Na NGK które miałem wcześniej było identycznie i na kablach NGK które mam zapasowe też. Bardziej bym na coś z napięciem obstawiał skoro każde uruchomienie wiatraka chłodnicy powoduje taki spadek. No chyba ze to normalne ?
tak na marginesie...gdzie znajduje się podłączenie do kompa w tym wozie ?
- Od: 6 mar 2015, 11:58
- Auto: Mazda 626, V gen, 1.8, 101 KM, benzyna + LPG, 2000 rok, sedan
chronix1 napisał(a):Hej. Nie jestem przekonany. Na NGK które miałem wcześniej było identycznie i na kablach NGK które mam zapasowe też. Bardziej bym na coś z napięciem obstawiał skoro każde uruchomienie wiatraka chłodnicy powoduje taki spadek. No chyba ze to normalne ?
Masz wszystkie łopatki na tym wiatraku? Łożysko się nie wysypało tam? Może poduszka silnika?
Sprawdź miernikiem jakie masz napięcie przed i po załączeniu tego wiatraka. Może masa gdzieś uciekać przy większym obciążeniu.
szerokości
grzech
grzech
Strona 1 z 1