Jaki płyn chłodzący? 626 GF, 2.0
Witam, jestem średnioszczęśliwym posiadaczem 626 GF (znika olej) i mam pytanko, mierzyłem temperaturę krzepnięcia płynu chłodzoącego i wyszło mi -15 stopni, nie wydaje mi się to dobry wynik. Więc pytam: wymiana całego na nowy (jaki najlepszy i nienajdroższy) czy dolać koncentratu. Mam jakiś zielony płyn, taki trochę gęsty, samochód był sprowadzony z niemiec. Aha jeżeli dolać to do zbiorniczka wyrównawczego?
MAZDA 626, 2,0 16V, 1998, 116kM, GF, SGI
Volvo S80, 2,8 T6 Bi-turbo, 272kM, 2001, SGI
- Od: 12 paź 2005, 08:16
- Auto: MAZDA 626, Volvo S80 T6
a moja tak ma
ja również zaliczam sie do tych "średnioszczęśliwców". Mam nadzieje ze na wiosne znajde wiecej czasu i zajme sie samochodem, moze stanę się szczesliwszy.

ja również zaliczam sie do tych "średnioszczęśliwców". Mam nadzieje ze na wiosne znajde wiecej czasu i zajme sie samochodem, moze stanę się szczesliwszy.
- Od: 20 mar 2005, 13:15
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 16V
U mnie też zanika olej-ale jakoś nie zaliczył bym się do grupy "średnioszczęśliwców"-co by nie mówić [tiiit] wozik. Co do płynu to też miałem dylemat-pognany zimowym stresikiem-nie wiedziałem co mam wlane – poganłem do Dr Jaksy – sprawdzony płyn był na -24C-wymiana nie zalecana bo i tak niedługo mam rozrząd do roboty – a tak to by mi jeszcze pompa zaczęła cieknąć.
Odkręciłem i umłem wyrównawczy-sprawdziłem że kolor jest niebieski i dolałem 0,7l castrola-jest ok.
Co do płynu to była już na pewno nieraz dyskusja na ten temat – ja polecam zachodni jakiś – użyj opcji szukaj.
Odkręciłem i umłem wyrównawczy-sprawdziłem że kolor jest niebieski i dolałem 0,7l castrola-jest ok.
Co do płynu to była już na pewno nieraz dyskusja na ten temat – ja polecam zachodni jakiś – użyj opcji szukaj.
- Od: 6 wrz 2005, 17:51
- Auto: 626GF 1998 2.0 16v
będziesz miał pewnosc ze bedzie dobry przez dwa lata ( temp. zamarzania minus 35stC )Xavier napisał(a):Wymień na jakikolwiek byle nowy i się nie pitol.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
janek napisał(a):ja polecam zachodni jakiś – użyj opcji szukaj.
a to że niby co polacy płynu chłodniczego zrobic nie potrafią?? nie wiem skąd w ludziach przekonanie że wszystko co z zachodu to lepsze z założenia, zalej petrygo i bedzie ok.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
LaCosaNostra napisał(a):Mam nadzieje ze na wiosne znajde wiecej czasu i zajme sie samochodem, moze stanę się szczesliwszy.
Dokładnie tak samo jak ja.
janek napisał(a):U mnie też zanika olej-ale jakoś nie zaliczył bym się do grupy "średnioszczęśliwców"-co by nie mówić [tiiit] wozik.
Też tak myślę, szukałem pomiędzy primerą i avensis z tego samego roku, ale trochę mniejsze a wyposażenie "jak w polonezie"
sołtys napisał(a):a to że niby co polacy płynu chłodniczego zrobic nie potrafią?? nie wiem skąd w ludziach przekonanie że wszystko co z zachodu to lepsze z założenia, zalej petrygo i bedzie ok.
dokładnie!!
trzeba być troszkę dziwnym snobem zeby płacić za "zachodni" płyn produkowany w Polsce ale konfekcjonowany do zachodnich butelek... Co to Shell Longlife nagle lepiej chłodzi?? A może dzięki niemu nagle spada zuzycie paliwa wzrasta moc i przebieg silnika rośnie w nieskończoność?? Ludzie...proszę nie smarujcie takich bzdur o "zachodnich" płynach ważne jest żeby:
– temperatura krzepnięcia wynosiła -35stopni
– żeby był na bazie glikoli (99%płynów taki skład ma)
– żeby był jak najtańszy -chyba że ktoś ma nadmiar kasy wówczas nie polecam pytać na forum tylko na stacjach benzynowych najlepiej tych najdroższych w centrum albo kupić sobie płyn w ASO.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
mayer napisał(a):Co to Shell Longlife nagle lepiej chłodzi??
Nie. Utrzymuje w czystości układ chłodzenia. 90 procent aut starszych niż 6 lat ma tak [tiiit] układ chłodzenia że szok. Ale to raczej z winy użytkownika niz samego płynu.
Właśnie z tego względu stosuję Shell Long Life za całe 13 PLN za litr. To nie jest majątek. A do badziewia za 25 PLN za 5 litrów nie mam zaufania.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
arekzgorek napisał(a):Mam jakiś zielony płyn, taki trochę gęsty, samochód był sprowadzony z niemiec.
W płynie może pływać jakiś uszczelniacz do układu chłodzenia – ja tak miałem
Jak wlejesz nowy płyn to sprawdzaj jego poziom codziennie i patrz bacznie na wskaźnik temperatury silnika. Mi po dwóch tygodniach od zmiany zaczęło cieknąć, ale zauważyłem w porę podnoszącą się temperaturę
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):W płynie może pływać jakiś uszczelniacz do układu chłodzenia
UPSSSSS, dzięki!! Ale aż tak gęsty to nie jest. Ludzie to potrafią wymyśleć....
Od razu po powrocie z trasy do mechanika z tym, spuścić i zalać nowym, właściwym płynem.
arekzgorek napisał(a):Ale aż tak gęsty to nie jest
Nie musi być to jakaś lepka ciecz – wystarczy, że nie jest do końca klarowna...
Trusted computing – Yes or No?
piotrek25 napisał(a):o zes mnie nastraszył...skutecznie...myslalem ze lespszy płyn do szyb( nie zamarza) niz zwykła woda
lepszy lepszy Briareos troszkę przesadził ale wymień ten płyn w miarę szybko nie skoroduje ci to wszystko w tydzień ale spać spokojnie też nie możesz.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Votum separatum. Mieszanka musi mieć odpowiednio dobrane właściwości termiczne i przede wszystkim antykorozyjne. W 100 stopniach, pod ciśnieniem, wszelkie procesy chemiczne przebiegają duuużo szybciej. Nie musi "zjeść" rurki, wystarczy jak np. luty na zgrzewach chłodnicy wypłucze – pompa załatwi resztę sama. Dolanie wody, nawet z kranu, grozi głównie osadzeniem się kamienia. Na dłuższą metę to osłabi wydajność systemu i zaszkodzi pompie. Powinno się dolewać tylko i wyłącznie tego samego płynu, albo wody destylowanej, albo ogólnie wody z braku innej możliwości. A po większych dolewkach przed zimą zmienić cały płyn.
Glikole na przykład nie parują. Nalanie szybko parujacego i wrzącego w niskiej temperaturze alkoholu, z bliżej nieokreślonymi dodatkami detergentów i substancji zapachowych to proszenie się o kłopoty.
Tu nie chodzi o straszenie czy coś. Nie ma jednak co lekceważyć zagrożenia, wymiana płynu to nie majątek a czasu też dużo nie zajmuje. Nawet jeśli nie od razu, to w końcu jeżdżenie z tym koktajlem się zemści. Na przykład wydatkiem na lutowanie albo nową chłodnicę.
Glikole na przykład nie parują. Nalanie szybko parujacego i wrzącego w niskiej temperaturze alkoholu, z bliżej nieokreślonymi dodatkami detergentów i substancji zapachowych to proszenie się o kłopoty.
Tu nie chodzi o straszenie czy coś. Nie ma jednak co lekceważyć zagrożenia, wymiana płynu to nie majątek a czasu też dużo nie zajmuje. Nawet jeśli nie od razu, to w końcu jeżdżenie z tym koktajlem się zemści. Na przykład wydatkiem na lutowanie albo nową chłodnicę.
sołtys napisał(a):
a to że niby co polacy płynu chłodniczego zrobic nie potrafią??
Po to jest taki wybór płynów żeby każdy mógł wybrać coś dla swojego samochu.
Ja w poprzednim samochodzie lałem polski teraz leję niepolski – ja tylko mówię co ja robię – a niech inni robią jak chcą
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 6 wrz 2005, 17:51
- Auto: 626GF 1998 2.0 16v